Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oštra kritika

Đikić: Stanje u hrvatskoj znanosti je kritično, sustav se urušava

ivan đikić
Ivana Ivanović/Pixsell
29.12.2012.
u 17:26

Većina podržava status quo, grčevito se bore za dosadašnje beneficije, a malo mare za znanstvenu izvrsnost, smatra ugledni hrvatski znanstvenik

Jedan od najcjenjenijih hrvatskih znanstvenika Ivan Đikić u intervjuu za Novi list kritizirao je hrvatski znanstveni sustav.

- Stanje u hrvatskoj znanosti je kritično, jer se sustav urušava iznutra. Ne postoji kritična masa koja želi promjene. Većina podržava status quo, grčevito se bore za dosadašnje beneficije, a malo mare za znanstvenu izvrsnost - rekao je Đikić, napominjujući kako postoji i manji broj požrtvovnih znanstvenika, koji postižu vrijedne rezultate, no oni su u ogromnoj manjini.

Đikić, koji je ovaj mjesec nagrađen prestižnom njemačkom znanstvenom nagradom Gottfried Wilhelm Leibniz, smatra da Hrvatska svojim mladim znanstvenicima \"pruža jako malo\".

- Svakako bi se trebali potruditi da se reguliraju financiranje i kvalitetni izbor studenata, doktoranata i postdoktoranata u svim sferama obrazovanja i znanosti - rekao je Đikić, koji ima svoju viziju razvoja hrvatske znanosti.

- Prvenstveno bih prebacio odlučivanje i financiranje znanosti iz ruku političara u ruke znanstvenika. Formirao bih tijelo koje postoji u Njemačkoj – DFG (Njemačka znanstvena zaklada) – a koje vode znanstvenici - objasnio je Đikić.

Komentara 33

A9
A*9
18:08 29.12.2012.

Sve će to riješiti poznati i priznati svjetski znanstvenici Ivo Josipović, Željko Jovanović i Vesna Pusić. Svjetski se znanstvenici toliko plaše njihove izvrsnosti da se njihovi znansveni radovi nigdje ne mogu naći. Za svaki slučaj, tu je vrhunski znansvenik Ivanan Šimonović, koji ćuva Ujedinjene narode od neznansvenika i svojih bezbrojnih znansvenih radova.

BU
BubyZG
17:36 29.12.2012.

Hej, Đikiću, kako uopće možeš i pomisliti da bi naši političari mogli nešto pustiti iz svojih ruku ? Pogotovo ako se radi o LOVI ??!! Pa naši su političari sveznalice i sveprisutni, poput Vegete - u sve se miješaju !!!

MR
mravac8
20:03 29.12.2012.

Boris Da, slažem se. Naročito se to odnosi na znanstvenike poput Đikića koji su živjeli u više država svijeta. Pretpostavljam da je i godišnji odmor provodio diljem svijeta. Takvi ljudi čitav svijet osjećaju svojom domovinom i baštinu čitavog čovječanstva svojomjom baštinom. Ali bojim se da to tipovi poput A*9 ne mogu razumjeti. Oni ne znaju misliti bez jugoslavenstva, hrvatstva .........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije