Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova kampanja

Država nudi otplatu duga na rate i oprašta 7 milijardi kamata

'18.06.2012., Zagreb - U Banskim dvorima odrzala se konferencija i prezentacija za medije na temu zakon o financijskom poslovanju i predstecajnoj nagodbi. Nada Cavlovic Smiljanec, ravnateljica poreze
Marko Lukunić/PIXSELL
04.02.2013.
u 18:41


Tko odbije, ide pod ovrhu. Aktivni obrtnici nisu uključeni u nagodbu

Platite dug, oprostit ćemo vam kamate, glavna je poruka najnovije kampanje iz Ministarstva financija. Država je pokrenula javnu raspravu o novom zakonu o naplati poreznog duga fizičkih osoba, koji će s velikom pažnjom iščitavati bivši obrtnici, samostalne profesije i sve druge fizičke osobe koje su porezne vlasti tretirale kao poduzetnike.

Neznanje, nemar, prilike

Šefica Porezne uprave Nada Čavlović-Smiljanec kaže da država u evidenciji ima 430.000 građana, fizičkih osoba, s impozantnim dugom od 13,92 milijarde kuna! Većinom su to obaveze za neplaćene socijalne doprinose – oko 10 milijardi kuna – te obveze iz sustava PDV-a i poreza na dohodak. Javna rasprava trajat će do 15. veljače, nakon čega zakon ide u saborsku proceduru te bi njegova primjena mogla početi u travnju. Zakon se neće odnositi na aktivne obrtnike nego samo na one koji su prestali s radom, a iza njih su ostale milijarde kuna dugova. Po istom modelu kao i za tvrtke, država će im ponuditi obročnu otplatu duga na tri do pet godina, uz otpis kamata, koje su oko 7 milijardi kuna. Rok za otplatu duga je od tri godine do najviše pet godina (za dug veći od pola milijuna kuna). Prema onima koji ne pristanu na nagodbu pokrenut će se, kaže šefica Porezne uprave, mjere prisilne naplate.

– Mjeru svakako treba pozdraviti jer svako daljnje povećanje duga kroz kamate koje su bile 17 pa 12% vodi do propasti dužnika i njegove obitelji – ističe Boris Vukelić iz Obrtničke komore. Mnoge je u dug odvelo neznanje, otvorili su obrte, pokušali raditi i propali, ali nisu regulirali obveze prema državi ili se, najčešće, nisu odjavili iz mirovinskog i zdravstvenog pa ih država tereti i za razbolje kad nisu bili obrtnici.

– Bilo je svega, neznanja, nemara, ali i propadanja zbog objektivnih okolnosti. Država bi trebala dijeliti rizik s obrtnicima koji su ostali dužni jer nisu mogli naplatiti svoja potraživanja, preuzeti ih i iz njih naplatiti porez – kaže porezni savjetnik Vlado Brkanić i dodaje: – Odjava obrta nije dovoljna već treba izaći iz svih sustava, što mnogi nisu napravili i sad imaju problem.

Bit će problema

Država se nada velikom odazivu na nagodbu, no obrtnici nisu tako optimistični jer je sedam milijardi kuna velik iznos.

– Administracija je trebala reagirati prije i svakoga tko nije platio doprinose tri mjeseca pozvati da se očituje, a ne pustiti da se dug gomila – kaže Brkanić. Obrtnička komora problematizira i to što obrtnici za dug odgovaraju cjelokupnom imovinom, uključujući naslijeđe i imovinu bračnog druga.

>> Zbog duga pokojnika ovrha – nasljedniku! Gdje je izlaz?

Komentara 26

LI
list68
07:19 05.02.2013.

Ma nema tu puno priče! Kako "banke", postupaju prema građanima, tako i država mora prema obrtnicima. Nisu "obrtnici", spremali novac "u čarape", ali prvo što su učinili pri otvaranju obrta, bila je kupovina "bijesnog vozila". Dvije , tri, godine, takvi "obrtnici" su živjeli, "na visokoj nozi", radnike gledali "s visoka", bahatili se na svakom koraku. E pa sad da ih vidimo, nema oprosta.

CR
CrniDamir
08:32 05.02.2013.

Platite dug i otpisati ćemo vam kamate. Ovo mi zvuči kao neka nagrada za neplaćanje poreza. Kad će nagradu dobiti oni koji redovno plaćaju porez?

DJ
djakputnik
20:21 04.02.2013.

"Zakon se neće odnositi na aktivne obrtnike nego samo na one koji su prestali s radom, a iza njih su ostale milijarde kuna dugova. " Znači, država želi da se postojeći obrtnici koji su u problemima prvo unište do kraja, pa onda da eventualno nešto i njima ponudi? Yebi ga, tko to nama vlada?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije