Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIJEMCI UPOZORAVAJU

'Imigranti iz Rumunjske i Bugarske ruše socijalni mir'

angela merkel,portal
Reuters/PIXSELL
13.02.2013.
u 11:38

Broj useljenika u Njemačku iz dvije najsiromašnije zemlje EU od 2006. godine uvećao se čak šest puta, a većina ih nema posao

Iduće godine istječe sedmogodišnji moratorij nakon kojega će Rumunji i Bugari moći tražiti posao unutar svih država članica Europske unije. Zbog toga su dvije države već oglasile zvona na uzbunu – Velika Britanija i Njemačka.

Nijemci upozoravaju da su već postali žrtve vala imigranata iz dvije najsiromašnije zemlje EU, a britanski premijer David Cameron zatražio je od ministarstva vanjskih poslova da istraže koliko će Rumunja i Bugara iduće godine svoju sreću pokušati potražiti na Otoku. Prošloga je tjedna Velika Britanija pokrenula veliku kampanju protiv useljenika iz Bugarske i Rumunjske. “Ne dolazite, ovdje svaki dan pada kiša”, bila je jedna poruka Rumunjima i Bugarima, upućena preko britanskih medija.

Sada su se na imigrante iz te dvije zemlje požalili i čelnici velikih njemačkih gradova.

“Društvena ravnoteža i socijalni mir ugroženi su u najvećoj mjeri”, piše u internom dopisu Udruge njemačkih gradova čije je dijelove prenio Der Spiegel. Situacija je najgora u Berlinu, Dortmundu, Duisburgu, Hamburgu, Hannoveru, Münchenu i Offenbachu, piše Spiegel, a mnogi od tih gradova već pate od previše nezaposlenih. Stoga su gradovi pomoć zatražili od Savezne vlade u Berlinu.

Broj imigranata iz Rumunjske i Bugarske u Njemačku povećao se šest puta od 2006., godine prije njihova ulaska u EU. Najveći problem je što iz te dvije zemlje bježe ljudi koji su slabo obrazovani pa većina njih nema nikakvu šansu na njemačkom tržištu rada.

>> U ilegalnom ulasku u Hrvatsku zatečeno čak 56 ilegalaca

Komentara 19

PI
pirgos
09:09 14.02.2013.

Najveća greška EU je što su primili u članstvo Bugarsku i Rumuniju, a da Hrvatska i Island to mogu da ostvare 6 godina kasnije. Politika potire principe i zato u Budžetu treba da predvide socijalnu zaštitu Bugara i Rumuna, štoo je kamen oko vrata u uslovima ekonomske krize.

ST
stomugromova
11:41 13.02.2013.

Vidjet ćete kad se ovo dogodi kod nas.Kad nagrnu Romi iz Rumunjske i Bugarske.

PR
Protivcenzure
11:59 13.02.2013.

toliko o radu i fleksibilnom trzistu rada i slicnim glupostima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije