Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dogovor
Povratak na članak

Crkva će plaćati porez državi

Taj poprilično radikalan porezni zaokret dogovorili su osobno nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić i ministar financija Boris Lalovac

Komentari 97

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
11:04 19.02.2015.

Konačno su se državna vlast i Katolička crkva u Hrvatskoj dogovorili. Dakako, to treba vrijediti za sve vjerske zajednice. To ja sadržano i u kršćanskome stavu "Bogu božje, caru carevo". Najveći problem je bio u tome da je država odgovorna za trošenje novaca poreznih obveznika i o tome polaže račune tim istim poreznim obveznicima. Stoga i vjerske zajednice koje od države dobivaju ogromna sredstva o tome moraju dati punovrijedne i istinite izvještaje. U drugu ruku u tržišnoj utakmici nije opravdano da jedni iznajmljuju prostore (vjerske zajednice) ne plativši porez, a drugi koji pune i državnu i crkvenu blagajnu trebaju baš oni plaćati poreze. Naravno, porez bi se trebao plaćati kao i kod ostalih subjekata i na ostale prihode kao što su darovi, ali u ovome trenutku već je ovo ogroman korak naprijed u zbližavanju crkve s vjernicima i građanima, korak prema pravednosti i čistijim odnosima. Drago mi je što je kardinal Bozanić, kao pravnik crkvenog prava, čiste vjere pristupio ovome dogovoru. Neće to biti neki veliki novac, svakako daleko manji od onokg kojeg crkva dobiva od države, ali to je korak prema talijanskome i njemačkome modelu uređenja odnosa u skladu s odnosima u društvu. Sve iskrene čestitke i Bozaniću i Lalovcu, ovo je veliki korak naprijed!

VL
Avatar Sunčica
Sunčica
11:47 19.02.2015.

ipak se (o)kreće

VL
KE
kelsoss
11:38 19.02.2015.

@Morituri @Fijolica, pravoslavni popovi nisu moji, a svi su popovi iste sorte. Prodaju fore da se zalažu za ljubav, plaše narod paklom kako bi im isprali mozgove, a istovremeno se bogate na račun tog naroda. @ Fijolica, dakako da postoje katolički popovi, samo to tebi zvuči srpski pa se pretvaraš da taj termin ne postoji, primjerice i kod katolika se kaže da se svećenik "raspopio". U vezi mržnje, ne birni ti fijolica za mene, iako ti vjerujem da o mržnji kao Markićkin obožavatelj - sve znaš.

VL
ME
mestarm
13:46 19.02.2015.

Ne znam da li je itko ovoga svjestan, ali rezultat ovoga će biti da će država vraćati PDV (dio njega) crkvi, tj. u konačnoj bilanci, Crkva će profitirati a država će imati manje. I nikome ništa. Svi sretni i zadovoljni, Crkva plaća porez, a država još više vraća.

VL
BA
bajo2
11:23 19.02.2015.

svatko treba da zivi od svoga rada,a ne od drzavnog buđeta.gdje je tu "lukno",porez na zemljista,blagosov kuca,blagosov grobova.....itd,itd sve se mora oporezovati,a ne samo izdavanje lokala i tako toga,jer se sami misle baviti turizmom samo da im nitko nista ne kaze.gdje je oporezovanje rakije i vina sto ga prodaju legalno,a seljake proizvodjace drzava kaznjava oduzimanjem kao za vrijeme zandara!!

VL
LU
lunar777
11:59 19.02.2015.

Pa i nije to radikalan zaokret, Crkva je odavno registrirala mnoge tvrtke ako npr negdje nešto iznajmljuje, a tvrtke bez obzira čije su plaćaju porez kao i sve uostalom. Ovo će sada biti obavezno i za sve slučajeve, gdje god se ostvaruje neki profit. Naravno da se neki ne umisle, u to ne spada milostinja ili plaćanje mise zadušnice, sprovoda ili vjenčanja.

VL
CH
chemica
12:24 19.02.2015.

Prelijevanje iz šupljeg u prazno. Prvo država dadne novce Crkvi pa joj ih ona vrati. Samo manji dio, naravno. Smijurija. Da pogodim, sad će država još više davati Crkvi samo da ona "jadna" uzmogne plaćati porez. Ma ne, za takvu suludu odluku ipak moramo pričekati dolazak HDZ-a na vlast. Još par mjeseci. Ovi ipak nisu baš toliko prozirni, a i treba im love u budžetu.

VL
PA
pancake
13:17 19.02.2015.

još samo da država prestane davati novac crkvi...

VL
Avatar Linux
Linux
13:07 19.02.2015.

treba platiti i zaostatke

VL
ME
Meter
11:27 19.02.2015.

A sada uvesti crkveni porez: tko je pripadnik neke crkvene zajednice - neka je i financira. Ostali daju doprinos za humanitarne potrebe i sl.

VL
I9
ivan.994
11:19 19.02.2015.

Iskreno, drago mi je zbog ovoga. Napokon će ljevičarska kmečala utihnuti (nadam se), a biskupi i svećenici se mogu posvetiti važnijem poslu.

VL
DI
Diners
12:16 19.02.2015.

E onda trebaju i sve ostale vjerske zajednice i skupine plaćati porez, a možda bi trebali izdavati i račune!? Fiskalizacija teizma!

VL
JT
jtadic
13:25 19.02.2015.

Crkva je na tržištu i na tržištu zarađuje (tržište čine brojne vjerske skupine i institucije...). Naravno da svi trebaju plaćati porez.

VL
LA
Latz
15:20 19.02.2015.

"a u to ulaze i npr. darovi za pojedine sakramente, od krštenja (koje je, doduše, besplatno) do sprovoda i vjenčanja (koji se naplaćuju po jedinstvenim taksovnicima)." -- Ovo je krivo po semantici i leksici -- ono što Crkva uzima kao naknadu za sakramente ne može biti nazivano 'dar' -- jer dar nije obaveza i daje se jednostrano, ne postoji protusuluga. Ako već naplaćujete nešto za što vas država ionako plaća, pardon 'nagrađuje', barem nam uz to nemojte prodavati i maglu.

VL
ZG
zg223
11:02 19.02.2015.

a drzava im svake godine daje 300-400 miliona kuna...ovo o cemu pricaju je sitnis..

VL
ZG
zg223
11:32 19.02.2015.

vidim ima puno dislikeova pa da vas pitam dali ste svjesni da je crkva najbogatija ustanova na svijetu kojoj drzava daje svake godine preko 300 mil kuna,vlasnici su svih zemljista gdje ima crkva(preko 10 000) samo u hrvatskoj(a di je cijeli svijet),placaju se sakramenti,blagoslov kuca,doniraju se novci na svakoj misi..pa nekad i citaju tko je koliko dao,prosle godine je vecernji pisao kako je novi neki lik u vatikanskim financijama otkrio da crkva ima 100 miliona eura na racunima za koje nije ni znala da ima(750 miliona kn!!!) ali nema veze,sta je to za hrvatsku davati ogromnu lovu..ajmo sastaviti referendum da im damo duplo sljedece godine....kaze jedan komentator da smo dali 1.2 milijarde kn dip-u,gongu i neznam cemu jos.jesmo(valjda) ali ta lova je potrosena ovdje a ne u vatikanu btw!ajde bok

VL
CH
CH2710
11:02 19.02.2015.

Krajnje je vrijeme, iako je šteta da porez ne moraju plaćati na SVE prihode... kao i svi normalni smrtnici.

VL
KE
kelsoss
11:15 19.02.2015.

Ovi katolički popovi su sebi pribavili više privilegija nego komunisti u Jugoslaviji. Fuj!!!

VL
Avatar johnny_bravo
johnny_bravo
11:40 19.02.2015.

A što ćemo sa raznim udrugama i udrugicama? Bilo je pisano da dobar dio vrhovnih udruga civilnih se protivi tome, za razliku od braniteljskih koje se u potpunosti slažu s tim.

VL
Avatar ucjena
ucjena
16:57 19.02.2015.

izasao, pop u dvoriste, u ruci ma kutija puna, novaca milodara, baci sve u zrak i kaze, ti boze uzmi svoje, a sta padne je moje, :) sve ce to platiti vjernici, a briga me!

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.