Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ratni zločin

Brodarac, Milanković i Bošnjak u utorak će biti privedeni na sud

brodarac (1)
Foto: Dino Stanin/Pixsell
1/15
20.06.2011.
u 08:37

Sva trojica bili su pripadnici PU Sisak, čiji su članovi spominjani kao počinitelji ubojstava 1991. i 1992.

Zbog ratnih zločina u Sisku 1991. i 1992. godine danas su, uz kaznenu prijavu, uhićeni Đuro Brodarac (67), tadašnji načelnik PU Sisak, zatim Vladimir Milanković (49), tadašnji zapovjednik svih djelatnih i pričuvnih postrojbi u sastavu PU te Drago Bošnjak (53), pripadnik jedinice Vukovi pričuvnog sastava PU Sisak. Upravo su članovi te jedinice spominjani kao počinitelji najviše ubojstva tijekom 1991. i 1992. Brodarca i Milankovića sumnjiči se za ratni zločin po zapovjednoj odgovornosti, a Bošnjaka za individualno kazneno djelo ratnog zločina.

Operacija i pretraživanje stanova i kuća počeli su oko 7.30 sati. Đuru Brodarca policija nije zatekla kod kuće u Vurotu kraj Siska nego je priveden u vikendici u Turnju nedaleko od Zadra. Druga dvojica uhićena su u svojim domovima na sisačkoj adresi.

– Mogu samo potvrditi da je policija kod mene zbog istrage – rekao nam je telefonski Đuro Brodarac kad smo s njime oko devet sati kontaktirali na mobitel. U tim trenucima u tijeku je bila pretraga njegove vikendice u Turnju. Na odlasku iz Turnja Đuro Brodarac rekao je novinarima da se osjeća kao i svaki drugi čovjek u ovakvoj situaciji.

Kako su nam rekli članovi Brodarčeve obitelji, on je u Turnju od subote. Dodali su da kuća u središtu mjesta ne glasi na ime Đure Brodarca. Također nam je rečeno kako se čeka da policija pretraži kuću u kojoj se nalazio te da će nakon toga biti sproveden u istražni centar u Osijeku. Tvrde da je policija prema Brodarcu bila korektna.

Prema službenim podacima, a i ranijim navodima Đure Brodarca, policija je 1991. godine registrirala 40-ak ubojstava Srba sa sisačkog područja, no do prije dvije godine ni jedan slučaj nije stigao pred sud. O broju ubijenih Srba u Sisku postoje različiti podaci, no riječ je zasigurno o više desetaka civila koji su odvedeni iz svojih domova na početku Domovinskog rata te zatim ubijani i najčešće bacani u rijeku Savu. Kao mjesto egzekucija najviše se spominjala privremena vojarna ORA u sisačkom Galdovu i još neki vojni objekti.

Uhićeni su na putu prema Osijeku jer istragu vodi osječki Županijski sud na temelju odluke da se ratni zločini procesuiraju na samo četiri suda u Hrvatskoj.

Ispred obiteljske kuće Đure Brodarca u Vurotu kod Siska zatekli smo samo dva djelatnika policije koji čuvaju objekt. Suprugu uhićenog Milankovića zatekli smo ispred njihova stana u središtu Siska, a suprugovo uhićenje nije željela komentirati.

Sva su trojica uhićenika popodne dovedena u sisačku policiju, koja će provesti obradu i potom ih odvesti u istražni centar Županijskog suda u Osijeku, gdje će se istraga i voditi. Slučaj ratnog zločina u Sisku, podsjetimo, jesenas je premješten u Osijek jer je sud u gradu na Dravi među četiri u Hrvatskoj koja su specijalizirana za ratne zločine.

– Privođenje na sud bit će u utorak jer su zatražena još 24 sata zadržavanja u policiji. Spis je opsežan, riječ o teškom kaznenom djelu pa treba provesti još policijskih izvida. Usto, uhićeni imaju pravo na odmor pa će biti zadržani i kako ih se ne bi moralo voziti po noći iz Siska u Osijek – objasnio nam je popodne Miroslav Rožac, osječki istražni sudac, koji će i voditi slučaj. Nakon privođenja, Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku vjerojatno će podnijeti istražni zahtjev, a s njime možda zatražiti i pritvor.

>>Đuro Brodarac: Ma nitko me nije ispitivao, mirno uzgajam fazane!

>>Đuro Brodarac: Gdje je bilo zločina, mene tamo nije bilo

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije