Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zakon nemoćan

Etičko povjerenstvo može spriječiti da ratni zločinac nosi listu

\'17.03.2011., Zenica - General Branimir Glavas koji sluzi kaznu za ratni zlocin u KPD Zenica. Photo: Anto Magzan/PIXSELL\'
Anto Magzan/Pixsell
Autor
Ivanka Toma
26.10.2011.
u 12:00

Ni jedan zakon za nositelja liste na parlamentarnim izborima ne stavlja baš nikakve uvjete ni ograničenja, čak ni državljanstvo.

Etičko povjerenstvo jedino je tijelo koje bi eventualno moglo utjecati na to da ratni zločinac ne bude nositelj liste na idućim parlamentarnim izborima.

Namjeri koju je iskazao HDSSB – da im nositelj liste bude Branimir Glavaš – ne može se suprotstaviti nijedna zakonska odredba. Situaciju da bi pravomoćno osuđeni ratni zločinac, koji je usto i bjegunac pa zbog toga u susjednoj državi BiH služi zatvorsku kaznu, mogao biti adut na izborima nitko nije mogao predvidjeti.

– Ako nas se bude pitalo, zasigurno ćemo zauzeti stav o tome može li Branimir Glavaš, s obzirom na to da izdržava zatvorsku kaznu za ratni zločin, biti nositelj liste. No, Etičko povjerenstvo kolektivno je tijelo koje donosi odluke većinom glasova pa stoga ne bih unaprijed nagađao ishod niti iznosio svoj stav – kaže akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, koji je po toj funkciji automatski i predsjednik Etičkog povjerenstva za izbore.

Nema povratka u Sabor

Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor predviđa da izabranom zastupniku prestaje mandat kada je osuđen na kaznu zatvora dulju od šest mjeseci, što znači da Glavaš, s obzirom na to da je na izdržavanju kazne do 2017. godine, nikako ne može računati na povratak u saborske klupe.

No, da bi se koristili Glavaševom popularnošću, koja navodno još postoji kod dijela stanovnika Slavonije i Baranje, u njegovu HDSSB-u nisu ga morali kandidirati za zastupnika, nego su iskoristili relikt u izbornom zakonodavstvu iz ere Franje Tuđmana. Još se devedesetih, i to kako bi se korištenjem imena i popularnosti tadašnjeg predsjednika Tuđmana što više profitiralo, uvelo institut nositelja liste. Zahvaljujući tome je Tuđman, iako se nije natjecao za saborskog zastupnika, bio na vrhu svih HDZ-ovih lista na parlamentarnim izborima. Građani su glasali za HDZ zaokružujući ime Franje Tuđmana. Zakon o izboru zastupnika u Hrvatski sabor kaže da "nositelj liste na mora biti kandidata na listi". Ta se odredba provukla do danas pa teoretski svatko može biti nositelj liste. Da je to želio, HDSSB je mogao za nositelja liste postaviti, primjerice, Marka Perkovića Thompsona ili Sarah Palin (kandidatkinja Republikanske stranke za potpredsjednicu SAD-a na izborima 2008. godine).

Nije se razmišljalo

Nijedan zakon za nositelja liste na parlamentarnim izborima ne stavlja baš nikakve uvjete niti ograničenja. Ne navodi se čak ni da nositelj liste treba biti hrvatski državljanin. O apsurdnosti ove odredbe nije se razmišljalo do trenutka kada je HDSSB iskoristio zakonsku rupu i za nositelja liste naveo ratnog zločinca. Akademik Kusić napominje da je u životu vrlo česta situacija kada je nešto upitno s moralne i etičke strane, ali je pritom zakonski neupitno. Povjerenstvo koje se tek treba sastati ipak bi moglo o svemu dati neki konačni sud i u krajnjoj liniji spasiti ugled cijele zemlje. Na povjerenstvu (koje je inače nadstranačko tijelo općepriznatog javnog ugleda) zadaća je da utječe na ostvarivanje demokratskih načela u izborima i ocjenjuje ponašanje sudionika.

Komentara 3

DO
dobritza
15:25 26.10.2011.

etičko povjerenstvo u hrvata....liepa li \"contradictio in terminis\".

TH
thekurcula
19:39 26.10.2011.

Ja na ovaj slučaj gledam potpuno liberalno. Zagovaram poštovanje zakona ponude i potražnje. Dakle, ako neka stranka na čelo svoje liste stavi raznog zločinca i to privuče puno birača u Hrvatskoj da glasaju za tu stranku, onda neka ta stranka vlada a država u kojoj se sve to dogodi doživeće sudbinu u skladu sa svojim izborom. I niko nikome neće moći ništa prigovoriti.

KR
kroon
00:01 27.10.2011.

to moze samo u nakaradnoj drzavi...sta mislis stave Srbi Ratka Mladica na listu koji jos nije ni dobio presudu u Hagu...a oni pacijenti iz Brisela sve gledaju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije