Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kadrovska politika

Čačić uhljebio HNS-ovca, građani to plaćaju 2 milijuna kuna

Radimir Čačić (1)
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/4
Autor
Marko Biočina
05.07.2012.
u 08:30

Izmijenili statut naftne agencije i za šefa postavili nestručnu osobu. Stari ravnatelj imao je ugovor na još tri godine pa sad ima pravo na visoku otpremninu

– Radimir Čačić od mene je tražio da promijenim statut Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša kako bi se na poziciji zamjenika Fonda mogao zaposliti haenesovac Josip Jambrač. Jambrač nije zadovoljavao uvjete ni po struci ni po radnom iskustvu pa sam to odbio. Čačić mi je otvoreno prijetio, no nisam želio popustiti, pa sam na kraju otišao iz Vlade.

Smijenili stručnjaka

To svjedočanstvo Davora Škrleca, bivšeg pomoćnika ministrice zaštite okoliša i prirode, može se smatrati prvim izravnim javnim iskazom o sustavu kadroviranja Hrvatske narodne stranke unutar državnih institucija i javnih poduzeća, gdje se i temeljni akti poduzeća mijenjaju kako bi se omogućilo zapošljavanje odabranih stranačkih članova koji ne zadovoljavaju stručne uvjete. Sam pokušaj imenovanja Jambrača, dugogodišnjeg člana HNS-a, na poziciju zamjenika ravnatelja Fonda primjer je takvog kadrovskog rješenja.

Osim što kao strojarski tehničar ne zadovoljava stručne kriterije za poziciju drugog najvišeg operativca ključne financijske institucije sustava zaštite okoliša u Hrvatskoj, nema  radnog iskustva ni u kojoj od djelatnosti kojima se Fond bavi – ako se ne računa pozicija predsjednika Nadzornog odbora vrbovečkog komunalnog poduzeća. Zanimljivo, kao privatni poduzetnik Jambrač se kroz tvrtke Stim-Vrbovec i ustanova Centrum bavio inženjeringom, trgovinom, marketingom i obrazovanjem. Stoga je teško zaključiti što to, osim stranačke pripadnosti, Jambrača kvalificira za poziciju zamjenika ravnatelja Fonda. Osim što je šef županijskog HNS-a, Jambrača se u stranačkim krugovima smatra posebno bliskim čelnim ljudima stranke, a kao dokaz za to navodi se afera otprije nekoliko godina kad je iz HNS-a zagrebačke županije poteklo pismo u kojem se poziva na ostavke Radimira Čačića i Vesne Pusić te izbor novog stranačkog vodstva.

Mediji su to pismo okarakterizirali kao početak stranačkog puča, a ključni čovjek u njegovu zaustavljanju bio je upravo Jambrač. Moguće je da je upravo to razlog što je nakon izbora nagrađen s više prestižnih sinekura u Nadzornim odborima javnih poduzeća. Ipak da slučaj Josipa Jambrača nije tek izolirani incident, već izdanak HNS-ove sustavne strategije kadroviranja, svjedoče i nedavne promjene na čelu Hrvatske agencije za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata (HANDA). Tamo je 15. lipnja smijenjen dugogodišnji ravnatelj Krešimir Baranović, a na njegovo mjesto imenovan je čelnik splitskog HNS-a Goran Kovačević. Smjena Baranovića, inače bivšeg direktora razvoja i investicija u Janafu, u stručnim krugovima popraćena je uz veliko čuđenje. Riječ je o nestranačkom stručnjaku koji je osnovao i ustrojio Agenciju te hrvatske naftne rezerve – strateški resurs – doveo na razinu prosjeka država EU.

Iako je imao još tri godine ugovora, Upravno vijeće agencije koje predvodi još jedan haenesovac – Čačićev pomoćnik Ivo Milatić – raskinulo je ugovor s Baranovićem, što će HANDA-u, zbog visoke otpremnine Baranovića, stajati više od 2 milijuna kuna.

Imenovan na godinu dana

Baranovićevoj smjeni, kao i u slučaju Jambrač, prethodila je izmjena Statuta, čime je ukinut uvjet da ravnatelj agencije za naftne rezerve ne može biti osoba koja ima manje od pet godina iskustva rada u naftnom sektoru. Prema novom statutu, uvjet je tek viša stručna sprema, 10 godina radnog staža i pet godina rada na rukovodećim pozicijama. Tako je otvoren put za imenovanje ekonomista Kovačevića. Doduše, Kovačević je kao vršitelj dužnosti imenovan tek na godinu dana, ali kako je istovremeno raspisan natječaj za trajnog ravnatelja, očekuje se da će se Kovačević javiti na njega. Gdje je poslovna logika da se na čelo agencije za naftne rezerve, umjesto iskusnog naftaša, postavi potpuno neiskusni bankar te da to još porezni obveznici plate 2 milijuna kuna, pitanje je na koje bi odgovor trebao dati Radimir Čačić.

Komentara 360

ME
Medici
08:44 05.07.2012.

Heheheh, tako vam i treba kada ste glasovali za bandu. Mislili ste da će biti bolji, o naivni moj narode..kako može ubojica biti bolji? Bez morala i samokritike, obraza i fer odnosa. No, kao i uvijek..kolo sreće se okreće..ništa ne traje vječno tako da neće ni ovi. Hvala.

VI
vidicmar
08:46 05.07.2012.

"Josip Jambrač - strojarski tehničar, član NO-a Plinacra, član NO-a Agita, bio -predsjednik NO-a vrbovečkog komunalnog poduzeća-" jeb**** CV-a

AL
A LOT OF ZEROES
10:10 05.07.2012.

a ja mislio, da sam Hrvat, kad vidi vraga, ja rvatina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije