Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Megaprojekt

Donja Bistra: Prvo selo na svijetu sa stazom za F1 i skijanje

formula
Foto: AFP/Pixsell
1/3
05.03.2011.
u 12:00

Zahvaljujući stazi, vjerujemo, otvorit će se novih tisuću radnih mjesta, kaže prvi čovjek mjesta.

Blizu smo, nadamo se prvom autu na stazi 2013. ili 2014. Ono najvažnije, ima zainteresiranih investitora, doveli smo infrastrukturu, a ostaje nam još riješiti potrebnu dokumentaciju. Općina će profitirati, nekretnine će dobiti na cijeni, zaposlit ćemo više od tisuću ljudi, a time će se povećati i proračun na dobrobit svih građana – kaže Krešimir Gulić, načelnik Bistre, koja će za manje od dvije godine dobiti stazu po standardima Formule 1.

Tako će Bistra kod Zaprešića za dvije godine biti najpoznatije selo na svijetu jer se na njezinu području vozi skijaški kup od 2005., a kada dobije automoto stazu, bit će najozbiljniji kandidat da je jednom godišnje posjete i asovi iz Formule 1.

– Eto, kada bude Formula 1 ovdje kod nas, Bistra više neće biti kod Zaprešića, nego Zaprešić kod Bistre – kaže nam općinski vijećnik u gostionici Špiro.

Hotel sa 5 zvjezdica

– Tako smo govorili i kada se radila staza za skijaški kup, pa smo i dalje ostali posljednja rupa na svirali – dodaje njegov prijatelj za stolom.

Mnogi u Bistri ne dijele načelnikovo ushićenje dovođenjem još jednog megaprojekta u općinu koji bi taj kraj trebao preporoditi. Tako sumještanin, koji je u ratu s načelnikom, ne vjeruje njegovim obećanjima.

– Ima onih koji su se već okoristili prodajom zemljišta, ima onih koji vjeruju da će biti posla, a ima i nas koji smo toliko puta izmanipulirani pa ne vjerujemo. Od staze na Sljemenu samo smo dobili veće račune za vodu – dodaje mještanin. Privatni investitori su do kraja prošle godine u taj projekt uložili 53 mil. kuna, a prava lavina uloženih milijuna očekuje se kada počne realizacija projekta.

– Planiran je hotel s pet zvjezdica, otvorit će se servisne radionice, prodajni salon... Pa samo 30 ljudi morat će održavati zelenilo na kompleksu – dodaje načelnik. Marko Škarica iz Bistre kaže da prije 8 godina, kada se govorilo o gradnji Westgatea, nitko nije vjerovao da će on biti sagrađen.

– On je danas tu. Tako će isto biti i ta moderna automoto staza. Za mene je to pozitivno i dao Bog što više takvih investicija u našem kraju – dodaje Marko Šakrica.

Otkupljeno 814 parcela

Do sada je otkupljeno 814 parcela na kojima bi se trebala sagraditi staza.

– Pregovaramo s još nekoliko vlasnika. Ima onih koji ne žele prodati, a njima želimo ponuditi zamjensko zemljište. Neki i traže za kvadrat više nego da je na Trgu bana Jelačića – dodaje načelnik Bistre Krešimir Gulić. Mještani govore da se zemlja otkupljivala za 7 eura po četvornom metru. Joško Bubalo iz Poljoprivredne komore kaže da je na tom području dosta zapuštenog zemljišta, na kojemu će se uskoro čuti motori najbržih auta.

Ključne riječi

Komentara 96

VI
VirusD
12:09 05.03.2011.

\"a ostaje nam još riješiti potrebnu dokumentaciju\" ... sretno s tim ...

Avatar cro1com
cro1com
12:10 05.03.2011.

sta ova sa crnom kosom ovdje trazi.

SN
snovak45
21:59 05.03.2011.

toxictwin Potpisujem. To je logično razmišljanje, a ne uništavati plodnu zemlju, šume, prirodu i sve graditi od nule. Na 15 min od Grobnika je Rijeka sa svim nužnim kapacitetima, blizu je i Trst i Zagreb. Tamo taj projekt ima svee uvijete da uspije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije