Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Burno počelo, ali...

Čeka nas dugo toplo ljeto na moru, a na kontinentu pljuskovi

bujice u hrvatskoj kostajnici (1)
Foto: VL
1/3
22.06.2010.
u 18:40

– U utorak se vrijeme već stabiliziralo, pa u idućih tjedan dana možemo očekivati sunčano vrijeme i porast temperature.

Srušeno 80 stabala, razbijeno 40 automobila, nekoliko ljudi lakše ozlijeđeno, razbijeno na desetke krovova i fasada... To je sve iza sebe ostavilo nevrijeme koje je Zagreb i njegovu okolicu zahvatilo tijekom ponedjeljka. Ništa bolje nije bilo ni u drugim krajevima Hrvatske. U Osijeku su poplavili podrumi i ulice, a u Valpovu su sa farme Kovač morali zbog velike vode evakuirati više od 800 svinja. I na području virovitičke općine obilne kiše uzrok su poplava mnogih domaćinstava, ali i više od 500 hektara oranica na kojima su zasijane različite poljoprivredne kulture. Olujno nevrijeme u koprivničkom kraju toliko je bilo jako da je zbog poplava i svih nastalih šteta proglašena elementarna nepogoda.

“Petar peče, Ilija žeže”


Sve to događalo se na prvi dan ljeta, pa se građani Hrvatske zabrinuto pitaju: ako je ovako loše počelo ljeto, kako će biti do kraja? Meteorolozi ne vole davati dugoročne prognoze, ali na osnovi podataka koje do sada imaju, umiruju građane i kažu da će se ljeto vratiti već ovog tjedna.

– U utorak se vrijeme već stabiliziralo, pa u idućih tjedan dana možemo očekivati sunčano vrijeme i porast temperature. U unutrašnjosti će prosječna biti oko 27 Celzijevih stupnjeva, a na moru će dosegnuti gotovo 30 stupnjeva – kaže Nebojša Subanović, meteorolog i direktor Meteo-infa. Narodna izreka kaže: “Petar peče, Ilija žeže!”

Bez naglih zahlađenja


Sudeći po vremenskim prognozama, tako će biti i ovoga ljeta. Naime, prve ljetne vrućine nastupaju potkraj lipnja, oko Petrovdana, a najveće, najjače i najčešće vrućine bit će u srpnju oko Ilindana i početkom kolovoza oko blagdana Svetog Lovre. Ako je suditi po onome što meteorolozi tvrde, godišnji odmor planiran u bilo koje doba srpnja i kolovoza na moru neće narušiti nikakva nagla zahlađenja. Ljeto u Dalmaciji bit će dugo i toplo, ali u kontinentalnom dijelu Hrvatske mogu se očekivati češći pljuskovi.

– U većem dijelu zemlje očekuje se prosječno toplo ljeto, a u primorskoj Hrvatskoj i natprosječno toplo ljeto. No, bit će i kiše. U kontinentalnoj Hrvatskoj očekuje se nešto više nego što je to uobičajeno. Najstabilnije vrijeme očekuje su u kolovozu – dodaje Đurđica Marković iz Meteo-infa.

Komentara 10

OB
-obrisani-
21:38 22.06.2010.

Ma bilo bi i vrijeme da zatopli jer ovo vrijeme je ludo!

Avatar setra4
setra4
20:34 22.06.2010.

nevjerujem vise nista :(

GR
gromCH
20:16 22.06.2010.

ovaj VL nije normalan sa reklamom,nemozes od nje otvorit stranicu.................malo previse

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije