Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nakon udara na vojnu bazu

Eskalacija sukoba: SAD započeo zračne napade na ciljeve u Iraku i Siriji

SAD započeo zračne napade
Foto: X/Screenshot
1/4
Autori: Vecernji.hr, Hina
02.02.2024.
u 22:42

Sirijski državni mediji objavili su da je "američka agresija" na lokacije u sirijskim pustinjskim područjima te na sirijskoj i iranskoj granici rezultirala brojnim ubijenima i ozlijeđenima

SAD je započeo zračne napade na skupine koje podržava Iran u Siriji i Iraku, nakon napada dronom na vojnu bazu u Jordanu u kojem su ubijena tri američka vojnika, prenosi BBC. Bijela kuća ranije je obećala učiniti sve što je potrebno da zaštiti svoje trupe, no naglasila i kako ne želi rat s Iranom.

"Američke vojne snage pogodile su više od 85 ciljeva s brojnim zrakoplovima, uključujući bombardere dugog dometa koji su doletjeli iz Sjedinjenih Država", izvijestilo je Središnje zapovjedništvo SAD-a. Također, vojska navodi da je pogodila mete poput zapovjednih i kontrolnih centara, objekata za skladištenje raketa, projektila i bespilotnih letjelica i objekata za logistiku te lanca opskrbe streljivom. 

"Naš odgovor započeo je danas. Nastavit će se u vrijeme i na mjestima po našem izboru", poručio je američki predsjednik Joe Biden. "Sjedinjene Države ne žele sukob na Bliskom istoku ili bilo gdje drugdje u svijetu. No, neka svi oni koji nam žele nauditi znaju ovo: ako naudite Amerikancu, mi ćemo odgovoriti", dodao je.

Američka meta bile su snage Kudsa, ogranka IRGC-a za vojnu špijunažu i paravojsku koji snažno utječe na Iranu savezničke milicije diljem Bliskog istoka, od Libanona do Iraka, Jemena i Sirije. 

Sirijski državni mediji objavili su da je "američka agresija" na lokacije u sirijskim pustinjskim područjima te na sirijskoj i iranskoj granici rezultirala brojnim ubijenima i ozlijeđenima.

Podsjetimo, Sjedinjene Države odobrile su jučer planove za višednevne udare u Iraku i Siriji protiv višestrukih ciljeva, uključujući iransko osoblje i objekte. Predsjednik Joe Biden rekao je u utorak da je odlučio kako odgovoriti na napad bespilotnim letjelicama u sjeveroistočnom Jordanu blizu sirijske granice u kojem su ubijena trojica američkih vojnika i ranjeno više od njih 40.

SAD je za napad dronovima okrivio militante koje podržava Iran. Bidenov glavni diplomat, državni tajnik Antony Blinken, rekao je u ponedjeljak da bi američki odgovor "mogao bi biti na više razina, dolaziti u fazama i biti održiv tijekom vremena".

Napad dronom bio je prvi smrtonosni napad na američke snage od početka rata između Izraela i Gaze u listopadu i označio eskalaciju napetosti koje su zahvatile Bliski istok. 

Ranije u petak, Biden i čelnici Pentagona prisustvovali su komemoraciji u zračnoj bazi Dover u Delawareu za troje američkih vojnika ubijenih u napadu u Jordanu.

VIDEO Tri američka vojnika ubijena u napadu u Jordanu, Biden: 'Svi koji stoje iza napada će odgovarati'

Ključne riječi

Komentara 14

DU
Deleted user
23:13 02.02.2024.

Jel EU osudila brutalnu agresiju? Ima li kakvih sankcija u pripremi?

Avatar Mlijekoholičar
Mlijekoholičar
22:54 02.02.2024.

Nikako da se okane tog Bliskog istoka. Bolesnici ne miruju.

DU
Deleted user
01:03 03.02.2024.

"Naš odgovor započeo je danas. Nastavit će se u vrijeme i na mjestima po našem izboru", poručio je američki predsjednik Joe Biden. "Sjedinjene Države ne žele sukob na Bliskom istoku ili bilo gdje drugdje u svijetu. No, neka svi oni koji nam žele nauditi znaju ovo: ako naudite Amerikancu, mi ćemo odgovoriti", dodao je. zamislite samo kad be se na ovakav nacin isli osvetiti svi oni ubijeni od strane nato?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije