Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rast PDV-a

Cijene lete nakon Uskrsa: Hrana će poskupjeti, i to minimalno 5 %

'18.08.2011.,  Sesvete -  U Sesvetama je otvorena 48. po redu Super Konzum prodavaonica. Super Konzum otvorili su Ante Todoric, Agrokorov izvrsni potpredsjednik Poslovne grupe Maloprodaje i Jure Rados
'Zeljko Hladika/PIXSELL'
27.03.2012.
u 22:00

Trgovci će napraviti sve da veći dio novih troškova prebace na dobavljače i distributere, a dio na vlastite uštede, broj djelatnika, bruto plaće, nepotrebna ulaganja i slično.

Do značajnijeg rasta cijena još nije došlo, no zna li se da je dobit trgovaca na malo od 2008. do danas pala čak 44,4%, a prihodi za 8%, dok osim PDV-a rastu ili će tek rasti i cijene naftnih derivata, plina, vode i struje, još nas samo koji mjesec dijeli do lavine poskupljenja kruha, mesa i mesnih prerađevina, mlijeka i mliječnih proizvoda... Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke SG, uvjeren je da će rast cijena goriva i struje, koji je odgađan godinama, više cijene komunalnih usluga i transporta te nepovoljni lanjski uvjeti proizvodnje generirati snažne inflatorne pritiske, koji će, kad je riječ o hrani, biti viši od očekivane godišnje inflacije od 3,2%.

U BiH jeftinije i 30 posto

Većina trgovaca i dobavljača viši PDV preduhitrila je ranijim poskupljenjima u siječnju i veljači. Kraševi slatkiši u prosjeku su potiho poskupjeli četiri do 10%, mliječni proizvodi Vindije, Dukata... do 5%, kozmetika i deterdženti Henkela, P&G-a... i do 17,5%, zbog čega je ožujak donio tek neznatna poskupljenja dijela proizvoda za oko 1,6% te znatna pojeftinjenja na ime nižih stopa PDV-a na šećer (za 11,18% ), suncokretovo ulje (10,72%), biljno ulje (13,75%), dječju hranu...

– Psihoza koja je stvorena te sadašnja stopa PDV-a na hranu, koja je nakon Mađarske najviša u Europi, našu trgovinu čini nekonkurentnom i hrvatske građane ponovo tjera u prekogranični šoping – upozorava Boris Vukelić, predsjednik Ceha trgovaca HOK-a.

Rast PDV-a na 25% zasad, tvrdi on, ide nauštrb drastičnog smanjenja prosječnih zaliha i marže trgovaca, a kako se u strahu od daljeg pada prodaje nitko prvi ne usudi dizati cijene, svi čekaju reakcije konkurenata i spremni su maksimalno iskoristiti unutarnje rezerve, čak i po cijenu otpuštanja radnika. U konačnici, štete će trpjeti i proizvodnja i proračun – iako Hrvati više od trećine primanja troše na hranu - što se, prema Vukelićevu mišljenju, moglo riješiti ukidanjem nulte stope PDV-a na kruh i mlijeko, što ionako moramo učiniti za godinu dana, a da PDV na svu ili gotovo svu hranu bude između 10 i 15%. Kraj slovenskih 8,5%, talijanskih 12 ili bosanskohercegovačkih 17% PDV-a, računica je jasna. U Sovićima, Grudama... može se uštedjeti do 30% kućnog budžeta plus povrat PDV-a, a u prilog većoj potrošnji kod kuće ne govori ni odgoda primjene snižene stope PDV-a u ugostiteljstvu. Drago Munjiza, direktor konzultantske kuće Jakov Viktor, kaže kako je nepodizanje cijena zbog većeg PDV-a moguće dok traju zalihe i dok se dio sredstava za marketing koristi zajedno s dobavljačima, kojima se brani dizanje cijena. No sadašnja će situacija, tvrdi Munjiza, trajati samo do poslije Uskrsa, najdulje do 1. svibnja.

Benzin i struja ugrađeni

– Na cijene goriva, koje ovise o svjetskom tržištu, Vlada ne može previše utjecati, a nužno je i usklađenje cijena struje u RH s onima u EU, gdje su puno više nego u nas – kaže on. Tvrdi da se rast i jednih i drugih mora ugraditi u cijenu proizvoda, a kad se tome doda i obračun PDV-a od 25%, koji će se uskoro u punom iznosu prebaciti na kupce, cijene će u 2012. porasti još minimalno 5%.

Ključne riječi

Komentara 82

JS
jsestak
12:41 28.03.2012.

za njuškalo mislila sam na cijene struje koja je viša u eu

HP
hps
17:09 28.03.2012.

živjela skj bravo glasali ste za njih sada trpite

JO
John80
23:54 27.03.2012.

To će još povećati deficit zahvaljujući uvozu tih proivoda koji će se kupovati u Mađarskoji i BiH. Danas već imamo dvostuko veći uvoz od izvoza uz zahvaljujući fiksnom tečaju. Svaku je potražnju je moguće zadovoljiti uvozom inozemne robe. To što se povećava inozemni dug i rasprodaje obiteljsko srebro izgleda nikog ne zabrinjava. Kada padne rejting i ne bude više moguće zaduživanje i samim time nema novih posuđenih eura ode Hrvatska u Grčku. Ili netko misli da će nam Rusi prodavati svoju naftu za kune... Već viđeno - par nepar.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije