Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dužnici u šoku

Zbog duga pokojnika ovrha – nasljedniku! Gdje je izlaz?

'26.11.2012., Ljubljana, Slovenija - Sin ljubljanskog gradonacelika Zorana Jankovica zbog duga odvjetniku ostao bez pokucstva. Slovenski ovrsitelji ispraznili su kucu  u pokusaju da namire barem dio d
Anže Petkovšek/Žurnal24/PIXSELL
09.01.2013.
u 18:25

Dugovi za kredite, režije, minuse na tekućem stižu na naplatu godinama nakon smrti dužnika.

Devet je godina prošlo otkako joj je umro otac, a nekoliko dana iza Nove godine na njezinu adresu stigla je neočekivana "čestitka" – ovrha zbog stare obveze koju otac nije platio! Naša čitateljica nije jedina.

Odvjetnici na sceni

Savjetnik društva Potrošač napominje da se među desecima građana koji od njih traže savjet zbog ovrha nalaze i ljudi koji plaćaju račune preminulih predaka a da nisu ni znali da postoje sve dok ne osvanu u blokadi ili ih "ruka pravde" ne sustigne rješenjem o ovrsi. Posljednja koja mu se ovih dana javila Zagrepčanka je koja iz odvjetničkog ureda Hanžeković obaviještena da joj četiri godine nakon majčine smrti slijedi ovrha zbog njezina neplaćenog računa iz 2008. godine.

– Sustav je spor i nasljednici su u šoku kad otkriju da godinama nakon smrti moraju platiti račune svojih predaka. Zakon je jasan, onaj tko naslijedi imovinu preminulog, nasljeđuje i sve njegove dugove – kaže Igor Vujović, savjetnik društva Potrošač. Ta se informacija predočava svim nasljednicima još na ostavinskom postupku, ali ljude koje vjerovnici ili odvjetnička društva bombardiraju ovrhama šokira i to što prije ovrhe nisu znali za dug niti ga je netko pokušavao naplatiti od njih.

U nekim slučajevima postupak naplate duga od preminulog pokrenut je još za njihova života, a u nekima i poslije njihove smrti, a kako se radi o mrtvoj osobi, preporučene se pošiljke, s prijedlozima za ovrhu, vraćaju pošiljatelju. Nakon toga stupaju na scenu odvjetnici koji provjerom na policiji utvrđuju je li osoba još uvijek među živima, a ako nije, tko su joj nasljednici.

– Taj postupak traje godinama i velik je problem – upozorava Vujović i kaže da smrću osobe ne umiru i njegove obveze, pogotovo ako iza sebe ostavlja imovinu iz koje se može naplatiti dug. Nasljednici su tako dužni platiti sve neplaćene režijske troškove, podmiriti minus na računu i sve ostale kreditne obveze. Jedini način da se ne dovedu u situaciju da odgovaraju za dugove svojih predaka jest da se na ostavinskoj raspravi odreknu nasljedstva.

Iznimka teleoperatori

Zakon kaže da nasljednik za obveze odgovara i svojom, a ne samo naslijeđenom imovinom, ali do visine vrijednosti naslijeđene imovine. Prema sudskoj praksi, gleda se tržišna vrijednost imovine u vrijeme smrti, neovisno o tome što se kasnije događalo s predmetima ostavine.

– Banke su jako dobro upućene u proceduru, a u sitnim slovima uz ugovore o kreditu često stoji odredba da obveze po kreditu ne prestaju smrću dužnika. Jedino teleoperatori naglašavaju u ugovorima s pretplatnicima da se ugovorene obveze prekidaju smrću pretplatnika – dodaje Vujović. No, da bi raskinuli pretplatu, nasljednici ih moraju obavijestiti o smrti. Često se događa i to da režijski računi ostaju glasiti na pokojnikovo ime, a time i ovrhe.

Dodatni trošak

– Obitelji su emotivno pogođene smrću bližih članova i ne reagiraju odmah, ali njihova je dužnost obavijestiti sve komunalne službe i nadležne institucije o smrti. Ako to ne učine, računi će se i dalje ispostavljati na staro ime, što nasljednicima može stvoriti dodatni trošak jer ne mogu doći do preporučenih pošiljaka, a time gube i mogućnost da se na vrijeme žale, ističe savjetnik društva Potrošač. Kad ih nakon godina neuspješnog utjerivanja dugova od pokojnika vjerovnici identificiraju kao nasljednike i prebace obvezu na njih, nasljednik nema puno izbora nego platiti dug ili se upustiti u mukotrpan i često neizvjestan postupak osporavanja obveze i dokazivanja "nepravde".

>>Otkrivamo kako smanjiti troškove postupka ovrhe!

Komentara 82

OB
-obrisani-
18:39 09.01.2013.

Ajde sta se cudite Tko prihvati nasljedstvo taj nasljedjuje i dugove ako ih je pokojnik imao... Tako je i ovdje... Zato se prije informirajte ,a ne da se cudite... Sve gotovani ,svi bi nasljedstvo a dugovi nek ostaju drzavi...Osim togaga svak ima 6 mjeseci vremena da odbije naljedstvo bar tu je tako a mislim da je i kod nas u Hrvatskoj...

DU
Deleted user
19:13 09.01.2013.

A čitao negdje da je Engleska nedavno otplatila kredite dignute za vrijeme napoleonskih ratova. Mislim, ono, WTF? Pa bankar koji je posudio lovu je umro ima 200 godina...a ovi do sad otplaćuju nekim nepoznatim nasljednicima...Rothschild mislim da se zovu... :-P

Avatar Tiran
Tiran
18:33 09.01.2013.

Jednog ćemo dana morati i zatvorsku kaznu odguliti od pokojnih ako slučajno umru prije isteka kazne. hahahaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije