Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zabrinjavajuće

Čak jedna petina beskralježnjaka u opasnosti od izumiranja

'18.05.2010., Slatina - Zbog poplavljenih stanista puzevi brzinom od 1,8 metara na sat spasavali svoje kuce pred bujicom.  Photo: Dragutin Santosi/Vecernji list'
'Dragutin Santosi/Vecernji list'
31.08.2012.
u 22:49

Životinje koje nemaju kralježnicu čine gotovo 80 posto svih poznatih vrsta na svijetu

Jedna petina beskralježnjaka mogla bi biti u opasnosti od izumiranja, otkrilo je istraživanje britanskih znanstvenika, prenosi BBC. S obzirom da životinje koje nemaju kralježnicu čine gotovo 80 posto svih poznatih vrsta na svijetu, riječ je o zabrinjavajućoj brojci. Izvještaj Londonskog zoološkog društva (ZSL) pokazuje da najveću prijetnju ugroženim vrstama predstavlja ljudski utjecaj, od intervencija u stanište pa do povišenih temperatura.

– To je posebno zabrinjavajuće uzme li se u obzir da naše preživljavanje ovisi o tim beskralježnacima – upozorava Jonathan Baillie, ZSL-ov direktor za zaštitu.

Istražujući više od 12 tisuća ugroženih vrsta biolozi su otkrili da su u najvećoj opasnosti slatkovodne životinje. Veći dio 126 tisuća slatkovodnih vrsta čine upravo beskralježnjaci, uključujući mekušce i insekte. Najveća prijetnja tim vrstama je zagađenje vode poljoprivrednim, industrijskim i kućanskim otpadom, a veliku štetu nanose i brane te napučavanje ugroženih područja. Sve to šteti bićima koje igraju nenametljivu, ali svakako značajnu ulogu u ljudskim životima.

– Važni su jer igraju više važnih uloga u ekosustavima koji ljudima pružaju mnoge dobrobiti – objašnjava dr. Ben Collen, voditelj ZSL-ova odjela za istraživanje pokazatelja i procjenu opasnosti.

Situacija u moru manje je jasna jer su slanovodna bića slabije istražena, no Collen smatra da su te vrste vjerojatno u još većoj opasnosti. Velika prijetnja dolazi od acidifikacije mora, trajnog procesa u kojemu pH razine oceana rastu zbog porasta količine ugljičnog dioksida u atmosferi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije