Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tradicija

Dogodine ćemo u Kumrovcu imati premijersko vjenčanje

kumrovec
Nikola Capar/VLM
24.09.2010.
u 09:56

Kiša je 27. prikaz Zagorske svadbe, u sklopu Dana kulture, zabave i športa Kumrovec 2010., potjerala pod sigurni krov restorana Stara vura.

– Ove godine nemamo vjenčanje stvarnoga para, naši članovi Marina i Dominik glume mladenku i mladenca, ali vam za sljedeću Zagorsku svadbu u Starome Selu možemo obećati pravi par – najavio je voditelj programa Branko Kladnički. Na koga je mislio, posjetitelji su uskoro i sami mogli zaključiti kada su u dvoranu, svaki sa svoje strane, ušli dama sijede kose u crvenom kaputiću i gospodin u tradicionalnoj slovenskoj narodnoj nošnji.

Zagorci i Štajerci

– Pola Slovenaca i pola Hrvata najradije bi započelo rat oko granice, a oni koji žive uz granicu na to odmahuju glavom jer oni su si navek dobri bili, barem mi Zagorci sa Štajercima – priča nam Srećko Blažičko, glavni motor organizacije Dana kulture, zabave i športa Kumrovec 2010. Znali su Kumrovčani ranijih godina u različitim prilikama uprizoriti likove Tita, Tuđmana, Gupca, Sanadera ili blagopokojnih pape Ivana Pavla II. i kardinala Kuharića. Ove su godine ponovno aktualni, a što se tiče najave premijerskog vjenčanja, vjerojatno su mislili na ulazak Hrvatske u EU, makar i preko Slovenije. Manifestacija iza koje stoje Turistička zajednica općine Kumrovec i Etnoudruga Zipka započela je Recitalom kajkavske lirike Kumrovečke plave kmice u organizaciji udruge Muži zagorskoga srca, na kojoj su vlastite stihove govorili Drago Ulama, Srećko Blažičko, Tomislav Držić, Rajko Fureš, Cvjetko Lež, Miroslav Lovrenčić i Vladimir Poljanec.

U spomen primadoni

Kiša je 27. prikaz Zagorske svadbe potjerala pod sigurni krov restorana Stara vura, u koji su se uspjeli smjestiti izvođači, posjetitelji i gosti, među kojima i stotinjak iz prijateljske Fažane. Prikazani su običaji prošnje mladenke, zaruka, mačkara i jutarnjice u izvedbi članova Etnoudruge Zipka i gostiju iz KUD-a Igrišće. U nedjelju je održan i koncert u spomen na Sidoniju Erdödy Rubido, koji je završilo pet sopranistica arijom Još Horvatska ni propala.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije