Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STUDIJA O SMRTNOSTI

Branitelji umiru sa 50 godina, i to od posljedica tumora

vojska,vojnici,branitelji
Grgo Jelavić/PIXSELL
09.03.2013.
u 15:14

Cilj istraživanja su sustavni sistematski pregledi za sve hrvatske branitelje

Nakon alarmantnih rezultata prve u nizu od ukupno tri studije – one o samoubojstvima koja je pokazala da si najviše branitelja oduzme život u predizborno vrijeme – Ministarstvo branitelja okončalo je rad na drugoj studiji koja se bavila smrtnošću. Baveći se uspoređivanjem i utvrđivanjem smrtnosti hrvatskih branitelja u odnosu prema općoj populaciji, ovo je istraživanje, koje je obuhvatilo vremensko razdoblje od 1998. do 2010., pokazalo da, u prosjeku, branitelji umiru u dobi od 50,9 godina, i to od tumora. Njih više od osam tisuća!

Upravo taj podatak branitelje razlikuje od ostale populacije u Hrvatskoj koja ponajviše umire zbog srčanih i moždanih udara, tumači Nevenka Benić, pomoćnica ministra branitelja.

>> Branitelji će dobiti još 10 posto popusta za legalizaciju

Stop pretpostavkama

– Osim od posljedica tumora, primarnog uzroka smrtnosti u toj populaciji, branitelji najčešće umiru i od bolesti cirkulacijskog sustava, njih gotovo 7000, a potom i od ozljeda, trovanja i bolesti probavnog sustava – kaže Nevenka Benić, dodajući kako je studiju, analizom podataka za svakog od 501.701 branitelja, omogućila nedavna objava Registra branitelja, uz razmjenu podataka s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i stručnjacima s Medicinskog fakulteta.

Branitelji, nadalje, umiru od bolesti dišnih puteva, duševnih poremećaja i poremećaja ponašanja, bolesti živčanog sustava, endokrinih bolesti, bolesti prehrane i metabolizma, zaraznih i parazitarnih bolesti te bolesti krvi i krvotvornog sustava.

– Za nas su ti rezultati značajni zato što smo dosad bili vođeni samo pretpostavkama i nagađanjima, a sada će nam olakšati daljnji rad s braniteljima te planiranje adekvatne prevencije njihovih bolesti – kaže Nevenka Benić, koja otkriva da je Ministarstvo branitelja već krenulo u novu fazu tog znanstveno-istraživačkog projekta koje će u fokusu interesa imati obolijevanje hrvatskih branitelja.

Povezanost sa stresom

– Kad dobijemo te rezultate, kad doznamo od čega sve branitelji boluju, koliko dugo se liječe, koje terapije uzimaju, bit ćemo bliži spoznaji u kojoj se životnoj dobi javljaju te bolesti i imati potpunu sliku o zdravlju naših branitelja. Tada ćemo krenuti prema našem primarnom cilju, zbog kojeg smo i provodili ove studije. Riječ je o sustavnom provođenju sistematskih pregleda za branitelje – kaže Nevenka Benić.

Naime, Ministarstvo već priprema natječaje za zdravstvene ustanove diljem Hrvatske, s ciljem da se unaprijedi zdravstvena skrb za branitelje u svakoj županiji.

– Već su sada osigurana sredstava za sistematske preglede 587 branitelja, koji će biti pregledani do rujna, kada kreće nova, još brojnija grupa branitelja – kaže pomoćnica ministra, koju pitamo otkriva li studija o smrtnosti među braniteljima i povezanost tako velike količine tumora sa stresom koji su branitelji proživjeli tijekom rata.

– Taj odgovor tek ćemo imati nakon što dobijemo rezultate predstojeće studije o oboljenjima, a vjerujemo da će ti rezultati zainteresirati i medicinsku javnost da se pozabavi tim važnim pitanjem – zaključila je pomoćnica ministra.

Komentara 32

MA
mamutboris
15:31 09.03.2013.

Što mi sve vrijedi kada sam obolio od tumora krvi a oni mi nepriznaju to kao invalidnost ,jer nepiše u papirima,a ja 36 godina staža te proveo u ratu 1827 dana i dobio iz samilosti 20 % ,a kojekakvim PTSP-ovcimaa koji su gutali tablete samo da dobiju mirovinu imaju veću invalidnost od mene i veću mirovinu mada nemaju staža ni za dobro jutro..Hvala ministre tebi i tvojoj ekipi,a pogotovo komisiji na čelu sa Peričićem ,Taborskym,Šupe,Kirin i Stojanović.

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
15:32 09.03.2013.

Nasi izvori -saznaju- da su Branitelje ---infali tj. cijepili-sa spricama koje nakon 20-30 godina izaziaju Karcionome i druge smrtonosne Bolesti po uzoru na Americke Marince koji nakon 20-30 godina masovno NESTAJU tj umiru....rezultati istrazivanja ce se dstaviti JANOSTI na vrijeme...

SA
samograd
16:29 09.03.2013.

zaboravili su napisati da je glavni uzrok smrtnosti tuga i pogaženo dostojanstvo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije