Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sramota civilizacije

Epidemija – u svijetu gladuje 70 milijuna ljudi

siromaštvo
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
28.01.2017.
u 08:00

Humanitarci: Najgora situacija u zadnjih nekoliko desetljeća

Iako se o tome gotovo i ne govori, svijetu uskoro prijeti katastrofa globalnih razmjera. Prema podacima koje je objavila američka humanitarna agencija Fews Net, gladnih je danas rekordan broj.

– Globalna glad trenutačno je na najvišoj razini u posljednjih nekoliko desetljeća. Hitnu pomoć u hrani treba najmanje 70 milijuna ljudi diljem svijeta – objavila je agencija.

Najviše gladnih koji su doslovno na rubu umiranja koncentrirano je u četiri zemlje – Nigeriji, Somaliji, Južnom Sudanu i Jemenu. Sve četiri zemlje vode se kao “propale države” u kojima se vode sukobi većeg ili manjeg intenziteta.

Glad u Nigeriji, inače zemlji bogatoj naftom, posebno je izražena na sjeveru, u područjima u kojima je islamistička teroristička organizacija Boko Haram vrlo aktivna. Južni Sudan, jedna od najsiromašnijih država, još od stjecanja nezavisnosti prije nekoliko godina nije stala na noge i ne može prehraniti svoje stanovništvo.

Kolika je ondje bijeda govori i to da je u toj zemlji asfaltirano samo nekoliko desetaka kilometara cesta, dok ostala infrastruktura ne postoji, a kamoli organizirana pomoć u hrani stanovništvu u provinciji koja se mahom nalazi u pustinji.

Jemen je u sličnoj situaciji, s time da situaciju dodatno pogoršava žestoki rat koji se vodi između šijita i sunita, uz vojnu intervenciju Saudijske Arabije. Somalija pak neprestano balansira na rubu gladi, a situacija je ove godine posebno kritična.

Takva težina problema u kombinaciji s nepovoljnim geografskim položajem područja u kojima je situacija najkritičnija nije viđena već nekoliko desetljeća, stoji u izvješću Fews Neta.

Inače, stanovništvo u čak 45 zemalja ugroženo je pomanjkanjem hrane i ne može se samo prehraniti bez pomoći svijeta. Posljednji put takva je situacija bila sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća kada je u Londonu organiziran i humanitarni rock-koncert Live Band Aid kako bi se ljude širom svijeta osvijestilo o tada gorućem problemu planeta.

Veliki su problem i suše koje već neko vrijeme pogađaju neke od najugroženijih zemalja poput Malavija. Dodatni uzrok gladi je i utjecaj klimatskih promjena i El Niña, toplinskog poremećaja na Pacifiku koji karakteriziraju neuobičajeno niske temperature u ekvatorskom dijelu Tihog oceana.

Uza sve to, sa strepnjom se prate i događaji na svjetskoj političkoj sceni jer bi financiranje humanitarnih organizacija koje se bore protiv gladi uskoro moglo biti dijelom ukinuto. Prema svemu sudeći, svijetu tijekom 2017. predstoji borba protiv gladi, no ovaj put humanitarni koncerti neće biti dovoljni.

>> 'Tata, ja sam gladan': Građani odlučili pomoći bolesnom ocu koji nije imao hranu za dijete (3)

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar kravata
kravata
08:46 28.01.2017.

Nema nacina, zakona a najmanje sile da se ne poveca broj siromasnih sa time i sve vise gladni.

Avatar Joja
Joja
09:30 28.01.2017.

Posljedica ljudske gluposti kao sto su kapitalizam, socijalizam, komunizam, vjeliki vjernici i ateizam. Svi gledaju na profit i kako zaradit na racun drugog. Glad moze bit jedino kod zitelja Antartika ali toga nema. Cak i pustinjski narod u Sahari zivi i prezivljava. Jedno je sigurno. Sirotinja je veselija, opustenija i sretnija koji nemaju nista neg multi milijarderi koji imaju razne propale brakove i zlatnu mladez

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije