Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opet nova pravila

Dugotrajno nezaposlenima naknade, mladima radna praksa

nezaposleni
Boris Ščitar/Večernji list
26.04.2010.
u 18:22

Novonezaposlenima koji ostaju bez posla silom zakona određeni dio naknade išao bi na obveznu prekvalifikaciju.

Treći put u godinu dana Vlada će mijenjati pravila za stjecanje prava na naknadu za nezaposlene, a moguće je da će se mijenjati i iznos naknada jer je nezaposlenih više nego što je novca u budžetu za te potrebe. Najveća naknada za nezaposlene iznosi oko 2200 kuna, a kako se iznos naknade s vremenom smanjuje, prosječna isplaćena naknada na burzi kreće se oko 1500 kuna. Naknada se zasad može primati najdulje 450 dana.

U prva četiri mjeseca država je za naknade potrošila polovicu godišnjeg budžeta pa su joj na raspolaganju dvije mogućnosti – ili će povećati budžet ili smanjiti ionako male naknade koje sada prima oko 90 tisuća nezaposlenih.

Neslužbeno doznajemo da bi Vlada mogla uvesti naknade za dugotrajno nezaposlene na burzi, dok bi novonezaposlenima koji ostaju bez posla silom zakona određeni dio naknade išao na obveznu prekvalifikaciju. Prema našem izvoru, svaki bi nezaposleni morao proći programe usavršavanja kako bi lakše našli novi posao. Kako se na burzi nalazi i 50 tisuća mladih bez radnog iskustva, uveo bi se i sustav volontiranja, stažiranja, radne prakse i pripravništva.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
20:44 26.04.2010.

Neslužbeno doznajemo da bi Vlada mogla uvesti naknade za dugotrajno nezaposlene na burzi ------ Možeš mislit, pa kolko tisuća ljudi je po par godina na zavodu iako se slažem s tim prijedlogom mislim da je će to biti kratkog vijekaa recimo 3-4 mjeseca pred izbore i isto toliko poslije izbora. A volontiranje i stažiranje - Može ako će se pisati u radnu knjižicu kao staž. Inače i mislio sam si da lopine čuvaju neke planove kako potkupiti velik broj glasača pred izbore jer inače nema šanse da dobiju izbore

IN
InfoMan
10:42 28.04.2010.

Zalosno je koliko je hrvatski narod glup i potkupljiv. Stvarno moras biti velika budala i glasati za one koji su unistili drzavu i vjerovati lazima da ce sutra biti bolje. Od kuda novac? Dobit ce izbore ali i dalje ce ostati kako je bilo, ponovo ce mijenjati zakone kojima ce istim budalama oduzeti dana prava prije izbora. Medjutim najzalosnije od svega je sto ni ako drugi dodju na vlast nece kazniti ove za to sto su napravili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije