Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poruka bioetičara:

'Čuvajte se velikih monopolističkih koncerna u poljoprivredi'

Gunther Virt
Anto Magzan/Pixsell
Autor
Marko Biočina
20.10.2012.
u 17:16

Virtov je stav da se korištenje GMO hrane ne smije nametati nijednoj državi EU dok se neosporno ne dokaže kako nema štetnih posljedica za zdravlje. Taj je stav prihvatila i Europska komisija

Monopolistički, vertikalno organizirani koncerni koji objedinjuju bazičnu proizvodnju hrane, preradu, distribuciju i trgovinu jedna su od ozbiljnih prijetnji održivu razvoju europske poljoprivrede u budućnosti, rečeno na velikoj međunarodnoj konferenciji koja je pod nazivom Bioetički pogled na budućnost poljoprivrede u Europi održana jučer u Zagrebu. Na manifestaciji koju su organizirali Udruga bioetičara u srednjoj Europi, Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove i Hrvatsko bioetičko društva sudjelovali su stručnjaci iz 12 europskih država, a među njima i neki od vodećih europskih bioetičara, poput Austrijanca Gunthera Virta.

Taj profesor s katoličkog teološkog fakulteta sveučilišta u Beču već tri mandata dio je posebnog bioetičkog savjetodavnog povjerenstva Europske komisije. Radi se o tijelu koje na poziv predsjednika Europske komisije donosi mišljenja o etičkim dimenzijama brojnih osjetljivih pitanja u sklopu donošenja nove europske regulative ili razvoja novih tehnologija. Prije četiri godine to se povjerenstvo bavilo i problematikom europske poljoprivredne proizvodnje, s posebnim naglaskom na razvoju genetički modificiranih organizama, tržišnog tretmana prehrambenih sirovina te primjene novih tehnologija. Prema Virtovim riječima, osnovna polazna točka u tim promišljanjima bila je da se europska poljoprivreda u budućnosti mora temeljiti na principima dostojanstva čovjeka i međugeneracijske pravednosti.

Ti osnovni principi obuhvaćaju niz konkretnih prijedloga Komisiji, od stava da se korištenje GMO hrane ne može nametati nijednoj zemlji dok se nedvojbeno ne dokaže da nemaju štetnih posljedica, preko osnivanja europske banke poljoprivrednog sjemena, do uspostave sustava koji bi omogućio praćenje cjelokupnog životnog ciklusa nekog proizvoda.

Komentara 3

FA
Fantom47
17:54 20.10.2012.

Naše vlasti SDP/HDZ upravo to rade. Čuvaju državnu zemlju za koga? Naime, državi uopće ne treba poljoprivredna zemlja, niti će joj trebati, a donose zakone gdje se ta zemlja neće prodavati. Znači, vrhovi vlasti znaju za koga čuvaju zemlju, a to sigurno danas nisu naši seljaci. Znači radi se u biti o protivhrvatskoj raboti i izdaji većine, u korist vrha politike i koga?

NI
Nini istrijan
10:50 21.10.2012.

Ja se nadam da ce ministarstvo poljoprivrede dobro da razmisli o uvozu GMO hrane. U Americi su brojni slucajevi unistavanja mali poljoprivrednika od strane kompanija koje posjeduju patent na odredjene genmanipulerade vrste usjeva. Oni se sluze vrlo prljavim trikovima da uniiste proizvodjace prirodnih usjeva tajko sto kupe zemljiste pored njih i posade gen manipulerade usjeve.Onda se naravno vjetrom prenese to na susjedno polje malog proizvodjaca i onda ga oni tuze da je ukrao njihov proizvod.S obzirom da su sudski procesi dugorocni i da kostaju enormne sume novca tako prisiljavaju male zemljoradnike da im prodaju svoju zemlju. To je tako prljava politika da jedan normalan covijek ne moze shvatiti.Pohlepa u zemlji gdje se svi barem 5 puta dnevno kunu i zahvaljuju Bogu. Koji je to cinizam!

HY
hyperion
19:43 22.10.2012.

Monopolistički, vertikalno organizirani koncerni koji objedinjuju bazičnu proizvodnju hrane, preradu, distribuciju i trgovinu jedna su od ozbiljnih prijetnji održivu razvoju europske poljoprivrede u budućnosti. Da li ovo još nekome daje na Todorića, ili se meni samo tako čini?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije