Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IUSTITIA ET PAX

Crkva poziva državu da obešteti generale Gotovinu i Markača

'16.11.2012., Pantovcak 241, Zagreb - Oslobodjeni generali Ante Gotovina i Mladen Markac na prijemu kod predsjednika RH Ive Josipovica u Uredu Predsjednika.  Photo: Jurica Galoic/PIXSELL'
'Jurica Galoic/PIXSELL'
23.11.2012.
u 15:05

Oslobađanjem hrvatskih generala iz haškoga zatvora ne prestaje obveza države Hrvatske u rješavanju problema proizišlih iz dugog procesa nevino zatvorenih i proganjanih ljudi, poručuje Iustitia et Pax

Katolička Crkva poziva državu da obešteti generale Gotovinu i Markača koji su prije tjedan dana oslobođeni u Haagu. Točnije, Komisija "Iustitia et Pax" poručuje da  "oslobađanjem hrvatskih generala iz haaškoga zatvora ne prestaje obveza države Hrvatske u rješavanju problema proizišlih iz dugog procesa nevino zatvorenih i proganjanih ljudi".

– Valja, usprkos klauzuli prema kojoj sud nije dužan nadoknaditi štetu onima kojima nije dokazana krivnja, nadoknaditi štetu i to iz sredstava Republike Hrvatske, a koja će se nadoknaditi iz ratne štete od koje Hrvatska ne smije odustati, odnosno ne smije odustati od tužbe za genocid za koju se Međunarodni sud pravde proglasio mjerodavnim i prije presude za "Oluju", jer je to pitanje pravde, a onda i mira. Hrvatska ima moralnu obvezu generalima i njihovim obiteljima, koje su prošle kroz mnoge patnje, nadoknaditi štetu. Također valja moralno i materijalno nadoknaditi štetu i ispričati se onim ljudima, prijateljima i znancima generala koji su bili prisluškivani, čiji su stanovi bili pretraživani, koji su bili proskribirani jer su vjerovali u nevinost nevinih ljudi – poručuje Iustitia et Pax.

Pritom je postavila čitav niz pitanja, npr. "kako to da Hrvatska nikada nije postavila pitanje u Vijeću sigurnosti UN-a zašto sud podiže optužnice protiv pokojnika koji se ne mogu braniti, a to je protivno pravnim i civilizacijskim uzusima, što je mogla i trebala učiniti".

– Hrvatska također nikada nije potaknula raspravu o kompatibilnosti kvalifikacije ujedinjenoga zločinačkog pothvata s međunarodnim kaznenim pravom i nikada nije inzistirala na raspravi o tzv. "topničkim dnevnicima". Kako je moguće da neki ozbiljan sud prihvati i podigne optužnicu ako mu nedostaju ključni dokazi – pita se Iustitia et Pax, čudeći se kako  "u Hrvatskoj još nitko nije optužen, a ni procesuiran za skandalozno puštanje britanske televizijske ekipe u predsjednički arhiv".

>> Economist: Gotovina će ući u politiku i bit će blizak Crkvi

– Kako to da su tzv. brijunski transkripti otišli u Haag protuzakonito, a da nisu bili zaštićeni i označeni pečatom države? Kako to da za to nitko nije odgovarao i nitko ne odgovara? Pravilo 54 bis Pravilnika o postupku i dokazima Haaškoga tribunala regulira zaštitu dokumenata koji su od važnosti za nacionalnu sigurnost države, kao i ograničeno ispitivanje svjedoka koji su važni ili su bili važni u sustavu zaštite nacionalne sigurnosti i ustavnog poretka države. Taj članak na tribunalu kolokvijalno zovu "hrvatski članak", a koristile su ga sve države (Miloševićevi zacrnjeni transkripti npr.) osim Hrvatske. I tu valja uzeti u obzir načelo da su svi jednaki pred zakonom te da oni koji su neovlašteno i neodgovorno dovodili u pitanje državnu sigurnost za to trebaju i odgovarati – pita se Iustitia et Pax, dodajući da "hrvatska država ne smije više biti ovako indiferentna prema svojim državljanima, ali i prema Hrvatima u Bosni i Hercegovini, jer Hrvatska je matična država svih Hrvata".

– Trenutačno se u Haagu vodi proces protiv Hrvata iz Bosne i Hercegovine. Hrvatska ima moralnu, ali i ustavnu obvezu pomagati Hrvatima iz Bosne i Hercegovine i mora znati da u Hagu ima još Hrvata kojima je potrebna pomoć hrvatske države i hrvatskih političara. Ne zato da bi se pred sudom bilo što sakrilo, već zato da istina iziđe na vidjelo, da presude budu stvarne kazne onima koji su zločine počinili – poručuje Iustitia et Pax i dodaje da "Hrvatska nije počinila agresiju na susjednu Bosnu i Hercegovinu, što je razvidno i iz ove presude hrvatskim generalima".

– Predsjednik Tuđman odigrao je ključnu ulogu pozivajući Hrvate da glasuju za cjelovitost BiH-a jer je to njihova domovina. Hrvatska se politika tada snalazila kako je u postojećoj situaciji znala i mogla. Glavni krivac za tragične događaje u BiH-u bila je srpska agresivna politika, a glavni sukrivac nije bila hrvatska politika, već upravo politika međunarodne zajednice koja je svojim prljavim igrama dovela u pitanje živote ljudi. Sjetimo se samo UN-ovih zaštićenih zona, Srebrenice i Bihaća, koji bi zasigurno bio "druga Srebrenica" da hrvatska vojska pod zapovjedništvom generala Gotovine nije oslobodila okupirana područja Hrvatske i dijelove BiH-a, što joj je omogućavao Vašingtonski sporazum, tako da hrvatska vojska nikako ne može biti agresor u BiH-u. Na kraju, valja reći da to što slijedi iz presude hrvatskim generalima Gotovini i Markaču treba Haaški sud uzeti u obzir i pri donošenju konačne presude optuženoj šestorici Hrvata iz BiH-a – poručuje Iustitia et Pax u svome dokumentu o Završetku domovinskog rata.

>> Tužiteljstvo BiH: Gotovina može u BiH, nema ni optužnice ni tjeralice

Komentara 195

Avatar tkoznahdz
tkoznahdz
15:50 23.11.2012.

Izgubili se "znase" koji a bez njih niti "kler" nema više posvete "razaračkih pohoda močnika" . Sada vidimo kako su krivom rukom posvetili i diplome svojih "znase" koalicijskih partnera koji su se bogu molili i "narod varali", a taj "kler"" im sve hektolitrima "svete vode" blagoslivljalo. Dobro kažeš deda, "nakrali se oni, nakrali" treba im uzeti te narod i generale namiriti, treba "bandu" u zatvore da se zauvijek riješimo "zla", a onda neka sa njima budu njihovi koalicijski partneri i neka ih "blagoslivljaju" na služenju kazne. .

AL
Alfons
15:52 23.11.2012.

Kao što nekim komentatorima smeta Crkva, isto tako im smeta i oslobađajuća poruka generalima, samo se prikrivaju. Sve što mogu je laprdati po raznim forumima, no Crkva je opstala već par tisućljeća unatoč raznim progonima, pa će i dalje. Pitanje za njih: Koliko je dugo trajala KPJ?

AN
andromeda4
09:23 24.11.2012.

240 milijuna kuna smo izdvojili iz svoji džepova za njihovu obranu koliko još treba

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije