Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
preporuka duzs-a

DUZS: Obnovite zalihe i pripremite opremu, stiže obilan snijeg

snijeg, vojska (1)
Foto: Ivana Ivanović/Pixsell
1/9
Autori: , bb/VLM, mvi/VLM
08.02.2012.
u 07:41

Dunav proglašen neplovnim, na Pagu bura izbacivala ribu iz mora. Za vikend nas očekuje promjenjivo oblačno vrijeme popraćeno novim snježnim pahuljama. Ostanite kod kuće i pripremite opremu za čišćenje.

Nakon petodnevne borbe s nanosima snijega, vjetrom i orkanskom burom čini se da Hrvatska može odahnuti i idućih dana pokušati u potpunosti normalizirati stanje u zemlji. Ako je vjerovati najavama meteorologa, današnje poboljšanje tek je "zatišje pred oluju" jer Hrvatsku za vikend očekuje promjenjivo oblačno vrijeme popraćeno novim snježnim pahuljama. U većem dijelu Hrvatske jutarnje temperature u prosjeku će biti između 9 i 13 Celzijevih stupnjeva ispod ništice, dok će nas preko dana "grijati" temperature od -4 do -6 stupnjeva uz sjeveroistočnjak.

Unatoč razvedravanju temperature niske

Iako se prema temperaturama u zemlji ne bi reklo da se situacija bitno promijenila, meteorolozi najavljuju da će današnji dan biti puno "mirniji", a, iako će dan početi oblačno, na istoku i sjeveru zemlje maglovito, tijekom dana će se razvedriti, a i sunce će se promoliti kroz oblake.

Bez obzira na najave, Belom Manastiru, Čakovcu i Osijeku razvedravanje donosi malo utjehe s obzirom na to da je u Belom Manastiru jutros temperatura bila niža nego na Zavižanu. Sa 22 stupnja ispod ništice Beli Manastir je jutros bio najhladniji grad u Hrvatskoj. U Čakovcu je temperatura pala na -21, a u Osijeku -20 Celzijevih stupnjeva.

Splavari u Slavonskom Brodu muku muče sa zaleđenom Savom – boje se da će im led povući i potopiti splavi.

Na Pagu se u utorak dogodilo ono što se znalo događati davno, samo za najvećih nevremena – bura je izbacivala ribu iz mora. Kako je izvijestila paška općina Kolan, riba je završila na obalama od Zrća do Paga, a sva je odmah razgrabljena. Pojedini su građani pokupili i po nekoliko kilograma ribe, među kojima su bile i sipe i arbuni.

Jutros u osam sati proglašena je zabrana plovidbe na Dunavu, izvijestili su iz Lučke kapetanije Vukovar. Ovakva je odluka donesena jer je 30-ak posto rijeke pod ledom koji se stvara zbog iznimno niskih temperatura koje su noćas pale i do 20 Celzijevih stupnjeva ispod ništice.

>>Na području Like izgorjele dvije kuće, nema ozlijeđenih

Na Jadranu će danas prevladavati sunčano vrijeme, a i bura bi trebala početi slabjeti. 

>>Bura prohujala kroz srednju školu u Obrovcu i otpuhala krov

Na vrgoračkom području i dalje se uz maksimalne napore pokušava osigurati pristup odsječenim selima. Vatrogasne postrojbe, javne i dobrovoljne, pripadnici HGSS-a te članovi ZiS-a angažirani su za dostavljanje potrepština i pomoći stanovništvu Vrgorca i okolice.

Vojska na saonicama pomaže šibenskom zaleđu

Na području Vrgorca i Imotskog angažirana su i tri kamiona OS RH, kojima će se mještanima dostavljati hrana i ostale potrepštine, a na području Studenaca angažirana su ukupno četiri stroja za čišćenje snijega. Jutros je osam pripadnika Bojne za specijalna djelovanja na dvojim motornim saonicama krenulo iz baze u Delnicama prema Šibensko-kninskoj županiji gdje će dostavljati potrepštine i pomagati u izvlačenju oboljelih iz zametenih sela na tom području, javljaju iz MORH-a.

Helikopterom HRZ-a i PZO-a prevezena bolesna žena

Helikopterom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane MI-8 MTV teško bolesna žena prevezena je iz Vučipolja do KBC-a Split. Akcija spašavanja odvijala se u otežanim meteorološkim uvjetima zbog snježnog pokrivača i snažnih udara bure te slijetanja na ograničeni prostor lokacije spašavanja.

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana u Divuljama u pripravnosti drže jedan helikopter za potrebe hitnih medicinskih evakuacija.

I KBC Rijeka zbraja posljedice bure i niskih temperatura. Zbog pucanja cijevi i uništenog krova pacijenti i osoblje dio jučerašnjeg dana nisu imali grijanja ni vode, ali, na sreću, svi su kvarovi otklonjeni, javlja Novi list, te nitko od pacijenata nije bio ugrožen. Pacijenti Traumatologije, čije se sobe nalaze na sjeveroistočnoj strani zgrade, premješteni su s odjela jer je taj dio bolnice najizloženiji udarima vjetra. Klinika za ginekologiju nekoliko je sati zbog cijevi koja je puknula od hladnoće bila bez tople vode.

Na Istarskom ipsilonu jak vjetar

Autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje i dalje je zatvorena za sav promet baš kao i autocesta A6 između čvorova Delnice i Kikovica, Jadranska magistrala na dionici Senj – Karlobag 0150 Sveta Marija Magdalena, D1 Udbina – Gračac – Knin te D25 Gospić – Karlobag. Magla smanjuje vidljivost na autocesti A3 od Nove Gradiške do Slavonskog Broda, dok se na Istarskom ipsilonu i širem riječkom području zbog jakog vjetra vozi otežano. Još uvijek nema ni jednog slobodnog pravca kojim se mogu kretati kamioni s prikolicama i tegljači s poluprikolicama iz unutrašnjosti prema Dalmaciji i Rijeci te obrnuto.

Ključne riječi

Komentara 28

OB
-obrisani-
10:30 08.02.2012.

a zakaj niste titlovali u bijeli samostan..... zakaj na srpskom ?

TA
Takaros
12:14 08.02.2012.

barem ova obitelj s djetetom i pesekom uživa. bravo. nije vrag baš tako crni.

RE
real
08:41 08.02.2012.

neznam na čemu se temelji optimizam, za Subotu se najavljuju još veće padavine

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije