Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Drugi krug izbora u Afganistanu održat će se 7. studenoga

hamid karzai
AFP
Autori: A.Be., M.Mik.
20.10.2009.
u 14:24

Odluka o drugom krugu donesena je dan nakon što je Izborno žalbeno povjerenstvo (ECC), koje ima podršku Ujedinjenih naroda, objavilo da je otkrilo jasne dokaze o neregularnosti izbora održanih u kolovozu.

Drugi krug predsjedničkih izbora u Afganistanu ipak će se održati i to 7. studenoga, objavilo je tamošnje izborno povjerenstvo. Kandidati za predsjednika bit će aktualni predsjednik Hamid Karzai i njegov glavni protivnik Abdullah Abdullah.

Odluka o drugom krugu donesena je dan nakon što je Izborno žalbeno povjerenstvo (ECC), koje ima podršku Ujedinjenih naroda, objavilo da je otkrilo jasne dokaze o neregularnosti izbora održanih u kolovozu.

Hamid Karzai, aktualni predsjednik i favorit prema dosad objavljenim, nepotpunim rezultatima, posredstvom glasnogovornika poručio je da prihvaća rezultate izbornog povjerenstva. No, nije posve jasno, piše BBC, hoće li IEC, za koji se govori da je prokarzaijevski orijentiran, uzeti u obzir zaključke žalbenog povjerenstva. 
 
Naime, ranije je izborno povjerenstvo tvrdilo da je Karzai osvojio 55 posto glasova i time pobijedio u prvom krugu, no žalbeno povjerenstvo je poručilo da je Karzaijev postotak pao ispod 50 posto nakon izuzimanja nevažećih glasačkih listića te da će ipak biti potreban drugi krug u koji bi uz Karzaija bio i bivši ministar vanjskih poslova Abdullah Abdullah. 
 
Karzai je odbacio mogućnost održavanja drugog kruga izbora i uporno tvrdi da je on pobjednik. Sjedinjene Države pak traže da se održi drugi krug jer zbog neregularnosti izbora u pitanje dolazi Karzaijev legitimitet.

Ključne riječi

Komentara 4

IZ
izgnanik
14:36 20.10.2009.

Hamid Karzai ostao vjeran Bushu i njegovim jatacima sad Obama svoju maskotu hoce da ima na politickoj sceni u Afganistanu drugog objasnjenja nemam???

MM
Mladen Miletić
15:53 20.10.2009.

Drugi krug izbora u Afganistanu održat će se 7. studenoga, presretan sam da su me zaduženi za propagandu pravovreneno obavjestili .. Presretan sam da se tamo poštuje zakon jačega naoružanijega i zna se demokrastsinijega !

OB
-obrisani-
15:37 20.10.2009.

Hamid Karzai je smiješni lik smješne \"demokracije\"...... Manijak koji je dobio veliki broj glasova.... više od bolesnog glasačkog tijela Afganistana, iz razloga jer je ,,,,,ozakonio silovanje u braku... Strašna je država koja ima predsjednika koji se,,... \"laktari\" na predsjedničkoj fotelji....ozakonjenjemjem ponižavanja žena još više nego je to ....\"tradicija\" ...islamskog svijeta.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije