Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Visoka letvica
Povratak na članak

Do 2020. Hrvatska mora imati 36% mladih s visokim obrazovanjem

Samo 3,7 posto mladih Hrvata između 18 i 24 godine napušta obrazovanje i usavršavanje i više ga ne nastavlja

Komentari 25

Avatar Josip_Šimić
Josip_Šimić
21:16 12.04.2014.

Do 2020. Hrvatska mora imati 36% mladih s visokim obrazovanjem od čega če biti manje od 50% plačenih i falsificiranih diploma.

VL
ML
Mlad75
19:55 12.04.2014.

Iz kojega razloga bi trebali imati 36% visoko obrazovanih.... da nam na burzi bude više sa visokim obrazovanjem......ljudi završe fakultet i praktički nema šanse da se zaposle, jedino rijetki se mogu zaposlit kao konobari i prodavačice.....jel se zbog tih zanimanja treba ići na fakultet.......smijeh od države i njene uprave!

VL
Avatar nijeminišta
nijeminišta
20:17 12.04.2014.

a što će raditi tih 40% visokoobrazovanih u ovoj jadnoj zemljici koja se gotovo isključivo orijentira na turizam? kao sobarice i vozači? ili na naplatnim kućicama na autoputu? uništili smo 90% industrije... proizvodnja bilo čega se svela na garaže sa sa par ljudi... poljoprivreda nam je na izdisaju... za veliku većinu radnih mjesta potrebna je maksimalno srednja škola... gdje će se zaposliti svi ti budući inženjeri, ekonomisti, liječnici, profesori???

VL
KA
kafka
21:08 12.04.2014.

Školovanje jednog dijela današnjih studenata je uzaludno bacanje novaca poreznik obveznika i roditelja, a dio studenata samo gubi vrijeme. . . . . . . . . . . . . . Neke se visokoškolske ustanove same sebi svrha uu kojoj lokalni moćnici stvaraju iluziju znanja, napretka, a u stvari promoviraju i učvršćuju vlastitu moć.

VL
Avatar prof.baltazar
prof.baltazar
22:16 12.04.2014.

Na razno raznim ljestvicama gdje se mogu naša sveučilišta usporediti sa sveučilištima u svijetu trebat će vam puno vremena dok ne nađete Sveučilište u Zagrebu koje je negdje oko 600 mjesta u svijetu. Daleko ispred zagrebačkog sveučilišta je i sveučilište u Beirutu. Inače Beirut je grad koji je više poznat po ratu i ruševinama nego po ulaganju u znanost i obrazovanje. I sad nečija pametna glava je odlučila da izbaci 36% visokoobrazovnih za 6 godina kao da je Đuro Đaković u Slavonskom Brodu odlučio napraviti formulu 1 i sad ajmo napraviti ekipu vozača, školovati ih...ali nečega nema? Čega nema? E da, nema forumule. Ma to nije problem... Zato molim neka se sastavi ekipa naših vodećih mozgova koji odlučuju o sustavu obrazovanja te ih se pošalje u Beirut pa da vide i upiju iskustva svojih kolega u Libanonu pa da bar dostignemo kvalitetu koju ima to sveučilište do 2020.godine.

VL
KA
kafka
19:59 12.04.2014.

Mora? Onako kao po partijskom dekretu? . . . . . . . . . . . . . . . To je moguće isključivo drastičnim smanjivanjem kvalitete, a takvom procesu već i svjedočimo. Kao da na silu trebamo imatimati 36% građana s diplomom. To ludilu od dijeljenja diploma obezvrijeđuje ranije stečene diplome u visokom obrazovanju (ne računam na krivotvorine i plagiranja).

VL
NE
Nepokolebljiv
20:24 12.04.2014.

Pa zasto stati kod 36%!? Hajde da svi zavrse visokoskolske ustanove (Oprostite sto ne pristajem na koristenje rijeci "obrazovanje" jer ako ta rijec nije bila dobra Miroslavu Krlezi nevalja niti meni!). Hajde da 50% potom ima doktorate a 70% magisterijeje (necemo se vise pokoravati da je nesto moguce samo 100% - mi cemo biti bolji pa cemo u svemu biti 120%). Za Tita i partiju - juris drugovi! Svaki dobar gradanin po tri diplome plavu, bjeli i crvenu i onda jednu s petokrakom iz Kumrovca! Glupost!

VL
OS
osica
20:01 12.04.2014.

da imamo premalo visokoobrazovanih mladih. No zašto ih obrazujemo kad im možemo osigurati posao za 1600 KN, godinu dana , radi Eu statistike ? Ima li neka direktiva EU- da ih do 2020 moramo zaposliti?

VL
DU
Deleted user
20:47 12.04.2014.

Divim se Amerima, Rusima, Kinezima žive u pravim velikim državama, živjeti u malim državama je bijedno stalno ti netko nešto naređuje, to je osjećaj kao da živiš u nekoj koloniji... naređivao Beč, naređivao Beograd, sad naređuje Brisel...

VL
KA
kafka
20:30 12.04.2014.

O ocjenjivanju kvalitete obrazovanja: . . . Znate li da se kvaliteta pojedinog nastavnika na fakultetima mjeri kako su ga sami studenti ocijenili? Tako da su nastavnici prisiljeni podilaziti studentima da ih se ne bi maltretiralo zbog 'loše' ocijene. Takoo su u Kambodži u vrijeme Crvenih kmera učenici mogli nastavnika ocijeniti da nije na liniji partije.

VL
Avatar imotska115
imotska115
21:18 12.04.2014.

Da trebalo bi biti puno vise visoko obrazovanih mladih ljudi. Ali kada ces ti gosp. jovo tim ljudima naci posao da steknu neku praksu i da ne bjze iz Hrvatske kad diplomiraju. Ja znam covjeka u Americi nikad nije zavrsio gimnaziju ali je multi bilioner, sigurno znas na koga mislim. Rad i praksa najbolja edukacija.

VL
AA
aabbcc
10:58 13.04.2014.

Nista od toga ako ne pojeftine sa davanjem tih Diploma, jer narod nema para.

VL
KA
kafka
22:20 12.04.2014.

Naš obrazovni sustav i sustav vrijednosti kakav se njeguje desetlječima ne može iznjedri 36% kvalitetnih visokoobrazovanih građana, a da drastično ne sroza (tj. uništi) kvalitetu obrazovanja. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .Za to su potrebne ogromne promjene koje zadiru u samu ljestvicu vrijednosti i moral društva.

VL
KA
kafka
20:27 12.04.2014.

Ako želimo da oni imaju i kvalitetno znanje onda ćemo morati 2/3 studenata uvesti iz Kine, Singapura idt., Čiji su 15-togodišnjaci pokazali izuzetno znanje prema PISA istraživanju. Nažalost naši su bili u prosjeku katastrofalni. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Naš obrazovni sustav i sustav vrijednosti kakav se njeguje desetlječima ne može iznjedri 36% kvalitetnih visokoobrazovanih građana, a da drastično ne sroza (tj. uništi) kvalitetu obrazovanja. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .Za to su potrebne ogromne promjene koje zadiru u samu ljestvicu vrijednosti i moral društva. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . P.S. . . . . Znate li da se kvaliteta pojedinog nastavnika na fakultetima mjeri kako su ga sami studenti ocijenili? Tako da su nastavnici prisiljeni podilaziti studentima da ih se ne bi maltretiralo zbog 'loše' ocijene. Tako su u Kambodži u vrijeme Crvenih kmera učenici mogli nastavnika ocijeniti da nije na liniji partije.

VL
IP
info_punkt
21:03 12.04.2014.

glavni razlog za taj "porast obrazovanja" je pad kriterija. Prije 20 godina bilo je teško završiti fakultet. Danas ima more kojekakvih privatnih "veleučilišta" i kojekakvih drugih školica "u fušu" gdje platiš i prođeš... stvarna korist od njih je ravna nuli,, ali popravljaju statistiku.. super.

VL
FE
fefellerunt
21:17 12.04.2014.

Nema sumnje da će ovo biti ispunjeno , dovoljno je vidjeti dio VSS kadra : merzel, brkić,sabo, kotromanović ... tako unedogled , za svakog prosječnog stanovnika ove države sa poštenop završenom osnonvom školom težina njihovih diploma je neupitna . koliko nam mnogo znače taj VSS kadar vidi s ei po tome što j eua zadnjih 10 godina nattiskano diploma da ih ima čak 17% stanovnika, a proizvodnja je pala za 50% , sve se uvozi, skoro ništa ne izvozi. Svjedodžba gimnazijalca ili tehničara iz 70-ih ima dvostruko veću težinu od današnjih diploma, pa čak i tehničkih fakulteta (FSB, FER, FKIT..) . da nadopunim tim štancanjem VSS kadra smo podigli opterećenje proračun za pola milijarde eura godišnje , ali nismo valjda očekivali da bi prof dr- sc primorac o tome razmišljao, pa on nikada nije radio na stvaranju nečega, bn eračunajući da se za taj VSS kadar mora izmisliti i mjesto na državnom koritu

VL
Avatar anticenzura
anticenzura
21:27 12.04.2014.

Stanovnistvo treba prije svega duhovno i moralno obrazovati, ne trebaju nam roboti s masom informacija u glavi, trebaju nam dobri i kvalitetni ljudi. Nasa planeta gori na sve strane, ne zato sta nam fali informacija u glavi, nego zato sta smo duhovno glupi.

VL
WT
wtf
22:44 12.04.2014.

Dragi Bog se nas uvijek sjeti i pomogne !!! Sad narednih 6,7 godina ponovno štancanje Diploma . I zavod za zapošljavanje će malo odahnuti .

VL
KI
Kissinger
10:53 13.04.2014.

nije to nikakav problem.treba nastaviti ovim tempom,normalno cijena ispita i diploma mora biti malo niža dok ne isplivamo iz "recesijskog"mora.

VL
BI
billynik
20:01 12.04.2014.

S Jovanovićem ćemo to lako postići.

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.