Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prosvjedi

Branko Zorić: Nije istina da tražimo 3,50 kuna po litri već 2,71 kunu

Branko Zorić
Foto: Goran Jakus/Pixsell
1/18
25.02.2012.
u 12:14

Iz HSUPM-a mole građane za razumijevanje jer cijena mlijeka koja im se trenutačno nudi znači gašenje čak dvije trećine hrvatskih farmi. Još se ne zna hoće li u ponedjeljak obustaviti sve isporuke mlijeka.

Nije istina da tražimo otkupnu cijenu 3,50 kuna po litri mlijeka. Tražimo 2,71 kunu što je trenutni prosjek zemalja EU 27, utvrdio je dopredsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka Branko Zorić za 24 sataTV.

Zorića, koji je prošle godine dobio oko 789.000 kuna poticaja kojeg, prema vlastitim riječima, nije niti osjetio jer sve uzmu prerađivači i trgovci,  zanima gdje ide razlika u otkupnoj cijeni i onoj koju plaćaju krajnji korisnici. - Prerađivači nude 2,43 kuna po litri, a oni uzimaju 6 kuna. Gdje ide razlika? Oni samo oberu mlijeko i zapakiraju i na tome uzimaju 3,60 kuna, a ja moram proizvesti mlijeko za 2,43. Pa što je teže, proizvesti ili zapakirati? - upitao je razočarani Zorić.

Također, upozorio je na činjenicu da tvrdnje o nekonkurentnosti hrvatskih mljekara nisu vjerodostojne jer naši mljekari proizvode po europskom standardu. Potvrdio je da traktori i dalje ostaju na ulicama sve dok ih mjerodavni ne prime na razgovor.

Mljekari uputili ispriku građanima zbog blokade prometnica

Hrvatski savez udruga proizvođača mlijeka (HSUPM) nakon subotnjeg je sastanka uputio ispriku hrvatskim građanima zbog problema u prometu jer će od danas od 18 sati danonoćno blokirati prometnice na više od 30 prosvjednih punktova u Hrvatskoj.

Blokade će, najavili su, trajati bez prekida sve do početka dogovora s odgovornim institucijama koje su uključene u problem proizvodnje i otkupa mlijeka. Revolt HSUPM-a, koji zastupa više od 80 posto proizvođača mlijeka koji proizvode više od 450 milijuna litara godišnje, izazvao je, tvrde, sramotan sporazum kojega su u četvrtak potpisali mljekari koji nisu članovi Savjeta mlijeko. Na taj su način prekršili poslovnik Stručnog savjeta za praćenje proizvodnje i prerade mlijeka, potpisanog od strane ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, 17. siječnja 2012.

Iz HSUPM-a mole građane za razumijevanje jer cijena mlijeka koja im se trenutačno nudi znači gašenje čak dvije trećine hrvatskih farmi. Na upit hoće li u ponedjeljak prestati s isporukom mlijeka svim mljekarama, kako su najavili, Branko Zorić iz HSUPM-a odgovara kako to još tehnički dogovaraju. 

Na bjelovarskom području blokirane prometnice na pet od 10 prosvjednih punktova
Na širem bjelovarskom području stanje na prometnicama mijenja se iz sata u sat. Od 18 sati prometnice su blokirane na pet od deset prosvjednih punktova. Promet je potpuno blokiran u Bjelovaru kod Sirele na državnoj cesti D43 Bjelovar - Čazma te u Velikom Grđevcu, Rovišću, Severinu i Bereku. Jednim kolničkim trakom vozi sejih na punktovima u Daruvaru, Garešnici i Štefanju, dok su na punktovima u Grubišnom Polju i Letićanima na sjevernoj bjelovarskoj obilaznici traktori parkirani pokraj kolnika i ne ometaju promet

Mljekari ne odustaju, odgovorili su Milanoviću - izuvanjem cipela

Izuvanjem cipela, kao odgovor na rečenicu premijera Zorana Milanovića da su mnogi u zemlji nezadovoljni, ali za razliku od seljaka nemaju traktore već samo cipele pa ne mogu blokirati prometnicu, nastavljeni su danas prosvjedi mljekara na Slavoniki kod Osijeka.

>> Jakovina: Uličnim prosvjedima nećete riješiti probleme

- Na vlasti je socijaldemokratska partija sa svojim partnerima koja u svojoj povijesti, od francuske revolucije, štiti radnike i seljake i druge obespravljene. Ne znamo u što se ova izrodila da štiti lihvarski kapital. Od socijaldemokracije ostalo je samo ime, pretvorili su se u tvrde liberale - kazao je tajnik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje Stanko Zdravčević.

"Ne treba nam kaos"

Dukat, dodao je, laže kad govori o svom poslovanju. Naime, godinu 2010. završili su s dobiti od 105 milijuna kuna, a 2011. s čak 122 milijuna kuna. Smanjenjem otkupne cijene mlijeka, tvrdi on, žele na račun seljaka zaraditi još 100 milijuna kuna.

- Nema odustajanja od prosvjeda. Čak se i povećava broj ljudi na punktovima pa i prave novi zbog čega bih zamolio seljake da ne stvaraju nove punktove i više ne dolaze traktorima jer nam ne treba kaos na prometnicama - zaključio je Zdravčević.

Očajan je i Mirko Kovač iz Beketinaca. Dukat, kaže, u litru mlijeka koja u trgovini košta 6,69 kuna uloži 2,28 kuna. Dobit je čak 4,68 kuna po litri dok mljekari rade s gubitkom.

U Draganiću blokirali staru cestu Karlovac-Zagreb

Točno u podne mljekari su u Draganiću nedaleko Jastrebarskog blokirali staru cestu Karlovac-Zagreb. Nakon tri dana mirnog prosvjeda traktorima su sa parkirališta u središtu mjesta izišli na kolnik i zaustavili promet. Uz prosvjednike je i policija koja je promet počela usmjeravati okolnim lokalnim prometnicama.

– Ispričavamo se svima kojima smo prouzročili probleme zbog blokade prometnica, no to je jedini način da se vrarimo u pregovore i izborimo za svoja prava – rekao je mljekar Davor Blažić tijekom blokade ceste.

– Situacija je neizdrživa. U otplati kredita za novu štalu i traktor nisam kasnio niti jednog sata proteklih godina. Sada sam, uoči ovih prosvjeda, zakasnio platiti ratu kredita za traktor točno šest dana. No to nije sprječilo banku da me odmah nazovu i upozore kako uplata kasni. Toliko o tome da li nas banke razumiju i podržavaju ili ne. Skupo sam platio studiju koju je izradio jedan sveučilišni profesor, po kojoj se mlijeko ne može proizvesti za manje od 3,30 kuna. U to vrijeme otkupna cijena bila je 3,90 i smatrao sam se sposobnim i stručnim da uđem u taj projekt. No danas, nam neki drugi stručnjaci nude za isti litru mlijeka dvije kune i nešto – ispričao je ogorčeno Blažić, ne želeći komentirati mljekare koji su pristali mlijeko prodavati za 2,43 kune.

Prosvjed i blokadu prometa podržali su i drugi poljoprivrednici, pa i distributeri repromaterijala. Među njima bio je i Ivica Vrbanić direktor tvrtke Simsi.

– Znam kako je poljoprivrednicima, jer je sve poskupilo 50 do 70 posto, a umjetni gnoj čak 100 posto. Zbog toga nam je u tvrtki promet pao čak 40 posto i razmišljam da zatvorimo i okrenemo se nečem drugom, jer će uz ovakve cijene poljoprivrednici prije ili kasnije propasti. Kontaktirali smo proizvođače repromaterijala i u Bosni i u Srbiji, pa i drugim zemlajma, no svugdje su cijene pribižno iste. Zato, tko tvrdi da se mlijeko u Srbiji može proizvesti po kunu ili kunu i pol, taj laže – zaključio je Vrbanić. Prosvjedu se pridružuju i mljekari iz drugih, susjednih županija.

– Bavim se isključivo mljekarstvom, a imam šestoro djece, najmlađe staro sedam mjeseci. Ukoliko ne dobijemo normalnu cijenu morat ću sve rasprodati. Kako ćemo nakon toga živjeti ja i moja obitelj ne znam – rekao je kroz suze Martin Švaljek iz Krašića.

Zaustavljeni kod Kamenitih vrata

Podsjetimo, nezadovoljni su mljekari jučer pokušali doći do Markovog trga, no interventna policija dočekala ih je i zaustavila kod Kamenitih vrata. Bili su razočarani jer ih premijer Milanović nije primio.

Mljekari su u petak prosvjedovali diljem Hrvatske, od Dalmacije, preko Istre, pa sve do Slavonije. Iako se nastavak prosvjeda najavljivao tek za ponedjeljak, dio mljekara očito se već u subotu odlučio za blokadu.

Komentara 343

OB
-obrisani-
19:21 25.02.2012.

Servus stänker... >;-))

Avatar Matija Gubec
Matija Gubec
19:55 25.02.2012.

Smrt kravama sloboda uvoza

AM
a_morte_i_rossi
14:44 25.02.2012.

kgb-ovci su uvijek rođeni u nekim nepoznatim selima gdje je nemoguće uopće pronaći neke linije kako obiteljske tako i žiteljske.... a svi su studirali pravo i svi su u vodećoj klasi..... hmmmmm tu nešto smrdi.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije