Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
večernji u siriji

Dok oko njih auti lete u zrak, Damaščani gledaju Real i Barcu

Sirija (1)
AFP/Pixsell
08.10.2012.
u 20:54

Rat bjesni na većem teritoriju Sirije, a Damask svakodnevno potresaju autobombe, što je stanovnicima postala svakodnevica.

Ne bojte se i nemojte napuštati svoja ognjišta, papa Benedikt XVI. je uz nas, Krist je uz nas, kazao je na misi u crkvi Al-Zajtun u starom dijelu Damaska otac Antun Sahalale:

– Mi smo kršćani miroljubiv narod i želimo živjeti u miru s svim religijama.

Naša domovina

Sirija je jedina naša domovina i nećemo je nikada napustiti – istaknuo je Sahalale.

U strahu od mogućih napada na vjernike, misa je održava uz jake mjere sigurnosti. Posjet Benedikta XVI. Libanonu vratio je vjeru kršćanima.

– Razmišljala sam da odem u Kanadu – kazala nam je Viktorija, koja priznaje da je zbog papina govora na misi u Beirutu promijenila odluku.

– Kad sam se vratila u Damask i razmišljala o njegovim riječima, shvatila sam da zapravo svjetski moćnici žele da na Bliskom istoku nestanu kršćani – istaknula je Viktorija.

I dok je trajala misa, nekoliko detonacija potreslo je Damask, borbeni zrakoplovi MiG-21 i 23 nadlijetali su u niskom letu područje, što nije omelo vjernike da nastave slaviti euharistiju. Bračni par Fuad i Elena, koji su došli krstiti svoju tromjesečnu bebu, kazali su da nisu dvojili u kojoj će crkvi obaviti krštenje jer je crkva Al-Zajtun od posebnog značaja.

– Posjetio ju je i blagoslovio Papa Ivan Pavao II. Mi smo se i vjenčali u ovoj crkvi – istaknuo je Fuad, čija je kuća puna kršćanskih izbjeglica koji su morali napustiti domove u Homsu.

Postala rutina

Rat bjesni na većem teritoriju Sirije, a Damask svakodnevno potresaju autobombe, što je stanovnicima postala svakodnevica. U nedjelju navečer eksplodirale su tri autobombe u blizini centra, no to nije omelo stanovnike koji su u kafićima gledali utakmicu Real Madrida i Barcelone. I za vrijeme navijačkih nadmudrivanja u kafićima žestoke borbe vodile su se u predgrađima Damaska i palestinskom logoru Jarmuk te Gouta, samo desetak kilometara od centra. U međuvremenu napetost između Turske i Sirije ne jenjava. Sirijska vojska, kazao je ministar informiranja Sirije Omran Al-Zougbi, gađala je pobunjenika koji su ušli iz Turske na sirijski teritorij.

>> Ispred sjedišta policije u Damasku eksplodirala bomba

Ključne riječi

Komentara 3

EU
EUfan
21:24 08.10.2012.

U Damasku gledaju el classico a u V****** zvanoj Hrvatska ne gledamo.

RI
Riznica
23:44 08.10.2012.

Nek samo gledaju, pomoce im Ronaldo i Messi !"

Avatar Alfons_x
Alfons_x
10:29 09.10.2012.

08.10.2012. u 23:44h Riznica je napisao/la: Nek samo gledaju, pomoce im Ronaldo i Messi !" :::::::::::::::::::::::::::: Sirijci ti time poručuju koliko ih brinu napadi tvojih fanatika:)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije