Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Padali su rekordi

Danas je ledeno, ali u Hrvatskoj su temperature išle do -34: Apsolutni minimum izmjeren je ne tako davno

Ilustracija
Foto: HGSS/PIXSELL
04.12.2023.
u 09:49

Najčešći mjeseci s izmjerenim minimumima su siječanj i veljača, ali na nekim postajama apsolutno najniža temperatura izmjerena je u prosincu odnosno ožujku.

Nakon što je tijekom vikenda diljem zemlje padao snijeg, Hrvatska se u ponedjeljak probudila pod minusima. Na postoji Grič u Zagrebu u 7 sati izmjerena su -6,3 stupnja. U Bjelovaru je bilo -6,2, a u Otočcu -8,3. Delnice su jutros bile 7 ispod nule, a najveći minusi izmjereni su na postaji Crni Lug u NP Risnjak, -12,3. 

Iako su te vrijednosti vrlo niske, to nisu ni blizu zimski rekordi, odnosno najniže izmjerene temperature zraka u Hrvatskoj za razdoblje od kada postoje mjerenja. Naime, prema podacima DHMZ-a, najniža temperatura do sada izmjerena u Hrvatskoj je -34,6 °C, u Gračacu 13. 1. 2003. godine. Često se može naići na podatak kako je apsolutni minimum izmjeren u Gospiću, -36,0 °C, 4. veljače 1929., te u Čakovcu, -35,5 °C, dan ranije, 3. veljače 1929. Ipak, ti podaci nisu izmjereni prema propisanim standardima Svjetske meteorološke organizacije, stoga se ne smatraju službenim rekordnim minimumima u Hrvatskoj.

Inače, najčešći mjeseci s izmjerenim minimumima su siječanj i veljača, ali na nekim postajama apsolutno najniža temperatura izmjerena je u prosincu odnosno ožujku. Godine s najčešće izmjerenim minimumima su 1956., 1963., 1985., 2003., 2012. i 2017., pri čemu valja znati da je većina postaja počela raditi od sredine prošloga stoljeća, a na postajama s duljim nizom mjerenja, još od XIX. stoljeća, ističe se i 1929. godina, navodi DHMZ.

VEZANI ČLANCI:

VIDEO Snijeg otežava promet na autocesti A1

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije