Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ateno, ugledaj se!

Lisabon je pokazao Ateni kako se štedi i provode bolni rezovi

Portugal (1)
Foto: Reuters/Pixsell
1/3
23.08.2012.
u 20:39

Pomake u Portugalu pozdravio je i MMF odobravanjem nove tranše pomoći teške 1,5 milijardi eura, a prepoznali su ih i investitori

Grčka i Portugal, dvije zemlje najteže pogođene europskom dužničkom krizom, prve su, uz Irsku, zatražile pomoć kreditora. No za razliku od Grčke, koja je zemlja slučaj bez vidljivijih pomaka u borbi s krizom, Portugal je postao zemlja primjer koji pokazuje kako se velike uštede i bolne reforme mogu vrlo uspješno provoditi u miru, bez velikih tenzija kao u Grčkoj. Gledajte, dragi Grci, trebate samo željeti – kao da iz Lisabona poručuju Ateni. A Portugal i Grčka jako su slične zemlje, ne samo po broju stanovnika. No držanje u krizi u protekle tri godine jako ih razlikuje.

Za reforme i lijevi i desni

I dok se u Grčkoj politička situacija toliko zakuhala da su Ateni prijetili socijalni nemiri – neki su upozoravali da bi moglo doći i do građanskog rata – u Portugalu se bolne reforme provode uz sporadične prosvjede zaposlenih u javnim djelatnostima koji su i tamo najviše pogođeni rezovima. U Grčkoj su iz rastuće bijede, a premijer Antonis Samaras ističe da je prosječni Grk u protekle tri godine osiromašio čak 37 posto, kao najveći dobitnici izašle ekstremne političke opcije – parlament su popunili radikalni ljevičari koji odbijaju sve reforme i ekstremni desničari koji se nacističkim metodama obračunavaju s političkim neistomišljenicima i strancima.

Za razliku od Atene, gdje su jedni za ostanak u eurozoni uz provođenje reformi, a drugi zagovaraju odustajanje od svih potpisanih ugovora i obveza, u Lisabonu je postignut politički konsenzus i lijevih i desnih. Portugalci su shvatili da je ostanak u eurozoni prioritet i da provođenje strukturnih reformi nema alternativu.

A što je to Portugal napravio što Grčka nije?

U prvoj polovici 2012. godine Portugalci su javni deficit gotovo prepolovili sa 7,3 na 3,2 milijarde eura. Proračunski prihodi u tom su razdoblju porasli 13 posto, na 20 milijardi eura, dok su rashodi smanjeni 23,1 posto, na 23,2 milijarde eura. Iako u tim rezovima velik udio ima i rezanje regresa za zaposlene u javnim službama i smanjenje davanja za umirovljenike, Portugalci nisu masovno izašli na ulice i čini se da se slažu s mjerama štednje.

Štednjom u Portugalu pogođeno je i zdravstvo, a smanjene su i plaće u javnom sektoru i socijalna davanja. Sve ove mjere provodi vlada premijera Pedra Passosa Coelha, a još veće rezove najavio je za iduće mjesece.

“Postoje značajni dokazi da reformska politika u Portugalu pokazuje rezultate”, zaključuje studija Centra za europsku politiku u Freiburgu.

Bitan pomak je što je u Portugalu zaustavljen rast broja nezaposlenih, mlađih od 25 godina, dok u Grčkoj i dalje raste i svaki drugi mladi Grk danas je na ulici. Premijer Coelho najavio je reformu i fleksibilizaciju tržišta rada, po uzoru na Njemačku koja je tako prepolovila nezaposlenost.

Njemački model rada

Pomake u Portugalu pozdravio je i MMF odobravanjem nove tranše pomoći teške 1,5 milijardi eura, a prepoznali su ih i investitori – kamate na državne obveznice na godišnjoj razini pale su 1,66 postotni bod, na 9,3 posto, dok su u Grčkoj porasle 6,32 postotna boda, na 23,7 posto.

“Portugal bi mogao postati primjer za provođenje reformi u drugim zemljama EU”, zaključuje CEP.

Ključne riječi

Komentara 10

SI
Sirus
21:11 23.08.2012.

Ovo na kraju je totalna neistina... EUROSTAT (14.8.2012) Idustrial Production: Annual comparison: The largest decreases were registered in Italy (-8.2%), Spain (-6.3%), the United Kingdom (-4.6%) and Portugal (-4.4%) BDP: Q/Q -1.2 Y/Y -3.3.

MO
morales
21:31 23.08.2012.

I meni se dosta stvari u članku čini nelogičnima. I Sirus je u pravu, s time da fali još jedna rečenica: "Among the Member States for which data are available, industrial production fell in twelve, rose in eight and remaineded stable in Greece." A čime su se Grci zamjerili svima da ih se mora ocrnjivati čak i kod nas, stvarno mi nije jasno. Čak i kad imaju pozitivne podatke (kao ovaj), pokopava ih se. I nedostaju vrlo važni podaci - i javni dug i proračunski deficit u Portugalu bili su više od trećine manji, pa je onda naravno lakše i provoditi neke mjere, jer su potrebni rezovi manji. No, ovo što radi Portugal nije nikakav putokaz, samo pokazatelj da su kod njih ljudi manje spremni izaći na ulice. Pitajte ih što misle o ovakvim mjerama. Pa zaključak ovog članka je da se slažu s mjerama zato što nisu na ulicama?! Pa pogledajte nas, nikoga nikada na ulicama, a letimo prema dnu!!

Avatar Nostradurus
Nostradurus
19:39 24.08.2012.

Meni se čini da je to namještaljka. Kontradiktorne makroekonomska događanja govore da je vlada izvukla masu novca preko poreza. A to se mora obiti prije ili kasnije. patriotpokret com hr

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije