Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
summit eu

Britanci: Sami smo u čamcu na vesla protiv tankera EU-26

\'Britain Prime Minister David Cameron speaks with EU foreign policy chief Catherine Ashton before the signing of Croatia\'s EU accession treaty, on the sidelines of an European Union summit at the EU
AFP/PIXSELL
09.12.2011.
u 19:35

Stav premijera Davida Camerona na Otoku dočekan na nož, optužuju ga da Britaniju vodi u izolaciju od ostatka Europe

Zbog otpora Velike Britanije na summitu EU propao je pokušaj dogovora o promjeni europskog ugovora. Velika Britanija je, naime, svoj pristanak na promjenu ugovora uvjetovala ustupcima koji bi prije svega išli na ruku financijskoj branši u Londonu.

– Uvjeti koje je postavio britanski premijer David Cameron potpuno su neprihvatljivi. On je tražio protokol u sklopu ugovora kojim bi Velika Britanija bila isključena iz velikog dijela fiskalnih propisa. Smatramo da je dio problema u svijetu nastao upravo zbog nedostatka regulative u financijskom sektoru. Ako želite klauzulu kojom ne sudjelujete u eurozoni, a namjeravate sudjelovati u svim njezinim odlukama, čak i da je kritizirate, to nije moguće – kazao je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy. On je naglasio da će tekst novog međudržavnog ugovora biti sastavljen do ožujka sljedeće godine. Koliko će članica na kraju staviti svoj potpis ispod ovog dokumenta, još je neizvjesno. Umjesto promijenjenog europskog ugovora, Unija će tako dobiti novi, dodatni ugovor, ali bez svih 27 potpisa. Izostat će potpis britanskog premijera Davida Camerona. Neki ugovor nazivaju “17+9” za 17 zemalja članica zone eura i devet članica koje su taj ugovor podržale. Drugi pak ugovor nazivaju “27-1”, gdje je otpadnik od zajedništva EU Velika Britanija.

>>Sporazum koji disciplinira članice EU poduprli svi osim V. Britanije

– Ono što je ponuđeno nije u interesu Britanije, tako da nisam pristao na to. Ne koristimo euro i drago mi je zbog toga. Nikada se nećemo priključiti eurozoni i odreći se te vrste suvereniteta koje se moraju odreći zemlje eurozone. Želim vam sve najbolje – poručio je članicama eurozone Cameron.

U Velikoj Britaniji stav premijera dočekan je na nož. Već su ga počeli optuživati da Britaniju vodi u izolaciju od Europe. Još dok je Mađarska bila na strani Britanije, kao druga zemlja koja ne želi prihvatiti sporazum o stabilizaciji EU, šef socijaldemokratske Laburističke stranke David Miliband poručio je: – Velika Britanija je s Mađarskom uskočila u čamac na vesla, protiv 26 nacija u supertankeru. To je naša slabost, a ne snaga – istakao je Miliband.

Cameron je izbore u Velikoj Britaniji dobio na euroskepticizmu, a nedavno su najavili i referendum o istupanju iz EU.

– Pitanje je vremena kada će i Britanci uvesti euro – poručio je nedavno njemački ministar financija Wolfgang Schäuble.

Komentara 79

OB
-obrisani-
16:55 11.12.2011.

izbacite ih iz EU i problem rjesen..

TU
tuki
20:00 09.12.2011.

Neka ide ne treba EU kočničar.Od eu prihvatili bi sve što im koristi, a ostalo bi odbacili.Treba početi s postupkom izbacivanja ioz članstva

OB
-obrisani-
21:16 09.12.2011.

super stvarcica, Sarki nije htio prihvatiti Cameronovu ispruzenu ruku hehehe bravo sarki

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije