Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjever Sirije

Erdoganov grad za izbjeglice

merkel i erdogan
Foto: Reuters/PIXSELL
24.09.2016.
u 00:05

U Turskoj je tri milijuna sirijskih izbjeglica koji bi uskoro trebali krenuti put sigurne zone u Siriji

Dok se zemlje na balkanskoj ruti pripremaju za mogući novi val migranata, utjecajni arapski mediji i analitičari ne vjeruju u mogućnost ponavljanja lanjskih prizora, i to iz nekoliko razloga. Osim što je njemačka kancelarka Angela Merkel izgubila na lokalnim izborima zbog politike otvorenih vrata migrantima, turski predsjednik Erdogan, koji drži uzde kad je riječ o migrantima (danas ih je u Turskoj oko 3 milijuna iz Sirije), za njihovo nepuštanje prema Europi zauzvrat je dobio zeleno svjetlo SAD-a, Rusije i EU za vojnu intervenciju u Siriji, što mu je i bio cilj. Od izbijanja rata u Siriji Kurdi su uspjeli stvoriti kompaktan teritorij duž turske granice pripremajući se na proglašenje kurdskog kantona u Siriji, a Erdogana su upravo te zemlje nekoliko puta bile spriječile u vojnoj intervenciji. Turske su snage u operaciji pokrenutoj 24. kolovoza na sjeveru Sirije od terorista “očistile” gotovo 900 četvornih kilometara površine, kamo su se počeli vraćati izbjeglice iz Turske.

Ta sigurna zona mogla bi biti proširena na 5000 četvornih kilometara ako se vojna operacija nastavi prema jugu, gdje će Erdogan, u dogovoru sa SAD-om i EU i uz financijsku pomoć međunarodne zajednice, sagraditi grad za povratak izbjeglica kako ne bi nastavili put prema Europi. Erdogan je kazao da se o tome već usuglasio s Obamom, Putinom i Merkel. Potvrđuje to i činjenica da je američki državni tajnik John Kerry od UN-a tražio rezoluciju u kojoj bi se nad tim područjem proglasila zaštićena zona i zona zabrane leta da bi izbjeglice bili sigurni da se vraćaju na mirno i zaštićeno područje. Davanjem zelenog svjetla Turskoj za ulazak u Siriju i članice EU i Turska postigle su svoje strateške ciljeve: Erdogan je spriječio stvaranje kurdske države duž turske granice sa Sirijom, a EU vjeruje da će tako zaustaviti dolazak migranata.

> > Prvi susret Merkel i Erdogana nakon zahlađenja odnosa: EU i Turska ulaze u novu fazu

Komentara 3

SD
sdpesticid
01:10 24.09.2016.

kakav cirkus. kurdi razbili isil, turci protiv kurda, eu protiv migranata, turci ucjenjuju eu, turci ruše ruski zrakoplov, rusi sada s turcima, ameri sa rusima i turcima... na kraju se ispostavlja kako je isil najmanji problem koji je odavno mogao biti riješen.

Avatar lvan12
lvan12
08:23 24.09.2016.

Par činjenica... SAD sa svojim saveznicima, Saudijskom Arabijom, Katarom, Turskom i Izraelom (ne zna se koja je od njih "demokratskija") gubi rat u Siriji. Krenula je bitka za oslobođenje istocnog Alepa, koja ako se uspiješno završi po SAA (obzirom na okruzenje islamista iato je izgledno), označava početak kraja sukoba. Gubitkom Alepa islamisti pod svojim nadzorom nece imati niti jedan veci grad u Siriji i ostat ce bez bilo-kakvog legimiteta za daljnu podrsku islamista jer se vec sada >80% populacije preostale nalazi pod zastitom SAA a oslobođenjem cijelog Alepa izgubila bi se mogucnost stvaranja neke islamisticke paradrzave (bilo teritorijalno, bilo populacijski) i cjepanje cjelovite Sirije. Bilo kakav pokusaj cjepanja Sirije, a sada ce ih biti, dovodi gornju koaliciju u međusobni sukob zbog kurdskog pitanja, koji nece i nemogu sa islamistima niti obrnuto. Sve i da SAD pokusa sa Kurdima, Turska mu je ta koja mu pruza otpor te su se Kurdi nasli jos jednom u nepozeljnoj situaciji. U narednim dana gornja koalicija koja podrzavaislamisticke teroriste, ce nas kroz svoje sluge zapljuskivati srce-drapajucim slikama iz Alepa i o "nehumanisti SAA i Rusa".... Krenule su i price o uspustavi zone-zabrane leta, što se naravno odnosi samo na Ruse i SAA i de-facto otvoreni rat s njima, pa se pokusava ublaziti i dobiti barem dio toga na prostoru sjevera... Sukob je na vrhuncu i polako ulazi u završnicu, gornja koalicija je ostala bez bilo-kakvih daljnjih opcija rješenja sukoba po njihovu korist, osim otvorenog rata sa Rusijom i Sirijom (kao prosli tjedan u Deir-el-Zoru gdje je americka koalicija stitila ISIL i na Golanu gdje je al-Nusru stitio Izrael) ili odricanja Kurda od strane SAD-a (gdje bi se ovi odmah javili Rusima i Asadu), i gdje bi SAD izgubio svaki legimitet na bliskom istoku i dalje, sto je pitanje da li je uopce moguce. Turska je svjesna da se to nece dogoditi i trazi izlaznu strategiju iz ovog rata, tjerajuci jedne islamiste da ratuju s drugima, znajuci da je jedinstvena i cjelovita Sirija sada i njihov interes.

AM
ambross77green
07:42 24.09.2016.

Kako god samo da su što dalje od Europe a posebice Hrvatske.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije