Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova kritika

Bundestag: Ne smije nam se ponoviti Bugarska!

'German Chancellor Angela Merkel (CDU) receives Croatian Prime Minister Zoran Milanovic with military honors in front of the Federal Chancellery in Berlin, Germany, 19 September 2012. Merkel meets Mil
Foto: 'Michael Kappeler/DPA/Pixsell'
1/3
21.10.2012.
u 19:05


Predsjednik Odbora za strane poslove Ruprecht Polenz kaže da se Hrvatskoj ne smije popuštati

Pritisak iz Njemačke se nastavlja – nakon niza izjava iz Bundestaga u kojima su upozoravali da Hrvatska nije spremna za ulazak u EU te dovodili u pitanje ratifikaciju, danas je stigla i ona predsjednika Odbora za strane poslove Ruprechta Polenza da \"nema popuštanja\", kako se moraju srediti zaostaci na sudovima te još drastičnija, da \"s Hrvatskom moramo postaviti primjer\" zastupnika Michaela Rotha.

Deset teških zadaća

Kritika nije došla od zastupnika istog političkog habitusa: prvi je član CDU-a, drugi socijaldemokrata. Iako je ministar vanjskih poslova G. Westerwelle pokušao smiriti strasti kazavši da Hrvatska mora, a on vjeruje da hoće, ispuniti deset zadaća, atmosferu u Bundestagu počinju opisivati kao nenaklonjenu Hrvatskoj. No ako je išta sigurno, to je da je Njemačka pragmatična – stav oko Hrvatske bio je potpuno isti lani u proljeće. Tad je visoki francuski dužnosnik stigao u Zagreb, izravno iz Berlina. Bilo je to netom prije nego što je trebala biti donesena odluka o završetku pregovora, što je visilo u zraku. Kako je Francuska predložila da se neizvjesnost presiječe, da se zatvore pregovori, ali da se Hrvatskoj uvede monitoring, njegov je zadatak bio obići glavne političke aktere. Francuska se zalagala za strog monitoring, verzije su bile različite: gubitak fondova, ali i monitoring nakon članstva. O njemu Nijemci, otkrio je, nisu htjeli ni čuti. \"Kako ćemo u Bundestagu objasniti da Hrvatska možda neće biti spremna za članstvo s datumom ulaska i onda očekivati da glasuju za zatvaranje pregovora? Ne dolazi u obzir\".

Pritisci do ulaska u EU

Drugim riječima: Hrvatska mora biti apsolutno spremna do ulaska. Opekli su se s Rumunjskom i Bugarskom, dobile su taj famozni monitoring nakon ulaska, no on se pokazao lošim. A Hrvatsku se može jako pritiskati samo do ulaska. I Nijemci to i rade.

Komentara 2

NE
Nepokolebljiv
10:05 22.10.2012.

@daneb Ne diraj Duku! Njegovi komentari su cesto kratki i "u sridu".

DZ
dzukaficuka
10:48 22.10.2012.

Ja jos jednom da ponovim Svabama je jos uvijek onih 3:0 u Francuskoj u glavi.Koje proso kroz njihov DDR ili ove Istocne zemlje mislim na prijasnje Varsvski Pakt onda kad dode u RH misli da je u Kaliforniji.Nihov DDR ne ispunjava jos ni danas uvijete oni glume neke Sudce neutralne ha ha ha.Mi nebi smijeli ni dozvoliti kad mi igramo tekme da neko iz EU sudi jer nije obijektivan 100%.Sijecam se Busa onog Americkog Presijednika kad je rekao Sanaderu da je za HR bolje da postane Americka Savezna Drzava nego od EU.Sad to i tvrdim da je bijo u pravu.Taj EU iZSLO je muda od Labuda

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije