Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poruka iz Bruxellesa

Bruxelles: Zakasnili ste! Zakon se ne može mijenjati zbog Perkovića

josip perković
Anto Magzan/Pixsell
26.06.2013.
u 08:50

Simptomatično: Vlada ponovno mišljenje Bruxellesa saznaje preko hrvatskih medija

\"Zakonski okvir Europskog uhidbenog naloga ne možete mijenjati. Ne možete pomicati vremenske okvire te sada određivati na koje će se slučajeve on primjenjivati.\"

EK pitali tek prošli tjedan

Ono što je Večernji list objavio prije 10-ak dana, kad se govorilo o promjenama Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s članicama EU, službeno je rečeno i hrvatskoj misiji u Bruxellesu, potvrdili su nam iz ureda povjerenice za pravosuđe i potpredsjednice Europske komisije Viviane Reding. Hrvatska strana je tek potkraj prošlog tjedna odlučila konzultirati se s EK o promjenama, koje je trebalo donijeti po hitnom postupku, posebice odredbe po kojima bi se EUN primjenjivao samo na kaznena djela počinjena nakon 7. kolovoza 2002., a ne na sve slučajeve, bez vremenskog ograničenja, kako je sad. To bi – slučajno ili ne – otklonilo opasnost da Josip Perković, nakon ulaska Hrvatske u EU, bude izručen Njemačkoj. Tek tada je – nakon niza objašnjenja visokih hrvatskih dužnosnika koja su se vrtjela od brige zbog poplave uhidbenih naloga iz inozemstva do brige za izručenje branitelja – ministar pravosuđa Orsat Miljenić priznao da zapravo ne znaju smiju li uvoditi tu odredbu. To potvrđuje i glasnogovornica Mina Andrejeva.

Preuzeli obvezu

– Hrvatsko predstavništvo pri EU kontaktiralo je s Komisijom i tražilo pojašnjenje primjene EUN-a. Hrvatskim dužnosnicima ponovili smo ono što smo rekli i vama: Hrvatska je u pristupnim pregovorima preuzela obvezu da potpuno uskladi zakonodavstvo s EUN i počne ga primjenjivati s datumom članstva – kaže M. Andrejeva.

Zavrzlama je sumirana u dvije riječi – prekasno je.

– Hrvatska za vrijeme pregovora nije zatražila izuzeće ili prijelazno razdoblje u slučaju EUN – ističe Andrejeva.

Pristupni pregovori su zapravo pregovori kako neka država preuzima pravnu stečevinu EU – a EUN to jest. Hrvatska je tražila, i dobila, prijelazna razdoblja u poljoprivredi, ribarstvu... No još je zanimljivije, ali i simptomatično, da Vlada još jednom o tome što se smije ili ne, i kako Bruxelles gleda na neke namjere, doznaje iz – medija.

>>Bajić: Ne štitimo Perkovića, surađujemo s Njemačkom!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije