Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ratni veterani

Đakić: Ni DORH nije sveta krava, zakoni se moraju poštovati

josip đakić
Boris Ščitar/Pixsell
05.10.2011.
u 14:37

Odbor je jednoglasno podržao prijedlog zakona o ništetnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, bivše SFRJ i Republike Srbije

Saborski odbor za ratne veterane jednoglasno je podržao prijedlog zakona o ništetnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, bivše SFRJ i Republike Srbije iako su svi zaključili da se davno trebalo nešto konkretnije poduzeti.

– Optužnice je odmah trebalo vratiti natrag i suočiti Srbiju s činjenicom da ne mogu oni nama pisati optužnice jer je krajnje neozbiljno miješanje u autonomnost hrvatskih državnih i pravnih tijela. Ovim zakonom riješit ćemo samo jednu stigmu, ali nećemo riješiti mogućnost uhićenja naših branitelja u drugim zemljama. Postavlja se pitanje koliko je Interpolovih tjeralica raspisano za našim braniteljima i što je naše Ministarstvo pravosuđa poduzelo da ih poništi. Zanima me i koliko je Hrvatska izdala crvenih optužnica, a koliko su ih Srbi odbili. To su činjenice koje su nepoznate hrvatskim braniteljima – ustvrdio je potpredsjednik odbora Josip Đakić te dodao da se Veljku Mariću nikako ne može suditi na srpskom sudu za djela učinjena na hrvatskom teritoriju i protiv građana Republike Hrvatske.

– Ni DORH nije sveta krava, Sabor donosi zakone koje i oni se moraju poštovati, a imali smo prilike vidjeti da to nije baš tako, kad je riječ o širenju tajnih informacija, ali i po tome da javnost, a ni branitelji uopće ne znaju detalje svih sporazuma sa Srbijom – primijetio je Đakić.

– Jasno je da je sve što su srbijanska pravosudna tijela napravila suprotno međunarodnom pravu pa je stoga jasno da su njihove odluke ništetne – dodao je Đakić te zaključio kako je apsurd da agresori sude braniteljima. Mladi Jastreb Branko Borković rekao je da on i ostali branitelji na ove optužnice upozoravaju već 19 godina, koliko se zna za njih, pa mu nije jasno što se do sada čekalo.

– Osjećam se osobno odgovornim kao borac iz Vukovara i šokantno je da DORH nije reagirao na sva dosadašnja upozorenja. Smatram se direktno optuženim i ne želim da me netko štiti jer nisam ništa napravio – poručio je Borković te dodao da mu sve ovo izgleda kao da se borimo protiv zakona donesenih u doba nacističke Njemačke.

Petar Mlinarić primijetio je da još jednom dopuštamo da Srbija vrši agresiju na Hrvatsku i na njene branitelje, a s njime se složio i Davor Huška koji je rekao da je agresija ista kao za vrijeme za rata, ali ovaj put bez pušaka.
– Moramo braniteljima pokazati da su sigurni, da se mogu kretati kuda i kada hoće – rekao je Huška. Mato Bilonjić smatra da svako individualno treba odgovarati za ono što je učinio i da za to nije potreban nikakav zakon.

Načelnica sektora za međunarodno-pravnu suradnju Ministarstva pravosuđa Maja Rakić na upit predsjednika odbora Ante Kotromanovića zašto je optužnica uopće slana u Osijek odgovorila je da je ministarstvu bilo važno da su svi obaviješteni o optužnicama kako ih ne bi iznenadile.

– Općinski sud u Osijeku mogao je to odbaciti, ali to nije učinio. Sada ne postoji jednostavno rješenje da pobijemo sve optužnice, najvažnije nam je detaljnije razgovarati s pravosudnim tijelima u Srbiji. Dodatni je problem što nismo ni upoznati s cijelim procesom u Srbiji, niti s detaljima optužnica, ne znamo dokle je sve došlo i ne možemo puno poduzeti bez svih tih informacija – objasnila je Rakić te dodala da ne zna spremaju li se  nove optužnice.

Državni tajnik Zoran Pičuljan dodao je da je zakon dobra pravna podloga za drugačiju i snažniju pravnu aktivnost svih državnih tijela te da nam treba snažna pravna argumentacija za razrješenje ove situacije. 

Komentara 11

JA
jamanuša
16:20 05.10.2011.

....davno sam govorio sa istočne strane Hrvatske treba nešto poput Kineskog zida s tim da obuhvaća Batinu Kenđiju koju ova dvojica zadnjh predsednika nisu vratili u pravni poredak RH.

AB
al bundy
19:59 05.10.2011.

to znaci da bi Glavas sad bio slobodan covjek da je protiv njega optuznicu podigla Srbija, a ne Sanader, Seks i Faber?

BZ
Branko Zajec
15:26 05.10.2011.

Devetnaest godina zna se tko se nalazi na popisu optuženih. Nitko nije našao potrebitim da objavi taj popis. Sada je Šeks uspio uvjeriti svoje istomišljenike da odbijanje optužbi je dobar potez. Dali zato, što je i on na listi osumnjičenih ? Bilo kako bilo, ljudi sa popisa nemaju nikakvu sigurnost, ako pređu državnu granicu. Trebalo je razgovarati sa drugom stranom i civilizirano naći rješenje. Bahato odbacivanje i pokazivanje mišića je predstava za malu djecu. Nitko od optuženih i dalje ne smije preko granice !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije