Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi porez

Dvostruko veći porez i za stan od 70 m2 u kojem živite

vlada, sjednica vlade (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
02.11.2012.
u 18:54

Oni koji imaju stan vrijedan sto tisuća eura, a u kojem nitko ne živi, godišnje će plaćati dvije tisuće eura poreza

Dugo najavljivani porez na imovinu na kojemu baš doslovno inzistira ministar financija Slavko Linić napokon dobiva prve konture. Novi porez uvest će se, nije šala, 1. travnja iduće godine a stopa će, doduše prema neslužbenim potvrdama iz Ministarstva financija, iznositi dva posto.

Penali za prazne stanove

Građani će, dakle, plaćati godišnji porez od dva posto od ukupne vrijednosti stana, kuće ili neke druge nekretnine. Ali samo ako one nisu, kako ministar Slavko Linić voli reći, u funkciji. Odnosno, država će s poreznom stopom od dva posto penalizirati samo one nekretnine u kojima njeni vlasnici ne stanuju, niti su ih dali u najam. Isto će se dogoditi i za poslovne prostore koji nisu u funkciji.

Međutim, građani koji posjeduju stanove ili kuće u kojima i stanuju neće plaćati porez na nekretnine od dva posto. Iz Ministarstva financija neslužbeno doznajemo da bi oni plaćali deset puta manji porez, odnosno 0,2 posto od stvarne, tržišne vrijednosti nekretnine u kojoj stanuju. Vodeći se istom logikom, ministar financija Vladi će najvjerojatnije predložiti da vlasnici nekretnina koje su dali u najam budu oporezivani godišnjom stopom od 0,4 posto - dvostruko većom od one za stanove u kojima žive, ali i pet puta manjom od stope koju bi plaćali da “ekstra” stan ili kuću nitko ne koristi ili da u njima imaju podstanare na “crno”.

Iako ministar financija i dalje tvrdi da će porez na imovinu biti uveden već 1. travnja, pitanje je hoće li tog dana novi porez doista i stupiti na snagu. Naime, premijer Zoran Milanović u srijedu je rekao da će prije konačne odluke biti provedena široka javna rasprava, a potom i saborska rasprava kroz dva čitanja. Stoga je moguće da se “Linićev rok” ipak otegne za par mjeseci. Svjestan je toga, naravno, i ministar financija stoga je i u petak održao “vatreni” propagandi govor ustvrdivši da je “zločin” imati stan koji nitko ne koristi.

– Tko je štedio i stekao pet stanova, taj je bogat i mora više pridonositi za javne potrebe, zdravstveni i obrazovni sustav nego obični radnici iz svojih plaća – rekao je Linić obrazlažući zašto je nužno uvesti porez na imovinu.

Prema tim, naglašavamo neslužbenim, računicama Ministarstva financija građani koje primjerice imaju stan u kojemu i stanuju površine 70 metara četvornih u Zagrebu (procijenjene vrijednosti oko 105.000 eura) plaćat će svake godine po 210 eura poreza na imovinu. To je gotovo dvostruko više nego što danas plaćaju komunalnu naknadu (oko 120 eura godišnje), namet koji će zamijeniti porez na imovinu. Ako takav stan iznajmljuju godišnje će po pretpostavljenoj stopi od 0,4 posto državi morati dati 420 eura - odnosno zaradu od jedne mjesečne rente. U slučaju da vam takav stan “trune”, da je prazan ili ga iznajmljujete na “crno” državi ćete godišnje morati platiti čak 2100 eura poreza.

Brutalni namet

No, ministar Slavko Linić će “kažnjavati” i posjedovanje vikendice stopom od brutalnih dva posto. Stoga će građani koji imaju vikendicu vrijednu 100.000 eura svake godine državi morati dati 2.000 eura umjesto dosadašnjih par stotina eura.

>>Cigarete od 1. srpnja znatno skuplje, trošarine na kavu manje

>>Porez na imovinu natjerat će vlasnike na rasprodaju stanova

Komentara 477

PA
parasa
19:22 02.11.2012.

ali će se iznos naplaćivati samo za objekte koji nisu u funkciji, primjerice, kuće i stanove u kojima nitko ne živi. __________ pa nema objekta u kojem baš nitko ne živi, ima samo vikendica gdje ljudi dolaze godišnje na tjedan-dvadva ali to kako vidim nije definirano ???

IM
imra
19:23 02.11.2012.

nasljedio sam ( ne svojom krivnjom !) kućicu od oca. tu kućicu koristm sa familijom za ljetovanje jer nemamo novca za hotel. ne iznajmljujemo ni na bijelo ni na crno jer nemamo novca za traženo uređenje , a i daa imamo nebi da mi neki ***** uništavaju očevinu. i sad pitam ja linića : što ja to moram plaćati i zašto

Avatar WindFucker
WindFucker
19:10 02.11.2012.

Biti će zanimljivo vidjeti procjenu vrijednosti nekretnina...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije