Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Intervju

Čermak: Uvjeren sam da će Gotovini i Markaču ublažiti kazne

'15.04.2011. Klokovec, Krapinske Toplice - General Ivan Cermak stigao je kuci gdje su ga docekali obitelj i prijatelji.  Photo: Matija Topolovec/PIXSELL'
'Matija Topolovec/PIXSELL'
18.05.2011.
u 08:00

Vjerovao sam da ću na kraju biti posve slobodan, ali ipak sam imao zadršku zbog žalbe. Jasno da sam sada presretan, kaže Čermak

Jasno da je Ivan Čermak presretan jer, kako se haaško tužiteljstvo dosta neočekivano nije žalilo na njegovu nepravomoćnu presudu, sada je u pravom smislu te riječi – slobodan čovjek. Sve je tom odlukom izbrisano i, pravno, Čermak kao da nije ni bio u pritvoru u Scheveningenu. A bio je, i to dulje od četiri i pol godine. Optimizam ga, međutim, nikada nije napuštao. Sjećam ga se, kada smo prije tri i pol godine zajedno putovali zrakoplovom Croatia Airlinesa u Amsterdam kako je "ispucavao" viceve i doskočice i pokušavao oraspoložiti svog suborca Markača.

Jeste li očekivali da ćete ovako "elegantno", bez žalbe tužiteljstva, biti posve oslobođeni?

Vjerovao sam da ću na kraju biti posve slobodan, ali ipak sam imao zadršku zbog žalbe. Jasno da sam sada presretan.

Možete se bez ostatka vratiti u normalan život. Kako ćete brzo u tome uspjeti?

Polako, ne može se to dogoditi ekspresno, ipak, zbog režima uvjetne slobode i zabrane kretanja bez dozvole nisam u posljednjih sedam godina bio sa ženom i djetetom u gradu. No biznisu sam se već vratio, i to punom parom.

Posao vam je normalan život. U kakvu vas je stanju dočekao vaš biznis?

Uvijek može biti bolje, upravo se bavim konsolidiranjem tvrtke i zaključujem – dobro je. Bit će i bolje, računam da ću posao do kraja godine uspjeti i proširiti, upravo dovršavamo distributivne centre u Hrvatskoj, a prvi je zadatak da krenem jako s LPG-om (ukapljenim naftnim plinom).

Vaši suborci, Gotovina i Markač, ostali su u pritvoru, čeka ih još jedna bitka?

Zbog toga nisam posve sretan. Ostali su, na žalost, i čeka ih velika neizvjesnost. Mogu ih shvatiti i zamisliti kako im je. Jako mi je žao što su ostali, i to pod dojmom tako drakonske prvostupanjske presude.

Kako će to njih dvojica izdržati? Ima li nade da prođu bolje u žalbenom postupku?

Hoće, izdržat će. Mnogo su toga teškoga i Gotovina i Markač u životu prošli. Sada, poslije uistinu teške presude, s nadom ulaze u žalbeni postupak. S tom nadom i s obzirom na to da u postupak ulaze i s pojačanim odvjetničkim timovima, uvjeren sam da će uspjeti i da će te drastične prvostupanjske kazne Gotovini i Markaču biti ublažene.

Očekujete da će im pomoći odvjetnička pojačanja, Gotovinin novi odvjetnik Mettraux dolazi iz istog ureda u kojemu su i vaši odvjetnici Kay i Higgins?

Da, riječ je o istom uredu, ICLB-u koji je oformljen u Haagu i čine ga vrhunski specijalisti za ovu vrstu prava. Siguran sam da je Gotovinina obrana odlično odabrala i da će se to vidjeti u žalbenom postupku.

Čim ste izašli iz pritvora, istog ste dana bili rekli da ćete pomoći svojim suborcima koji su ostali u Haagu... Tvrdite li to i sada?

Učinit ću sve što mogu da pomognem Gotovini i Markaču.

Komentara 83

Avatar comandante
comandante
09:29 18.05.2011.

zenica gdje ti dolazis,po niku pretpostavljam da si iz bosne patamo ratuj,tamo imas razloga,ovdje ste dosta sranja napravili ako si ti uopce vidio rata

FE
Felicijen
08:08 18.05.2011.

Hoće, smanjit će im kazne. Za godinu, dvije a onda će fiškali slavodobitno pokupiti to malo naših novaca što je još ostalo a Gotovina i Markač će ostati robijati tamo negdje daleko gdje odluči Haag i lagano tonuti u zaborav....

DK
dkatica2
10:26 18.05.2011.

ovdje su stvari vrlo jedostavne , lova od prodanih državnih stanova bila je u Austriji u Wilachu ,onda je Zagorec vozio Čermaka do Wilacha da napuni torbe lovom , a prije njega su se izredali na toj ruti Šarinić , Ćosić i drugi . Zagorec je ostao zadnji u cijeloj priči i počistio račune do kraja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije