Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIJE IZBORA

Coning od Croatije dobio četiri milijuna kuna zajma prije izbora!?

'15.11.2011., Maksimir, Zagreb - Druga utakmica dodatnih kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2012. godine u Poljskoj i Ukrajini, Hrvatska - Turska. Opis: 15.11.2011., stadion u Maksimiru, Zagreb - Uzv
Foto: 'Goran Stanzl/PIXSELL'
1/3
12.12.2011.
u 21:20

Upućeni u zbivanja u Croatiji osiguranju kažu kako je jedina osnova po kojoj je Coning dobio kredit navodno bilo dodvoravanje novoj vlasti, odnosno šefu HNS-a koji preuzima funkciju potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva

Varaždinski Coning, u kojem je jedan od osnivača bio budući potpredsjednik Vlade Radimir Čačić, dva dana uoči izbora dobio je od Croatije osiguranja četiri milijuna kuna kredita iako je tvrtka u dugovima i navodno je zadnjih šest mjeseci bila u blokadi!

Premala premija

Tvrde to Večernjakovi izvori bliski Croatiji osiguranju i dodaju kako je Coning dobio kredit uz povlaštenu kamatu od sedam posto, uobičajena je 10. Sporno je to što Coning, kažu naši izvori, navodno nije imao uvjeta za kredit zbog blokade i dugova te je ocijenjen kao tvrtka visokog rizika. Nijedna druga tvrtka s takvom financijskom situacijom, uvjeravaju izvori, ne bi imala šanse dobiti kredit. K tome, i da je Coning financijski zdrava tvrtka ne bi imao pravo na četiri milijuna kuna zajma, objašnjavaju, jer nema dovoljnu premiju. Na jednu kunu premije, naime, osiguranik u CO može dobiti tri kune kredita. Što znači da bi Coning morao imati premiju od 1,33 milijuna kuna za 4 milijuna kredita, no on ima milijun kuna premije, što znači da bi mu, u idealnoj situaciji, pripalo tri milijuna kuna.

Upućeni u zbivanja u Croatiji osiguranju kažu kako je jedina osnova po kojoj je Coning dobio kredit navodno bilo dodvoravanje novoj vlasti, odnosno šefu HNS-a koji preuzima funkciju potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva. Nije zanemarivo ni to da bi u podjeli fotelja među koalicijskim partnerima u Kukurikuu, HNS-u možda pripala i Croatia osiguranje. U CO-u u ponedjeljak službeno nisu htjeli govoriti o tom kreditu jer “to spada u domenu poslovne tajne”. Radimir Čačić se pak nije odazivao na pozive, a Ankica Mamić, koja je zadužena za njegov PR, poručuje kako Čačić s Coningom od 2000. godine nema veze. Tada je svoje vlasništvo prebacio na odvjetnički ured, a ljetos je u emisiji “Nedjeljom u 2” najavio da će se, osvoji li vlast, riješiti svih vlasničkih udjela u toj građevinskoj tvrtki, osim u Coning turizmu.

– Prema Zakonu o trgovačkim društvima, tvrtkom upravlja uprava. Proces prodaje Coninga je u tijeku, ali kako je kriza pokosila građevinske firme, za njima je sada slab interes i prodaja se još nije ostvarila – uvjerava A. Mamić. Ipak, potvrdila je da je Coning, prema informacijama iz njihovih financija, zaista dobio kredit od CO-a, ali za njega je dobio i bankovnu garanciju. – Kada vam banka jamči, kredit vam može dati bilo tko – rekla je.

Prema podacima Poslovne Hrvatske, Čačićeva supruga Marija od 2010. do 2011. bila je predsjednica uprave Coninga d.d. Budući da je prošlo radno vrijeme, nismo u Coningu uspjeli provjeriti sve navode o blokadi, dugovima, datumu izdavanja kredita...

Komentara 461

DA
darko9
09:32 13.12.2011.

jutarnji ne čitam to je sao bljuvotina od novina

FU
furešta
21:31 12.12.2011.

Još nisu ni na vlasti a samoposluga im je već otvorena. Neka tog ******* Mađari odmah strpaju u zatvor, imat ćemo manje štete.

CA
cassini
22:15 12.12.2011.

pih, jos tipkate bando lopovska?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije