Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rusija
Povratak na članak

Duhovi Hladnog rata na Balkanu

Ova regija je gladna novca i investicija i Rusija je toga svjesna

Komentari 120

Avatar Idler 3
Idler 3
10:35 03.01.2015.

Kao prvo, sviđa mi se kaj konačno pojam Balkan vežu uz prostor koji to tradicionalno i jest. Kao drugo, svi po običaju zaboravljaju spomenut London kao mjesto malo većeg izvora problema. EU politika ne postoji baš zato jer London solira kak njima paše.

VL
NE
Neonacionalist
10:09 03.01.2015.

Neznam zašto se u ovom članku neodređeno spominje Balkan , pa jasno je da Rusija može djelovati u regiji samo preko Srbije i Rep.Srpske u BIH , Hrvatska je čvrsto na strani EU,Nato-a i SAD-a , Muslimani su okrenuti prema Turskoj te posredno prema NATO-u i EU i SAD-u , Albanija također te Rumunjska i Bugarska što je jasno dokazala odustajanjem od Južnog toka . Dakle, jedinog mogučeg saveznika Rusi na Balkanu danas imaju u Srbiji .

VL
TH
thekurcula
10:40 03.01.2015.

Ovo je jedan tipičan naručeni tekst. Ili se bar nudi da bude kupljen jer potpuno jednostrano prikazuje geopolitičku situaciju u svetu. Po ovom tekstu sve je u redu, i bilo bi u redu, da nema Putina i Rusije. Osim toga,, autor brke pojmove geopolitika i geostrategija a to, kao neko ko hoće da se proda, i živi od pisanja, ne bi smeo da radi.

VL
KO
KonstantinZac
11:25 03.01.2015.

Evropa je podjeljena davnih dana podjelom na istocno i zapadno rimsko carstvo. Prosla su stoljeca a te razlike su bivale sve vece, na zalost. Ulaskom turskih osvajaca na podrucje istocno i dijelova zapadnog Rima te razlike su postale jos vece i komplikovanije. Balkan je uvijek bio nesigurno podrucje jer su se upravo na njemu sudarale te tri civilizacije i kulture. Na zalost mi narodi Balkana nismo to znali iskoristiti da budemo most povezivanja i saradnje tih kultura sto bi nam donijelo prosperitet i blagostanje, vec smo dopustili pojedinim ,,velikim silama" da preko nasih ledja vode svoje strateske ratove. Umjesto da od Balkana napravimo jednu silu sto je uvijek u povijesti i bio (Bizant,Stara Grcka, Stara Makedonija itd) dopustili smo stranim osvajacima kako Germanima, tako i Osmanlijama i Rusima da ovladaju ovim prostorima a medju nama naprave razdor. Zapamtite da nam nitko nece donijeti blagostanje sve dok medju nama kao susjedima ne zavlada mir. Hrvati, Srbi, Albanci,Grci,Rumuni, Bugari, su osudjeni da zive jedni pored drugih a samo ako zivis u miru i dobrosusjedskim odnosima mozes ici naprijed.

VL
Avatar viki_nuland
viki_nuland
21:49 03.01.2015.

Da "Rusija se protivi Euro-Atlanskim procesima na Balkanu"...Pa kada bi ljudi imali malo neopranog mozga i razmisljali sama ta recinica bi im sve objasnila. Kakvi Euro-Atlanski procesi ako su na Balkanu. Od kada je to Bosna, odnosno Srbija na Atlantiku? Ako su na Balkanu onda su na Balkanu, a da su na Atlantiku onda bi bilo normalno da se odvijaju Euro-Atlanski "procesi". O izlazu na Atlantik odnosno bilo koje more ili oean Ceske i Slovacke ne treba niti govoriti, a koliko nam poznavanje zemljopisa pokazuje Rumunjska, Bugarska , te velike neispunjene zelje NATO-vaca Ukrajina i Gruzija bi mogle biti ukljucene u Crnomorske "procese" jer su na njihovu veliku zalost na Crnom moru, jako, jako daleko od sjevernog Atlantika. S obzirom da je kolonijano sluganstvo u nasljedju vecine od tih drzavica a politicke marionete je lako potkupiti onda im se ovakve floskule kojima bi se i djete iz 4 razreda osnovne skole smijalo, mogu lako prodati, zato im je tako kako jest.

VL
RA
ranko75
10:38 03.01.2015.

Zapad nema namjeru da razvija ekonomski zemlje kojima vlada,njima su potrebne sluge,a sluga je tim vise ponizan,sto je vise duzan,najponizniji su robovi.Zapad i tezi da od novih clanica i napravi duznicke robove,njima ne treba proizvodnja kod nas,oni je razvijaju kod sebe,a kod nas im treba kupovina njihovih proizvoda.Posto ne proizvodeci ne mozemo da platimo za ono sto kupujemo onda ce oni za dug uzimati masnije komade,i mi cemo jos vise biti ovisni.EU nam je vec uzjahala na vrat,sada treba samo da nas zauzda.Rusija nije u takvoj situaciji,i njima odgovara da ne upadnemo u duznicko ropstvo,jer onda mi postajemo "mrtvi" za sva vremena,zato su njihove investicije u konkretne realne sektore ekonomike,koji daju dobit brzo. Ulaganja zapada u realne sektore ekonomike nema,jer je ne zele,nego samo kod sebe.Oni se prave da pomazu,a u stvari njihova pomoc je u obucavanju za strukturne promjene,gdje nes obucavaju opet oni,pa se ta lova njima i vraca,a ovdje ostaje malo i ne otvara nova radna mjesta. Zato je jacanje Rusije na Balkanu korisno za te zemlje i zbog toga pozeljno. Slikovito receno nama zapad pokazuje kako je dobro kod njih, i mi mislimo da ce nam on pomoci da tako bude i kod nas, a oni to ne namjeravaju,ali nam ne kazu da nece,i koriste nasu nadu da bi mi bili poslusni,a u stvari postajemo jos ovisniji.Tako da ruski utjecaj daje mogucnost razvoja svoje ekonomike,a zapadni ne.Slikovito,kao da vam neko nudi zivot u bljestavom,uglancanom domu,ali bez jela i pica, a drugi u skromnijem,ali sa normalnom klopom i picem.Pa ko voli nek izvoli.

VL
Avatar d-ano
d-ano
12:04 03.01.2015.

Uzivajmo u plodovima nasih zelja,

VL
Avatar tkozna
tkozna
10:49 03.01.2015.

Koja sprdacina od foruma, danas sam evo sada napisao prvi post a u 9:49 sam dobio opomenu zbog psovanja. Inace ne psujem samo sam kontra izbora Kitarovicke. Eto kako vl utjece na kampanju i kako se objektivno svrstava.

VL
DA
daniloobradoviic
01:05 04.01.2015.

Rusija svoje djelovanje usmerila na Balkanski otok Srbiju .Ne treba ocekivat znacajniji uspeh Ruske vanjske politike na Balkanu ,jer oni nemaju kapacitet i uverljive razloge za njihovu stvar .Rusija u situaciji kada postepeno gubi sfere uticaja poput Ukrajine ,nastoji panicno trazit saveznike .

VL
Avatar Viking1
Viking1
11:32 03.01.2015.

Sad mi nešto nije jasno godinama služamo od ovih rusofila i komunista da je Zapad propao da je slab itd da je Rusija super sila da je ostatak svijeta osim Zapada za Rusiju da Rusija može srušiti Zapad kad god poželi itd ,a kad ono Zapad uvede Rusiji simbolične sankcije ( za sad) i sruši cijenu nafte Rusija pred kolapsom. Kako sad to taj jadni Zapad sruši super silu Rusiju koju podržava ostatak svijeta u par mjeseci. Zaključak se sam namece rusofili i komunisti nemaju pojma o ekonomiji,gospodarstvu kao i stanju odnosa u svijetu. I zašto Kina ne pomogne Rusiji već se sa strane smije i ceka pad Rusije. Pa zbog toga jer je Zapad Kini trgovacki partner broj 1 bio i ostat će,a Rusija je njihov prirodni neprijatelj za kojeg jedva cekaju da padne na koljena

VL
NT
nije_to_samobor
13:02 03.01.2015.

Kao da je teško "pravoslavca u vodu natjerati"!

VL
PA
pavo
11:09 03.01.2015.

srbski - kratkovida, krivica, pogrešno, prisutnija, kredit, energetskom....//// hrvatski - kratkovidna, krivnja, pogrješno, nazočnija, zajam, energijskom ....i. t. d. Samo nekoliko primjera iz ovog članka. Na mala vrata se u gotovo svim sastavcima uvodi srbsko-hrvatski jezik. Inače je ovdje dobrodobro što se Hrvatska konačno ne spominje kao zemlja unutar Zapadnog Balkana.

VL
JR
Jean Renault
11:09 03.01.2015.

Srbija dosta uspješno vodi politiku na dva stupa s jedne strane ide u EU a onda EU ucijenjuje ruskim prisustvom u Srbiji , Bosni i Hercegovini odnosno Republici Srpskoj koju Beograd ne lažimo se u potpunosti kontrolira pa i Crnoj Gori koja nema nikakvu svoju politiku jer je previše mala. Usto Hrvatska spava i umjesto da prigrli svoj narod u Hercegovini odriče ga se kao što se odrekla i Posavine, a Srbija je neumorna u svojim nastojanjima da proširi utjecaj. Ništa nam ne koristi članstvo u EU nama treba snažna Hrvatska u regiji, regija je jedini prostor gdje se mi možemo pozicionirat kao ozbiljna država. Problem u nas Hrvata je što smo premalo aktivni kao narod, Srbi su proaktivna nacija. Medjutim imamo jednu pozitivnu stranicu, mi Hrvati nismo histerični već nastupamo smireno i hladne glave, e tu smirenost Srbi nemaju jer su hiperaktivni i rade sve ishitreno. Iskoristimo to, Hrvatska je naša domovina i drugu nemamo ne trebamo mi mrzit nikog ali dužni smo gradit Hrvatsku, davat potporu Hrvatskom narodu da bi nam svima bilo bolje a to umjesto nas neće uradit ni Beč ni Berlin. Nikada i nisu, uvijek se Hrvat morao sam snalazit !

VL
Avatar viki_nuland
viki_nuland
22:00 03.01.2015.

Vecina narodnih poslovica imaju svog analoga u razlicitim svjetkim jezicima, medjutim jednu cemo naci samo na Balkanu a prikladna je ovim baljezgarijama: "Vidjela zaba kako konja potkivaju pa i ona digla nogu da nju potkuju." Tako su svi Balkanci odjednomm "preselili" (u svojoj masti) na sjeverni Atlantik. U zbilji lete u starim Mig-ovima 21 iz 60-tih godina proslog stoljeca koji se sami ruse od dotrajalosti, grcaju u duznickom ropstvu, jedu sve vise i vise iz kontejnera za smece, medjutim realnost nije dovoljna "zabi" da promjeni misljenje kako i ona zeli biti "potkovana" kao i "konj" s zapadnog Atlantika koji im je to sve servirao.

VL
Avatar Sidewinder
Sidewinder
13:21 03.01.2015.

Sve te strašne investicije se svode na preradu nafte, ništa drugo Rusi neznaju.

VL
JR
Jean Renault
13:56 03.01.2015.

Ali cinjenica ostaje da je Srbija bjedna država jel zbog želje za širenjem sve vam je manja i manja a taj utjecaj u Banjaluci uskoro će preuzet Hrvatska jel ti krajevi oduvijek su naginjali Zagrebu prije nego Beogradu. Bolje šutite imate najmanje plaće u Europi skoro, po svemu ste na posljednjem mjestu. Hrvatska se ne snalazi baš u EU ali Hrvatska ima potporu zapada, samo ju mora znat iskoristit. Ciju potporu ima Srbija, Rusije ?? Ma daj, pustili su vas niz vodu sa juznim tokom. I tako vam je oduvijek bilo uvijek su vas puštali niz vodu kao vodu u wc - u. A moja domovina ima budućnost !!!! Samo svaki Hrvat mora podić glavu visoko da bi Hrvatska živjela, odnosno preuzet stvar u svoje ruke !

VL
Avatar dinarskivuk37
dinarskivuk37
05:44 04.01.2015.

Ma tko j... Zapadni Balkan. Hrvatska I tako nikad nije pripadala balkanu. Dolaskom mentalno poremecenim genijama Mesica I Josipovica koji bi htjeli na sve nacine strpati Hrvatsku, u to balkansko ludilo.Evropska Unija je uvijek znala da Hrvatska nepripada tom Balkanu,Siguran sam ulaskom Hrvatske u EU vrata su zatvorena za jos dugo godina. Sto se tice ruskog uticaja na Balkan to iso trala baba lan.

VL
Avatar walterkomunistihrvatske
walterkomunistihrvatske
09:15 04.01.2015.

. ..Esade da izračunamo. ..P.S.Do raspada SSSR-a stalno je na zapadu bilo inputirano da se tzv.zapadna"civiLLizacija"bori ideološki protiv Komunista i Komunističkog CCCP-a a sad već dvadeset i kusur godina vidimo da to nije bio pravi razlog već konstantni pokušaj tzv.zapadne"civiLLizacije"da vlada kompletnom Zemaljskom nam planetom a Socijalističko uređenje neke države im je samo stvaralo veće probleme na tom imperijalnom putu što je najbolje vidljivo učinkom tzv.zapadne"civiLLizacije"na područYU Ex-SFRY. ..E=mc2. ..

VL
Avatar patkovic
patkovic
18:13 03.01.2015.

današnje članstvo u NATO je slično ili isto kao pristupanje trojnom paktu WWII

VL
OL
olrajt
12:10 03.01.2015.

...ćim su Rusija i Balkan u pitanju svi Srbijanci i komunisti ovdje!!!!!

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.