Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gunther Krichbaum:

Čekali ste da potpišemo pa mijenjali zakon, to prijatelji ne rade!

'02.07..2013. Zagreb-Ginter Krichbaum, sef odbora za EU poslove u Bundestagu. Photo: Boris Scitar/Vecernji list'
'Boris Scitar/Vecernji list'
02.07.2013.
u 18:55

Da je Hrvatska ovaj zakon donijela prije nego što je Njemačka ratificirala, vjerujte da bi stvari u Njemačkoj bile drukčije – govori Krichbaum.

– Hrvatsku i Njemačku veže snažno prijateljstvo. A ovako se ne postupa prema prijateljima – komentirao je danas predsjednik odbora za europska pitanja njemačkog Bundestaga Gunther Krichbaum poteze hrvatskih vlasti, posebice donošenje tzv. Lex Perković.

Rezultat, a ne isprike

Onako kako taj zastupnik CDU-a, stranke kancelarke Angele Merkel, vidi situaciju s izmjenom zakona po kojem europski uhidbeni nalog vrijedi samo za zločine počinjenje nakon 7. kolovoza 2002. može se svesti u tri riječi iako ih on – diplomatski – nije izrekao: Izigrali ste nas.

– Njemačka je posljednja ratificirala hrvatski pristupni sporazum jer smo željeli da se Hrvatska do samog kraja ne opusti i ne uspori s reformama. Stoga taj pritisak. I onda, kad ratificiramo, nekoliko tjedana poslije Vlada predlaže, a Sabor potvrđuje zakon koji, po meni, krši preuzete obveze. Da je Hrvatska ovaj zakon donijela prije nego što je Njemačka ratificirala, vjerujte da bi stvari u Njemačkoj bile drukčije – govori.

Potpisano se mora provoditi, kaže Krichbaum. Izmjenu zakona izravno veže uz Josipa Perkovića. Na pitanje znači li to da ne vjeruje objašnjenima hrvatskog ministra pravosuđa Orsata Miljenića te premijera Zorana Milanovića da se zakon donosi zbog poplave uhidbenih naloga koji se očekuju, ali i zbog zaštite branitelja, kaže:

– Pametan čovjek mi je jednom rekao: Nisu važne isprike, već rezultat. Objašnjenja su i te kako potrebna, želio bih da me se uvjeri da griješim, no smatram da je zakon imao samo jednu svrhu – zaštititi Perkovića. Donesen je na brzinu, i to nakon što je hrvatska strana dobila informaciju o uhidbenom nalogu – govori te napominje kako – za razliku od Hrvatske – u Njemačkoj ubojstvo ne zastarijeva, ali i da Njemačka a priori ne tvrdi da je Perković kriv. Unatoč tomu, Njemačka ne namjerava inicirati nikakve poteze prema EK.

– Sada ste članica EU. Nije posao Njemačke nadzirati kako provodite preuzete obveze. EU ima mehanizme i uvjeren sam da će reagirati i donijeti pravu odluku. Imam puno povjerenje u EK – kaže te napominje da nije neuobičajeno da EK reagira kad smatra da država “iskoči” iz europskih zakona. Tako je lani predsjednik EK Barroso pozvao bugarskog premijera Victora Pontu, a i Njemačka je bila pod udarom zbog Volkswagena, no Krichbaum smatra da će u ovom slučaju “biti dovoljna potpredsjednica Viviane Reding”.

A. Merkel čuvala sebe?

Na pitanje jesu li promjene Ustava po kojima politička ubojstva ne zastarijevaju bila dovoljna da Njemačka prepusti Perkovića, kaže:

– Hrvatska je suverena država, smije činiti što želi, ali ako se to ne kosi s europskim zakonima. Ipak, nije htio komentirati informacije iz diplomatskih krugova da je kancelarka Merkel izostala s proslave u Zagrebu zbog toga jer nije željela “otvarati bokove” za kritike u predizborno vrijeme, a i za vrijeme nezadovoljstva proširenjem i bailoutima, na što se lijepo nadovezao i slučaj Perković koji je u njemačkim medijima bio izuzetno popraćen. 

>> Stigli prvi europski uhidbeni nalozi, do 10 sati uhićena 22 osumnjičena

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije