Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MAĐARSKA

Lavina otrovnog crvenog mulja potopila selo u Mađarskoj za 5 min

mulj, mađarska (1)
Foto: Marko Jurinec/Pixsell
1/11
Autori: Zorana Bajt, Izak Vrtarić
06.10.2010.
u 20:09

Kolontar i dalje pliva pod blatom, čizme i maske najtraženija roba.

– Val je došao iznenada, u pet minuta, poput crvene plime preko polja od spremnika. Preplavio nam je cijelo dvorište. Pobjegle smo u kuću na vrijeme, hvala Bogu što smo žive. No neki nisu bili te sreće – ispričale su Szilvia Lengyel i njezina majka Jozsefine iz Kolontara Večernjakovu novinaru koji se jučer uputio u mjesta u Mađarskoj koja je potopio otrovni mulj iz tvornice glinice. Njihov je gradić bio prvi na udaru crvenog mulja, čiji je val dosezao i do 3,6 metara. Četiri osobe u njihovu susjedstvu nisu preživjele, pretpostavlja se da su se ugušile. Szilvia je, kaže, na vrijeme sklonila svoje troje djece. I dva dana nakon katastrofe, Kolontar izgleda poput poprišta SF filmova.

Zid crven do dva metra visine
Sve pliva pod debelim slojem crvenog mulja, a čizme su najtraženija roba. Mnogi nose i zaštitne maske.

– Dobro je što je vlažno i bile su kiše jer bi bilo mnogo opasnije da je suho i da čestice lete zrakom – kaže dr. Attila Nyikos iz civilne obrane. Već nekoliko dana on i kolega Bakos Gyorgy ne spavaju. Obilaze stradale, prenose informacije, gledaju kako napreduje čišćenje.

– Iz Kolontara smo evakuirali 50 ljudi iz 32 kućanstva. Uređeno im je sklonište u općini i školi, ali većina ga je napustila. Draže im je kod prijatelja i rodbine – kaže Gyorgy, zadužen za izjave za javnost na cijelom pogođenom području. Neki su se, poput obitelji Lengyel, vratili do svojih kuća i pokušavaju nešto očistiti. No to je gotovo nemoguće. Okućnica im je i dalje pod nekoliko desetaka centimetara debelim muljem. A na zidu se vidi sva strahota katastrofe – crven je do visine od oko dva metra.

Na ulicama i dvorištima sve vrvi – vojska, policija, civilna obrana, vatrogasci, Crveni križ... Bagerima ruše drveće, tovare mulj s cesta, iz kanala i dvorišta i odvoze ga. Djelatnici Crvenog križa raznose hranu, vodu i zaštitne maske. Miris u zraku izrazito je težak, a čak i nebo djeluje crveno. Tragični spremnik nalazi se izvan Ajke, većeg grada. Nalazi se u zapadnom predgrađu, a mulj je nizinom, preko Kolontara, tekao na zapad, tako da Ajka nije stradala.

– Nema nikakve opasnosti za Hrvatsku, rekao sam to i hrvatskim kolegama. Mulj smo najdalje primijetili 14 kilometara prema sjeverozapadu od mjesta havarije. Voda iz rijeke je pitka. Blato više ne istječe iz spremnika. Uglavnom je istekla tehnološka voda, pH joj je bio 13, a crvena je zbog željeznog oksida. Voda je otekla, a ovdje su ostali kontaminirajući metali – kaže dr. Attila Nyikos. Glasnogovornik mađarskog ureda za obranu od katastrofa Gyorgy Bakos izjavio je pak da nema novih žrtava lavine crvenog mulja koja je iscurila iz tvornice glinice Timfoldgyar.

Deseci milijuna eura štete
– Opekline nastale takvim kemijskim otpadom mogle bi se pokazati tek nakon nekoliko dana. Ozljede koje se čine površinskima s vremenom bi mogle teže oštetiti tkivo – upozorio je liječnik Peter Jakobus.

Zoltan Illes u izjavi za BBC procijenio je da će biti potrebno najmanje godinu dana da se cijeli teren očisti te da će obnova područja stajati više desetaka milijuna dolara. Mađarska će, kako je najavio, tražiti pomoć Europske unije.

Komentara 9

BK
bez_komentara_2
20:53 06.10.2010.

Čudi me što kod nas nema takvih tragedija,kad pogledaš tko je sve na nekim važnim mjestima! Podobnici koji su glupi i nesposobni i ne znaju sastaviti dvije poštene rečenice!

AU
aurora08
21:03 06.10.2010.

naravno da je to jedna katasrofa, netreba rat pa das e dogodi sranje, sjecams e tu ni sam neznam koje godine, kad sam bio u italiji u tirolu kad je puknula brana pa se voda izlila, strasno je bilo za vidjeti, ja sam vidios amo mulj jer se voda povukla, pa vidjeli smo da se mocna amerika ni bogata njemacka ni francuska nisu mogle nosit sa prirodnim katastrofama odnosn o vodom, poslije rata svi su generali pametni, to me podsjeca na jednu americku poslovicu koja velei: otpozadi vidis uvijek vise nego naprijed, hrvati to nece nikad shvatit.

OB
-obrisani-
10:30 07.10.2010.

Kako nema opasnosti za Dunav ? Javljaju da je ph porastao na ušću Raba u Dunav, a što znači da je zagadjenje već unutra.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije