Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povijesni referendum
Povratak na članak

Škotski premijer: 95 posto Škota bit će zadovoljno rezultatom, bez obzira kakav on bio

Na referendumsko pitanje ''Treba li Škotska biti neovisna zemlja?'' moći će odgovoriti 97 posto stanovništva starijeg od 16 godina, a rezultati bi trebali biti poznati do petka ujutro

Komentari 122

DU
Deleted user
08:25 18.09.2014.

bio bi to najveći korak za mir u svijetu, gdje zagrebeš Englezi nanjeli zlo i podjele

VL
TO
tomzag
08:50 18.09.2014.

Ako izbori budu pošteni, rezultat je očit: slobodna Škotska.

VL
ST
stefj
08:23 18.09.2014.

307 godina zajedništva? He, he, uz nekoliko krvavo ugušenih ustanaka i sl... Ako Vel. Britanija ostane bez Škotske, više neće igrati toliko bitnu ulogu u EU, tako da nije isključeno da je referendum pod stolom podržan od strane Njemačke i Francuske... Ako Škoti izglasaju neovisnost, bit će interesantno gledati argumente Engleza kako će probati zadržati npr. naftna polja ili večinu vojske, mornarice, nuklearnog naoružanja i sl...

VL
EN
enigma898
09:09 18.09.2014.

Za slobodu! Škoti imaju svoju naftu, izvoze 5 milijardi eura whiskya, itd. Ujedinjeno Kraljevstvo je kriminalna organizacija izrasla na pljački i otimanju tuđe zemlje.

VL
Avatar Alea iacta est
Alea iacta est
09:06 18.09.2014.

Sloboda narodu Škotske, Irske, Walesa i Katalonije.

VL
TO
Toni12345
09:04 18.09.2014.

FREEEEDOM! ;)

VL
Avatar bosanac1951
bosanac1951
09:12 18.09.2014.

Želim škotskom narodu da se odvoje od Velike Britanije i da sami odlučuju o svom životu, ma kakav bio...To će biti veliki udarac kraljici i Cameronu...no svako ima pravo na svoje opredjeljenje.....Zato škotski narode slavite...

VL
Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
08:49 18.09.2014.

Slobodan za Skote...

VL
AN
Anasta
08:53 18.09.2014.

Englezi su mislili da su se Skoti zaigrali. Pripojiti zemlju mozes ili osvajanjem ratom ili brakom kraljeva. Tako su Englezi perfidnim igrama dosli do Skotske. Ali eto, nicija nije do zore...i ako ne bude vecina za, nista vise nece biti isto....

VL
AP
apolon
08:04 18.09.2014.

Da , vjerujem da će Škotska to od danas postati!!!

VL
ST
streetboy
09:18 18.09.2014.

DA.

VL
Avatar Django
Django
12:58 18.09.2014.

Problem Škota je što imaju previše Engleza sa stalnim mjestom boravka u Škotskoj. A pravo glasa imaju svi državljani VB koji su trajno naseljeni u Škotskoj. Ustvari, oni imaju puno veći problem nego mi u Hrvatskoj. Ako im uspije put u neovisnost, imati će skoro 50% onih koji će stalno rovariti protiv vlastite države. Kod nas ih ima "samo" 30% pa vidimo koliku nam štetu čine.

VL
NB
Ne_Bumo_Se_Dali
09:28 18.09.2014.

Sa Škotskom se događa isto ono što i sa svim nacijama koje se nisu dokraja razvile, jer su dugo bile pod protektoratom drugih nacija tj.njima se naprosto čini da je neovisnost ne samo jedino, već i trajno rješenje njihovih problema. Odvajanju Škotskeide uprilog i to da je granica s Engleskom jasno određena, te je područje Škotske kao zemlje dobro oblikovano i njime se može racionalno upravljati, što nije slučaj s Hrvatskom, a pogotovo ne s Bosnom i Hercegovinom. No, povijesna praksa pokazuje da nakon ostvarene samostalnost treba još poprilično vremena da se pokaže da se neovisnost isplatila, a u nekim slučajevima neovisnost propada zbog unutrašnjih sukoba i ratova, korupcije itd. Vidjet ćemo što će se dogoditi, ako Škoti izglasuju neovisnost. No, ovdje postoji još jedan, skriven čimbenik koji utječe na ponašanje Škota, a to je želja nekih jakih članica EU da Velika Britanija kao takva nestane s političke scene, čemu je najviše kriva upravo sama Velika Vritanija koja je uporno tražila i dobila privilegije u EU. A privilegije u zajednicama predstavljaju trajno opterećenje tih zajednica pa to može biti i uzrok njihove propasti. Evo, Predsjednik Putin uspio je diplomatski privoliti samo dvije republike bivšeg SSSR-a, da se vrate u zajednicu s Rusijom (Eurazijska zajednica), dok mu ostale izmiču ili to pokušavaju čak i po cijenu rata (Gruzija i Ukrajina). Mislim da se sa svijetom događa isto što i s jezicima: na duboko fragmentiranim područjima razvija se mnogo jezika jer između tih fragmenata nema suradnje, dok u velikim zajednicama prevladava jedan jezik tako da potiskuje ostale (SAD, Brazil, Rusija, Kina), što sve znači da danas brze telekomunikacije, kolanje kapitala i roba pogoduju smanjivanju broja jezika i broja država u svijetu, iako se na prvi pogled čini da je obratno. A u Europi se to dešava (Škotska, Katalonija, Kosovo, Belgija) zato što se čini da je Europska Unija zaista zajednica ravnopravnih, pa se podjelama stvara sve više ravnopravnih članica zajednice. No prevelik broj ravopravnih članica zajednice sve više destabilizira takvu zajednicu te će se i EU nakraju balade pretvoriti u SAD (Sjedinjene Europske Države) u kojima će možda zajednički jezik biti talijanski, a ne više engleski!

VL
GO
Goran41
09:39 18.09.2014.

Ako smo mi toliko sretni nakon raspada Jugoslavije, zasto i drugima pak uskracivati takvo pravo da i oni budu sretni!

VL
BO
Bosut
08:34 18.09.2014.

Da. Skotska bi se trebala odvojiti, ipak je to drzava od 5 mil. stanovnika. Nije to neka prcija kao RS.

VL
SA
samoborka
10:34 18.09.2014.

Skoti, nemojte se zafrkavati danas! Zelim sutra arogantnu, pokvarenu Veliku Britaniju vidjeti ucviljenu i pokunjenu! Odvojite se od Takvog drustva, ne pripadate mu, bolji ste od njih!

VL
Avatar MilaneseBolognese
MilaneseBolognese
11:10 18.09.2014.

Je li demokratski prije referenduma od strane vlasti davati svakakva obećanja, pogotovo nakon što su vidjeli da su protivnici neovisnosti počeli gubiti prednost, da sve te stvari ne čine sa figom u džepu odmah čim su Škoti zatražili referendum bi im ponudili mnogo veću autonomiju! A i oni strahovi, koju valutu ćemo koristiti, kako financirati vojsku, ostanak u EU-u - ne mogu vjerovati da mogu podleći takvim stvarima! Njima je dovoljan jedan listić papira i olovka da bi ostvarili neovisnost, a mi smo u puno gorim uvjetima stvorili i vojsku i svoju valutu dok su drugi govorili da za stvaranje vojske treba najmanje 8 godina i da će Hrvatska biti pregažena za 3 mjeseca i za sve to vrijeme nije nedostajalo ni hrane ni ostalih potrepština kao u vrijeme opjevane Jugoslavije!

VL
Avatar MilaneseBolognese
MilaneseBolognese
11:05 18.09.2014.

Mislim da bi bili potpuno ludi kad bi ostali u Velikoj Britaniji, zbog čega bi se Englezi toliko trudili da Škotska ne postane neovisna ako od nje nemaju koristi - postupili bi jednako kao i Česi i Slovaci. Velika Britanija kao država je učinila mnogo zla u cjelome svijetu, između ostalog skrojila je i Jugoslaviju, a danas radi na stvaranju nove, svako njihovo slabljenje je pozitivno za Hrvatsku! Nadam se da je u Škotima ostalo dovoljno ponosa i razuma i da se neće dati zastrašiti.

VL
ĆA
ćaćaća
11:19 18.09.2014.

velika britanija postaje mala kao što je uvijek i trebala biti..

VL
Avatar kontraadmiraI
kontraadmiraI
12:47 18.09.2014.

Čini se neuvjerljivim da jedan narod ne želi svoju nezavisnost, da želi ostati u sjeni drugog naroda, a upravo se prezentira da škoti ne žele nezavisnost. Vidi se od koga su domaći crvendaći učili o "anketiranju" i propagandi. Slutim da će biti "obznanjeno" kako škoti ne žele nezavisnost jer englezi ne žele izgubiti Veliku Britaniju, a odcjepljenje Škotske dalo bi vjetar u leđa težnjama za ujedinjenje Irske, a na zapadu kontinenta španjolci već "pušu na hladno" zbog Katalonijie i Baskije. Želim škotima nezavisnost, ali mislim da je neće dobiti. Velika je "sjena" nad njima, a i drugi su interesi posrijedi.

VL
« 1 2 3 4 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.