Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oštra kritika
Povratak na članak

Đikić: Stanje u hrvatskoj znanosti je kritično, sustav se urušava

Većina podržava status quo, grčevito se bore za dosadašnje beneficije, a malo mare za znanstvenu izvrsnost, smatra ugledni hrvatski znanstvenik

Komentari 33

MR
mravac8
20:03 29.12.2012.

Boris Da, slažem se. Naročito se to odnosi na znanstvenike poput Đikića koji su živjeli u više država svijeta. Pretpostavljam da je i godišnji odmor provodio diljem svijeta. Takvi ljudi čitav svijet osjećaju svojom domovinom i baštinu čitavog čovječanstva svojomjom baštinom. Ali bojim se da to tipovi poput A*9 ne mogu razumjeti. Oni ne znaju misliti bez jugoslavenstva, hrvatstva .........

VL
A9
A*9
18:08 29.12.2012.

Sve će to riješiti poznati i priznati svjetski znanstvenici Ivo Josipović, Željko Jovanović i Vesna Pusić. Svjetski se znanstvenici toliko plaše njihove izvrsnosti da se njihovi znansveni radovi nigdje ne mogu naći. Za svaki slučaj, tu je vrhunski znansvenik Ivanan Šimonović, koji ćuva Ujedinjene narode od neznansvenika i svojih bezbrojnih znansvenih radova.

VL
BU
BubyZG
17:36 29.12.2012.

Hej, Đikiću, kako uopće možeš i pomisliti da bi naši političari mogli nešto pustiti iz svojih ruku ? Pogotovo ako se radi o LOVI ??!! Pa naši su političari sveznalice i sveprisutni, poput Vegete - u sve se miješaju !!!

VL
OB
-obrisani-
17:37 29.12.2012.

Postovani! Stanje u hrvatskoj znanosti je kritično, jer se sustav urušava iznutra. Ne postoji kritična masa koja želi promjene. Većina podržava status quo, grčevito se bore za dosadašnje beneficije, a malo mare za znanstvenu izvrsnost * samo prenijeti na drustvoustvo i dobijete dijagnozu. Stanje u hrvatskom drustvu je kritično, jer se sustav urušava iznutra. Ne postoji kritična masa koja želi promjene. Većina podržava status quo, grčevito se bore za dosadašnje beneficije, a malo mare za dobrobit drustva. Lijep pozdrav!

VL
Avatar deziderij
deziderij
17:37 29.12.2012.

Ako itko ima pravo govoriti o ovoj temi onda je to gospodin Đikić i sve što je raekao je istinito. Uostalom on to i najbolje zna jer je i sam osjetio na svojoj koži ono o ćemu zbori. Ali pitanje je : gdje je ta naša znastvena elita ? Gdje su ti mudraci koji su se uvukli sami u sebe i nema ih nigdje ni kad su najpotrebniji ? Ima nešto čudno u zemlji čudesa, zemlji nemogućih mogućnosti i mogućih nemogućnosti.

VL
Avatar madcap
madcap
17:38 29.12.2012.

Đikiću svaka čast i u neku ruku je u pravu, ali malo promašuje bit. Glavni problem je tu što je sustav postavljen tako da traži od naših istraživača apsolutno svjetske dosege ali s minornim financiranjem i još lošijom opremljenošću laboratorija. Još k tome uništena je industrija zadnjih 20 godina koja je usisavala sredstva u znanstvene institucije i povlačila obučene kadrove u proizvodnju. Toga više nema otkad nema socijalizma.

VL
Avatar comparator
comparator
17:52 29.12.2012.

Znanstvenike prije svega treba financirati zainteresirana struka koje kod nas nema i tako će do daljnjeg ostati zbog ljubomore starih uštogljenih nazovi znanstvenika koji baš ništa od svojih djela nisu stavili u službu privrede . čast iznimkama koje potvrđuju pravilo.

VL
VF
vferari
18:01 29.12.2012.

Temelj za razvoj znanosti je novac,novac se mora zaraditi proizvodnjom novih vrjednosi a znanos koju imamo trebala bi se usredotočiti na obnovu uništene industrije porastu pdp-a najmanje pet posto i onda značajna sretstva uputiti u daljnji razvoj to je put sve ostalo su dugovi i put bez izlaza.Hrvatska pati od sindroma nejedinstva svako vuče na svoju stranu umjesto da se udruže vlast,konstruktivna oporba ako je ima znanos te privrednici sa iskustvom.

VL
DU
Deleted user
18:09 29.12.2012.

Djikic je apsolutno u pravu,jer nasu djecu roditelji iskolaju do srednje,ili najvise jedan fakultet.onda drzave je u propadanju,tako da nasa vlast te decke i djevojek tako pismeno obrazovane otjera iz Hrvatske,a onda ,kad nasi ti protjerani decki se izdugnu u neke velikane ,nasa trula vlada prsa kao su to Hrvati,i kako trebaju da pomognu Hrvatsku,i ako ta nasa vlada ni je ni repom mrdnula za te profesionalce.

VL
DU
Deleted user
18:28 29.12.2012.

ne da se urušava nego se odavno sruši. Kako raditi znanost sa 2-3000 kuna godišnje i s plaćom dr.sc. isod 1000eur? Može se jedino super proučavati kukce na livadi!

VL
Avatar superhik74
superhik74
18:33 29.12.2012.

Pa normalno, kada u Hrvatskoj vise ne postoji znanost, nego samo titulasi koji prepisuju strane znanstvene radove i onda ih po politickoj ili rodbinskoj liniji "ozakone" kao vlastiti "znanstveni rad". Zato se Primorac i ekipa toliko potrudila da protjeraju Djikica kako ovaj ne bi otkrio njihove plagijate. Nije tesko prepoznati pravog znanstvenika kao Djikic koji publicira u bilo kojoj zemlji (SAD, Svedska, Njemacka, Hrvatska) i pseudoznastvenike plagijatore koji "prosperiraju" samo i iskljucivo u ovom nakaradnom sistemu koji se mora urusiti jer je baziran na lopovluku i lazi. Sto se prije urusi tim bolje, jer ce se mozda startati od pocetka kako treba u nekom novom sistemu.

VL
Avatar Khuen-Héderváry
Khuen-Héderváry
18:39 29.12.2012.

Dobro jutro vam želim poštovani dr. Đikić, možda biste mogli malo objasniti ono što je o vama prokomentirao dr. Radman. Znate o nepotizmu, zapošljavanjun novaka po vezi na svojim projektima (recimo kćerke jednog profesora sa strojarstva itd), uplitanje u politiku i tako to. Nadalje a šta ste očekivali? Počelo je sa "mekanim" znanstvenim granama kao književnost, povijest itd. Nastavilo se sa "srednjim" kao što je ekonomija i pravo. I sada na kraju balade isto je dopalo tzv "tvrde" grane kao medicinu, strojarstvo itd. Sustav je raspadnut a veijeme kada ga je trebalo braniti je prošlo prije barem deset godina. Fakulteti i insituti su puni podobnih, zastarjeli, nesposbni itd. Privatizirati sustav pa neka se snalazi tko kako zna jer je znanaost u hrvatskoj sita kao i svaka druga društvena djelatnost - troma i korumpirana. Sve je trulo pa neka se uruši.

VL
ST
stefj
18:45 29.12.2012.

Znanstveni sektor postao je birokracija, te je izgubio svrhu, ostala je samo forma. To je sve posljedica toga što nam politika vodi ekonomiju, a ne obrnuto. Time razni fakulteti, poput prava ili ekonomije, koji se niti ne priznaju izvan granica Hrvatske, postaju najvažniji u znanstvenom sustavu, a isti sa znanošću nemaju veze. Čak su se i fakulteti koji su nekada bili cijenjeni u svijetu, utopili u hrvatski prosjek, poput FER-a ili sl. Formiranje znanstvene zaklade i prepuštanje upravljanja znanosču struci, super su ideje, međutim, bez oporavka gospodarstva, može se znanost ustrojiti kako se želi, no samo će se proizvoditi visokoobrazovani kadar za za inozemstvo. Bit svega je oporaviti gospodarstvo, da bi se povećala potražnja za visokoobrazovanim stručnjacima ovdje. No, dok god je partijska knjižica važnija od struke, ništa od svega toga...

VL
Avatar emilsali
emilsali
18:46 29.12.2012.

Nema za nauku al nema ni za hleba Naucna fantastika Kako u danasnjoj RH preziveti od prvog do prvog od mizerne radnicke plate, a ne doci u iskusenje da nekog ubijete ili opljackate kad nestane love.

VL
DO
DoktorAmer
18:50 29.12.2012.

Meritokracija, carobna praksa koja sve rijesava, od vaterpola do Nobelovih nagrada. Najbolji pobjedjuju. A ta praksa jednostavno ne postoji u Hrvatskoj, osim u sportu. U sportu smo maltene velesila, u svem ostalom maltene Afrika. Partijski drugovi, zemljaci, rodje, kumcad, svi ,samo ne najbolji. E pa onda?

VL
DO
DoktorAmer
18:55 29.12.2012.

Mozda je jedini put osnovati komisiju koja se iskljucivo sastoji od vrhunskih hrvatskih znanstvenika u inozemstvu. Oni su svoju reputaciju postigli, pa ce pomoc domovini biti glavna motivacija. A osim toga, financijski su neovisni od bili koga u Hrvatskoj. A domaci u klupe, slusajte i radite sto vam se kaze.

VL
MR
mravac8
19:48 29.12.2012.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: Dati znanost i obrazovanje Crkvi u ruke.

VL
OB
-obrisani-
20:27 29.12.2012.

29.12.2012. u 20:22h EU Srbin je napisao/la: kakva bre znanost, vazno je da je u nogometu medju 10 -- Kao i dinamo

VL
OB
-obrisani-
20:51 29.12.2012.

Cjenjeniji i priznatiji van naše države znanstvenik Đikić je sretan što je to postigao bez stranačkog protežiranja. Stranačko obilježje bi ga uništilo ne mislim izopačilo. Izopačenost i ambicija su sastavnice naših vrsnih ministara lječničke struke. Što je sve zadivljujuće ovajj znanstvenik postigao , nije ni čudno što su mnogi liječnici koji se smatraju expertima zavidni. Trebali bi se ugledati u njega, osobu koja nije težila da ga nekakva bolesna ambicija tjera iz njegove struke u politiku. Naši političari-liječnici neuspješnici, koji su shvatili da im je prosperitet u struci neprimjetan, iskoristili su mogućnost ufoteljenja zahvaljujući iskljućivo stranci. Zato se divim ovom našem znanstveniku kojeg bi sve zemlje svijeta poželjele. Rivalstvo, zavist vani su manje izraženi, no što su kod nas. Naši bi vrsni ministri naročito Ostojić trebali nbešto naučiti. Mislim da mu je znanje i nauka na prvom mjestu, materijalno zadovoljenje sigurno nije prioritetno kao našim korumpiranim liječnicima.

VL
ZS
zalosna-sova
21:26 29.12.2012.

Tko koči hrvatsku znanost,pitanje je sad?

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.