Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Budućnost
Povratak na članak

Dilema - kupiti nove gripene, polovne F-16 ili raspustiti HRZ

Ukine li RH ratnu flotu presretača, za zaštitu zračnog prostora morala bi plaćati godišnje od 50 do 100 mil eura.

Komentari 49

DI
dimitrijet
10:03 24.09.2010.

Ma platimo Srbima da stite nas zracni prostor.

VL
ST
Sturmfuhrer88
11:02 24.09.2010.

nove Gripene definitivno....bolji su od F-16 i još su novi a ne polovni

VL
GU
Guderian
16:24 24.09.2010.

K

VL
BR
brodski10
17:54 06.06.2011.

švedski Gripen je smeće i sad česi i mađari kukaju. Pametni Poljaci dobili poklon od Njemačke 40 mig-29 i 200kom. F4 ll. Nama Njemci nude na dar 20 kom F4 ll i oni su 33x bolji od gripena! uzmimo još 10 tornada i 20 borbeni američkih helikoptera, nek stožer zrakoplovstva osmisli strategiju nacionalne sigurnosti hrvatskog neba . ako u avganistanu dijelimo kamp sa njemcima ugledamo se na njih i specijalizirajmo se nap. oni imaju zrakoplove za elektronska varanja, mi možemo letiti 2x2 ubojita lasica... nek nas ameri u arizoni vježbaju...ako kužite kaj hoću reči..... i žalosno je da u komentiranju se ne javljaju hr. zrakoplovci koji bi slučajem posla imali šta reči! hvala.......

VL
PL
pluki
08:56 24.09.2010.

Definitivno bi trebali nabaviti švedske Gripene jer su odlični avioni, lagani za remont (može slijetati čak na kratke prometnice a za servis i opremanje dovoljno je od troje do četvero ljudi) a F-16 su več izraubani avioni a i preveliki su i manje agilniji nego gripen. Kada se F-16 poleti sa bilo kojeg aerodroma u HR več je na granicama okolnih nam država, preveliki avion za našu malu zemlju.

VL
ZA
ZAGIMAN
09:03 24.09.2010.

Gripeni jesu najbolji, ali imaju jednu veliku manu. Naime, u slučaju izbijanja rata, Švedska svim zemljama u ratu (ili većini) uvodi embargo na izvoz naoružanja i vojne opreme. Dakle, u slučaju da RH zarati sa npr. Srbijom, eventualni Gripeni bii bili kratko na nebu zbog Švedskog embarga na oružje. Za RH je najbolje, ako nešto kupuju, kupiti od saveznika (SAD) ili država koje zanima samo novac (Izrael), jer svrha HRZ je da leti u ratu više nego u miru.

VL
CO
Contractor
09:10 24.09.2010.

Joj pluki daj ne pričaj nebuloze o F-16!!!!Da li si ti uopće ikada vidio F-16 osim na tv-u i na slikama??Da li si ga možda ikada vidio u borbenom djelovanju?? Čisto sumnjam!!

VL
BA
Bajum
09:11 24.09.2010.

Zašto bi uopće trebali plaćati od 50-100 milja dolara godišnje za zaštitu zračnog prostora RH? To se još zove reketarenje! Ne trebaju nam ratni avioni jer smo ionako u NATU. Svim onim debilima koji imaju fiks ideje da ćemo se zaratiti sa Srbijom bi podijelil šamarelice. Umjesto u vojsku,država bi trebala ulagati novce u zdravstvo i visoko obrazovanje naših ljudi a ne ih obučavati za konobare,kuhare i spremačice.

VL
AA
Aartur
09:11 24.09.2010.

Definitivno bi trebali doći k pameti i shvatiti da je i bez novih aviona ova zemlja već katastrofalno prezadužena, te joj i bez novih kredita ozbiljno prijeti bankrot. Nabavka novih aviona usred recesije i nakon tko zna koliko kvartala s padom BDP-a je u najmanju ruku suluda. Posrnulo domaće gospodarstvo vapi za pomoći, a mi razmišljamo kako ćemo ulupati pola milijarde eura u švedsku ili američku vojnu industriju?! Potrebno je sa susjednim zemljama dogovoriti aranžman o zaštiti našeg neba s NATO zrakoplovima, uz najmanje moguće troškove i nekakav kratkoročni niskokamatni kredit s kojim bi pokrili prvih par godina takve suradnje.

VL
TR
trckaralo
09:43 24.09.2010.

Kad su Henryja Forda, američkog tvorničara i proizvođača automobila, pitali koji je najbolji automobil na svijetu, on je umah odgovorio: \"Novi!\". Istina, zbog vrlo strogih pravila održavanja aviona, ne bi se baš mogla povući stroga paralela s automobilima, no valja imati na umu kako je F-16 sada već ipak stara koncepcija aviona pa ih se ameri zato i žele riješiti. Međutim, kako kod nas stvari stoje, ako i budemo nekaj kupovali, odluku će donijeti visina provizije nekom od naših političara.

VL
Avatar dpejakovic
dpejakovic
09:49 24.09.2010.

Kupiti nove gripene što prije! Samo neznalica misli da su veliki troškovi održavanja, između ostaloga i dodatna oprema ogroman trošak pa baš i nisu možda se razvije ZTC umjesto da propadne, možda dogovorimo gradnju spalionice otpada, odnosno elektranu na otpad (offsetu), ili recimo tvornicu, možda kao i u slučaju Patrie zaposlimo kapacitete jedne hrv. tvornice na par godina, smisao vojske je da se okrece novac i naravno tehnološki napredak. A Vama koji ne mislite ovako preporučujem da počnete učiti jel znanjem će te nešto i postići!!!!

VL
DO
downunder
10:04 24.09.2010.

\"To znači obvezu Šveđana da će uvesti hrvatske robe, ili u RH proizvesti robe u, najmanje istom iznosu koliko stoji nabavka gripena. Češka je bila dogovorila offset od 130%, Mađarska od 110%, uz izgradnju dviju tvornica Electroluxa.\" Heheh već vidimm HDZovce kako računaju koliko će staviti u džep.

VL
DU
Deleted user
10:19 24.09.2010.

a šta bi oni sa Gripenima?nije za njih niti Gripen niti Drakken...to su vrhunski avioni.njima treba bicikl u ruke pa nek vježbaju..ili ih raspustiti,pa nek idu raditi ko svi normalni ljudi.

VL
SM
stari_mudrac
10:23 24.09.2010.

a ruski MIG ? novi ? nemojte sad odmah skočiti ! to vam je isto ko da pljujete po kalašnjikovu. ameri imaju bolju jurišnu pušku, izraelci i njemci još bolju. ipak, i teroristi i pljačkaši i mafija a bome ii američki marinci za teške poslove koriste kalašnjikov. ko je nama kriv što imamo MIGove stare preko 30godina, neodržavane, ili još bolje, održavane preko zagorčeva rh alana. htjeli smo u NATO, ali si oružje moramo kupit sami. to nema veze sa ruskom tehnikom. uostalom, kad amerima zapne transport u svemir, onda im rusi voze i astronaute u zamjenu i hranu onima gore.

VL
OB
-obrisani-
10:48 24.09.2010.

@ Bajum \"Zašto bi uopće trebali plaćati od 50-100 milja dolara godišnje za zaštitu zračnog prostora RH? Ne trebaju nam ratni avioni jer smo ionako u NATU.\" --- A što misliš kome plaćaš zaštitu zračnog prostora, bolvane? Upravo članicama NATOa koje ti ga štite. Kao što Slovenci plaćaju Talijanima.

VL
CI
cinicni
11:00 24.09.2010.

Laicka dilema. Postoje sporazumi koji definiraju maximalan broj borbenih aviona koji RH moze imati. S kim RH moze voditi slijedeci rat? NATO zemljom ili zemljama u okruzju koje zele pristupiti u NATO. Zar ne? Koliko dugo ce u tim uvjetima \"trajati\" nase zrakoplovstvo? Ili, sto je i preporuka, razvijati transportno zrakoplovstvo i vertikalne/helikopterske kapacitet? I protuzracnu obranu. A o vrhunskim pilotima je vec dosta napisano pa se necu ponavljati. Kako ide ona iz Huga? Izaberi jedan broj, sigurno ces pogrijesiti.

VL
AA
Aartur
11:02 24.09.2010.

Svi koji navijaju za Gripene i nove avione su upravo smiješno neupućeni u pravo stanje u HRZ-u, pa i u hrvatskoj državi. Dovoljno je podsjetiti se kako je MORH-u trebalo čak sedam-osam godina da u potpunosti upogoni one američke radare koje smo kupili još 1999. (a riječ je o stacionarnoj i kudikamo nezahtjevnijoj opremi od novih borbenih aviona). Čak i da Hrvatska sutra uzme novi kredit od pola milijarde eura i kupi osam novih Gripena, oni bi se godinama vukli po hangarima i pitanje je da li bi ih uopće ikada mogli upogoniti u potpunosti jer je riječ o super-sofisticiranoj vojnoj opremi kojoj MORH više nije ni izbliza dorastao, niti ima školovano ljudstvo i tehniku da bi održavali i koristili tako moderne strojeve. Možemo zabijati glavu u pijesak koliko hoćemo i glumiti nekakvu regionalnu vojnu silu, ali ova država je davno prokockala šansu da stvori moderno i kvalitetno gospodarstvo koje je preduvjet za moderno i kvalitetno ratno zrakoplovstvo.

VL
ST
Sturmfuhrer88
11:08 24.09.2010.

@stari_mudrac što se tiče migova dokazano je koliko su dobri ali su nam preskupi MIG 21 se koristi od 1956....jesu u lošem stanju ali su upotrebljivi

VL
ST
Sturmfuhrer88
11:11 24.09.2010.

@Aartur vidim da nisi članak pročitao....ako ukinemo HRZ morat ćemo plaćati 50-100M USD godišnje za zaštitu zračnog prostora....tako da definitivno nam je jeftinije kupiti 5-10 novih Gripena

VL
BR
bracera
09:38 24.09.2010.

Aartur je napisao/la: Definitivno bi trebali doći k pameti i shvatiti da je i bez novih aviona ova zemlja već katastrofalno prezadužena, te joj i bez novih kredita ozbiljno prijeti bankrot. Nabavka novih aviona usred recesije i nakon tko zna koliko kvartala s padom BDP-a je u najmanju ruku suluda. Posrnulo domaće gospodarstvo vapi za pomoći, a mi razmišljamo kako ćemo ulupati pola milijarde eura u švedsku ili američku vojnu industriju?! Potrebno je sa susjednim zemljama dogovoriti aranžman o zaštiti našeg neba s NATO zrakoplovima, uz najmanje moguće troškove i nekakav kratkoročni niskokamatni kredit s kojim bi pokrili prvih par godina takve suradnje. Kratkovidno, kratkoročno i plitko razmišljanje, na razini naših nesposobnih političara. Jednom kada se izgubi borbena komponenta ratnog zrakoplovstva, vrlo je teško ponovo je obnoviti. Za to treba jako puno novaca i vremena, nesrazmjerno više nego kada se održavaju postojeći kapaciteti. Mogi se pitaju zašto nam sada kad smo u NATO-u uopće treba ratno zrakoplovstvo, zašto nam treba vojska uopće? Zato jer NATO neće trajati vjećno - prije ili kasnije raspasti će se. Obićno se takve velike političke promijene dogode puno, puno brže nego što to običan narod i kratkovidni političari uopće mogu zamisliti. Iskreno, da li je itko 1985. godine mogao pretpostaviti kako će ssvijet izgledati svega 5-6 godina kasnije? Naravno da su neke institucije koje imaju vrhunske analitičke kapacitete (CIA) anticipirale takav rasplet kao jednu od mogućnosti, ali nitko, pa ni oni nisu mogli biti sigurni što će se stvarno dogoditi. Kad se političko okruženje u Europi ponovo bitno promijeni (a promijenit će se), ova naša jadna i siromašna država sa uništenim gospodarstvom i uništenom vojskom (jer ovo što imamo NIJE ozbiljna vojska već nakaradna sinekura vremešnih visokih časnika i tu i tamo kojeg vojnika) biti će doslovce razgažena - kao govno na kiši.

VL
« 1 2 3 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.