Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TURIZAM

Eurobarometer navješćuje dobru turističku sezonu

turizam
Goran Jakuš/Pixsell
VL
Autor
Stojan de Prato / Bruxelles
09.03.2010.
u 16:01

Za tradicionalna turistička odredišta opredijelilo se 57, a za otkrivanje novih 28 posto Europljana; odmor i rekreacija privlači 39, sunce i plaža 19, a posjet prijateljima ili obitelji 17 posto ispitanika.

Ove godine na godišnji odmor izvan mjesta boravka neće otputovati samo 21 posto građana EU, dok ih je lani kod kuće ostalo čak 33 posto, pokazalo je u utorak objavljeno Eurobarometrovo istraživanje; 28 posto ispitanika još je neodlučno. Polovica ispitanika namjerava odmor provesti u Europi.

Za tradicionalna turistička odredišta opredijelilo ih se 57, a za otkrivanje novih 28 posto. Odmor i rekreacija privlači 39, sunce i plaža 19, a posjet prijateljima ili obitelji 17 posto Europljana koji putuju na godišnji odmor.

Čak 58 posto ispitanika godišnji odmor organizira samostalno, najčešće internetski, bez pomoći turističkih agencija. Hrvati su tu na prvome mjestu u Europi: 83 nas se posto samo pobrine za organizaciju odmora.

Najpoželjnije odredište ove godine bit će Španjolska, koju je već izabralo 10,4 posto ispitanika, dok je Hrvatska, sa 1,5 posto, na 13. mjestu. Ispred Hrvatske su još Francuska (9,9%), Italija (9,2%), Njemačka (5,6%), Poljska (4,5%), Grčka (4,2%), Ujedinjeno Kraljevstvo (4%), Rumunjska (2,8%), SAD (2,7%), Portugal (2%), Turska (1,8%) i Austrija (1,6%).

No, kada se u obzir uzmu samo oni koji na odmor putuju u inozemstvo, Hrvatska bolje stoji i na sedmome je mjestu, sa 2,6 posto. Prva je ponovno Španjolska, sa 8,3 posto, a ispred Hrvatske su i Italija (6,1%), Francuska (5,8%), SAD (4,5%), Grčka (3,9%) i Turska (3%).

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije