Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neredi na ulicama

Strancima prodao elektroprivredu, a sad je pao zbog računa za struju

boiko borisov
Reuters/PIXSELL
20.02.2013.
u 08:44

Strujni udar - Cijena električne energije samo je povod prosvjedima; građani ogorčeni rasprodajom tvrtki, visokim cijenama, mjerama štednje.

Bugarski premijer Boris Bojkov u utorak navečer na javnoj je televiziji jasno rekao: “Ne odlazim, vlada ostaje stabilna.” Manje od dvanaest sati kasnije, danas prijepodne, podnio je ostavku.

Krivi su bivši

Formalni razlog, naveo je Bojkov, nemiri su koji traju manjim i većim intenzitetom diljem države, odnosno gnušanje nad žandarmerijom koja je raspalila po građanima. No s druge strane, sve se više nagađa da su ga na taj potez nagnali pritisci iz inozemstva. Iako su okidači za ulične prosvjede, organizirane preko društvenih mreža, bili jako ljudski – visoki računi za struju – u pozadini bijesa građana cijelo je klupko postkomunističkog naslijeđa i posljedice ekonomske krize: rasprodaja državnih tvrtki strancima, visoke cijene, niske plaće, mjere štednje pa i korupcija u toj, najsiromašnijoj državi EU.

– Ja nisam dobio znatno više račune. Čini mi se da su kompanije i obračunale i dulje vremensko razdoblje, a tu je i zima pa ljudi više troše. No, priča je kompliciranija. Energetske su kompanije u rukama stranaca. Trenutačno su tri. Kako rade? Češki CEZ su Albanci protjerali, a bugarska ih vlada tjera da plate kaznu jer nisu poštovali ugovor. No kad je riječ o cijenama, vlada nema što reći. U Bugarskoj se prodalo sve što se prodati moglo. Iako se vlada opravdava da je prošla vlada počela rasprodaju nacionalnog bogatstva – pa tako i energetskih kompanija – te da oni sad, kako je rekao Bojkov “plaćaju ceh”, činjenica je da je ova vlada prodala preostalih 30 posto – kaže bugarski novinar Nikolaj Krstev.

Strogi ministar

Plaće su u državnom sektoru već godinama zamrznute, iznose 200-300 eura, dok su na državnoj razini 350-400 eura. Mjesečne potrebe četveročlane obitelji su oko 1200 eura. Cijene su posljednjih godina porasle 30-50 posto. Udio nezaposlenih je 12 posto, zatvaraju se tvornice zapadnih tvrtki, prije svega tekstila. Država od 1997. ne tiska novac. Ministar financija Simeon Đankov, koji je bio maknut u ponedjeljak, izvanstranački je kadar kojega je Bojkov doveo iz Svjetske banke i koji je nametnuo stroge mjere štednje.

– Ministarstvima nije davao ni novčića. Kad bi došli tražiti novac, otpremio bi ih kazavši: “Nema.” Stoga i nije uživao podršku – kaže Krstev. S druge strane, kaže, kriminala i korupcije ima, no Bojkov je zaustavio val otmica, a i posmjenjivao je dužnosnike upletene u korupciju. Bugarsku dijeli pet mjeseci do izbora, a podrška vladi desnog centra pala je na 22 posto. Socijalisti su zatražili raspisivanje prijevremenih izbora.

>>'Imigranti iz Rumunjske i Bugarske ruše socijalni mir'

Komentara 13

ST
stomiovotreba
09:16 20.02.2013.

Ovo mi zvuci poznato. Crno im se pise.

DI
Dijaspora
10:05 20.02.2013.

To se Hrvatima ne može dogoditi....

OB
-obrisani-
08:29 21.02.2013.

pak kaj je on prodav svoje??????????? ilji mu je neko narediv da to proda??????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije