Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ovako više ne može

Europa Grčkoj: Radite šest dana u tjednu i produžite radno vrijeme

'Protesters march in central Athens to mark the May-day celebrations on May 1, 2012.  More than 18,000 people took to the streets of cities around debt-stricken Greece  to join traditional May 1 labou
'ARIS MESSINIS'
04.09.2012.
u 18:50

Od Grčke se očekuje i da smanji otkazni rok, sreže otpremnine za 50 posto te smanji broj prekovremenih radnih sati

Međunarodni monetarni fond, Europska unija i Europska središnja banka vrlo su jasno poručile Grčkoj da mora ubrzati štednju, a objasnile su joj i kako će to učiniti. U e-mailu koji je stigao na adresu grčkog ministarstva financija i rada piše da zaposlenici u privatnom sektoru trebaju raditi najmanje šest dana u tjednu te kako svakako moraju početi prakticirati dulje radno vrijeme.

Uz te mjere od Grčke se očekuje i da implementira brojne druge mjere štednje kao što su smanjenje otkaznog roka, rezanje otpremnina za 50 posto što bi bilo ostvarivo kada bi se poslodavcu dopustilo da na legalan način umanji radni vijek svojih zaposlenika te smanjenje broja prekovremenih radnih sati.

E-mail s jasnim prijedlozima kako uštedjeti potrebnu količinu novca u ministarstvo financija stigao je uoči sastanka premijera Antonisa Samarasa i njegovih koalicijskih partnera, PASOK-a i Demokratske ljevice, prenosi RT.

– Grčka nije ništa napravila u posljednja četiri mjeseca – kazao je jedan od europskih čelnika tijekom posjeta Ateni u srpnju, a odnosi između MMF-a, EU, Europske središnje banke i Grčke već su neko vrijeme na klimavim nogama.

Podsjetimo, grčka vlada pristala je na dodatne uštede u 2013. i 2014. godini, ali isto tako upozorila Europu da nije moguće uvesti nove mjere štednje nakon izglasavanja bitno osiromašenog državnog proračuna. Upravo zbog toga vlada pokušava osmisliti kako i gdje uštedjeti 14,5 milijardi eura kako bi zadovoljila očekivanja Europe. Njihov plan svakako će morati odobriti grčki parlament, a za očekivati je da će Grci prosvjedovati protiv daljnjih rezova i mjera štednje.

>>Lisabon je pokazao Ateni kako se štedi i provode bolni rezovi

Komentara 71

Avatar El Indio
El Indio
19:11 04.09.2012.

hohohoho Grci nisu navikli ni da normalno rade

M3
Miške 3
19:14 04.09.2012.

Da rade 6 dana i badava? A za koga, za EU debile i birokrate. U stvari, Grci su ih dobro izprašili. Slagali im, pokupili njihovu lovu, a sad se EU banke koprcaju. Grci su ipak stara civilizacija, starija od germanskihh barbarskih plemena, koja su srušila Rimsko carstvo.

Avatar madcap
madcap
19:10 04.09.2012.

Ne znam koji ugled uopće mogu imati ove organizacije poput MMF-a, Svjetske banke itd. Prvo neka objasne svoje uloge u generiranju svjetske ekonomske krize te se izvinu ljudima i preokrenu svoja nakaradna ekonomska gledišta a zatim možda nešto i postignu. Sumnjam da će izaći na kraj s Grčkom, jednostavno ovakvi nemaju dovoljan autoritet za to. Samo silu, a svaka sila dovijeka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije