Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nevjerojatno

Čudesan 'vadičep' na djelu: Vino teče, a boca je zatvorena!

vadičep
Screenshot/YouTube
01.08.2013.
u 16:46

Talijanski restoran u New Yorku Del Posto prvi je u svijetu isprobao novu tehnologiju. – Otvorio nam se cijeli novi svijet – rekao je vlasnik restorana Joseph Bastianich.

Ovo čudesno pomagalo ne može se nazvati vadičepom iako ima istu svrhu, samo što čep ostaje u boci. Vino ipak teče u čašu, iako boca ostaje zatvorena.

Greg Lambert izumio je sustav Coravin "za pristupanje vinu", koji izgleda kao vadičep budućnosti, ali čepovi ostaju u boci. Umjesto klasičnog načina dolaska do vina vađenjem čepa, u ovom sustavu tekućina iz boce izlazi kroz tanku iglu zabijenu u čep.

Vino se neće pokvariti nekoliko godina

S uređajem dolazi i bočica pod pritiskom napunjena plinom argonom koji ulazi u bocu i tjera vino iz boce. Kada se boca ponovno spusti na stol, prazan prostor u njoj se puni argonom koji sprječava oksidaciju vina.

Budući da je igla izrazito tanka, čep se ponovno spoji nakon njezina vađenja pa zrak više ne ulazi u nju. Lambert tvrdi da se uz njegov sustav vino neće pokvariti nekoliko godina, unatoč tome što je već točeno iz boce.

Pruža veliki potencijal za zaradu restorana

Talijanski restoran u New Yorku Del Posto prvi je u svijetu isprobao novu tehnologiju. – Otvorio nam se cijeli novi svijet – rekao je vlasnik restorana Joseph Bastianich, piše Mashable. Iz restoranskog kuta izum pruža novi potencijal za zaradu, jer njegovi gosti sada mogu birati iz mnogo bolje vinske karte. Ovaj vadičep ne može se rabiti kod sintetičkih čepova, kao ni kod pjenušavih vina ili šampanjaca.

Zasad se prodaje samo u SAD-u za ne tako nisku cijenu od 299 dolara, dok svaka patrona s argonom stoji 9,95 dolara i traje od 15 do 20 točenja.

>>Najpoznatiji vinsko-bračni par opjevao istarsku malvaziju

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije