Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BIONDIĆ NIJE ISPITAN

Centar banka: Umjesto čeških kruna – USKOK

dragutin biondić
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/3
Autor
Ivanka Toma
25.09.2013.
u 07:50

Država je ulagala u banku iako je sumnjivo poslovala. USKOK Biondića nije pozvao na razgovor

Nakon potpunog financijskog sloma, Centar banka postala je i predmetom istrage USKOK-a. Istraga je otvorena početkom rujna, po prilici u vrijeme kada i stečaj Centar banke, a odnosi se na poslovanje te banke u posljednjih nekoliko godina. Pod povećalom su kreditni plasmani Centar banke te povlaštene informacije o tome da banka ide u stečaj zahvaljujući kojima su pojedinci na vrijeme povukli svoj kapital.

Izuzeta dokumentacija

USKOK-ovi istražitelji su iz HBOR-a i HNB-a već izuzeli najvažniju dokumentaciju o poslovanju Centar banke, a do sada je saslušano više bivših članova upravnog i nadzornog odbora banke. Kakvi su dosadašnji rezultati istrage nije poznato, kao ni kamo ona smjera. Doznajemo, međutim, da se podosta pitanja koje istražitelji postavljaju rukovodstvu Centar banke odnosi na poteze koje je vukao bivši većinski vlasnik Dragutin Biondić. Problem su, kao i u Karlovačkoj banci, krediti koje je banka davala, a nisu se vraćali.

Mediji su već objavljivali da je Centar banka posljednjih godina poslovala s gubicima, a jedan od većih dužnika koji nije vraćao kredite bila je tvrtka Coning čiji je vlasnik bio Radimir Čačić, bivši potpredsjednik Vlade Zorana Milanovića (vlasnički udio u Coningu Čačić je prenio na odvjetnički ured). Taj podatak posebno dobiva na težini u kontekstu činjenice da je država prije godinu dana odlučila spašavati malu privatnu Centar banku i u nju je ulupala 49 milijuna kuna. Ministar obrta i poduzetništva Gordan Maras prije dva tjedna je o tom velikom promašaju rekao da je “odluka države da sudjeluje u dokapitalizaciji Centar banke u tom trenutku bila logična, da su procjene govorile kako se to ulaganje može isplatiti, da se banka može konsolidirati i da se na osnovi toga projekta može pokrenuti okrupnjavanje sektora malih banaka”.

Prebacuju na bivšu vlast

No, događaji koji su vrlo brzo uslijedili, demantiraju ministra. Država je dionice kupovala po 200, da bih ih potom bila spremna prodati po 10 kuna. Ostala je bez uloga, a usto osigurava isplatu 500 milijuna kuna osigurane štednje.

– Ulaganje je imalo perspektivu, na žalost nisam zadovoljan kako se upravljalo bankom – pokušao je ministar Maras odgovornost prebaciti na bivšu vlast kazavši da je postavila ugovorne odnose s društvom za upravljanje i privatnim investitorima pa su imali mogućnost upravljanja bez većeg upletanja države.

Nakon što je propao još i pokušaj da Centar banku dokapitalizira češka J&T banka, nije bilo druge nego proglasiti stečaj. Prvih dana rujna HNB je priopćio da je njezin savjet odlučio Trgovačkom sudu u Zagrebu podnijeti prijedlog za stečaj Centar banke, i to nakon što je izostala dokapitalizacija.

– Dokapitalizacija, koju je trebala provesti češka J&T banka, uz bitne promjene u načinu upravljanja bankom, te kreditnim i drugim rizicima u njezinu poslovanju, bila je preduvjet za uspostavu zakonitosti i time za nastavak redovitog poslovanja banke – priopćeno je bilo iz HNB-a. Ministarstvo financija komentiralo je da je do stečaja došlo jer vlasnik i menadžment nisu imali dovoljno razumijevanja.

>> Problemi počeli od 2007., Biondić slabo nadzirao poslovanje

>> Dragutin Biondić – samozatajni naftaš, tekstilac, bankar...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije