Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZMJENE OPTUŽNICE

Brammertz potvrdio: Mladić neće biti optužen za zločine u Hrvatskoj

mladic
AFP/Pixsell
01.06.2011.
u 14:31

Mladić će prvi put izići pred suce u petak u 10 sati. Glavni haaški tužitelj zamolio je vlasti u Srbiji da nastave napore i za uhićenje jedinog preostalog bjegunca Gorana Hadžića

Glavni haaški tužitelj Serge Brammertz potvrdio je da Ratko Mladić neće biti optužen za zločine počinjene u Hrvatskoj. Brammertz je na konferenciji za novinare u Haagu rekao kako je tužiteljstvo podnijelo izmijenjenu optužnicu protiv Mladića. Na pitanje hoće li se optužnica proširiti i na zločine u Hrvatskoj, poput stravična zločina u Škabrnji, Brammertz je samo odgovorio: – Moj ured nema takvu namjeru.

>>Veleposlanicu BiH držao za ruku i pričao o unicima

Brammertz je također rekao da još ne zna je li realno spajati postupke protiv Karadžića i Mladića. Prvo pojavljivanje Ratka Mladića u haaškoj sudnici bit će u petak u 10 sati.

>>Haaški sud potvrdio da se Ratko Mladić nalazi u pritvoru

Rak limfnih čvorova
Tužitelj Brammertz rekao je da će u svom uvodnom izlaganju pred Vijećem sigurnosti pohvaliti Srbiju zbog uhićenja Mladića, ali i kako je od njih zatražio da slično poduzmu i oko Gorana Hadžića.

Teško je predvidjeti koliko će suđenje Mladiću trajati. Tužiteljstvo pokušava pronaći ravnotežu između opsega zločina i efikasna suđenja, rekao je Brammertz.

Srbija nema nikakve materijalne obveze prema Mladiću jer se nije dobrovoljno predao, kazao je Rasim Ljajić. Dužna je samo dostaviti dokumentaciju na zahtjev obrane ili tužiteljstva.

Srbijanski mediji pišu da Mladić boluje od raka limfnih čvorova. Njegov živopisni odvjetnik Miloš Šaljić ustvrdio je da se tijekom 2009. liječio u jednoj državnoj medicinskoj ustanovi, ali nije želio otkriti u kojoj. Večernje novosti donose tekst o posljednjim Mladićevim trenucima u pritvoru u Beogradu prije odlaska u zračnu luku i leta u Haag.

– Neću se živ vratiti. A vi mi oprostite za sve nevolje koje sam vam donio i zbog svega što ste zbog mene propatili. Čuvajte obitelj, unuke i mjesto pokraj Ane. Za mene – posljednje su Mladićeve riječi prije odlaska u Haag dok se opraštao sa suprugom Bosiljkom i rodbinom. Novosti su objavile i fotografiju snimljenu u beogradskoj zračnoj luci kada je Mladić izašao iz policijskog vozila i uputio se prema zrakoplovu vlade Srbije. Odjeven je bio u preširoko sivo odijelo, a na glavi mu je bila kapa slična onoj koju je nosio kad je uhićen.

John Hocking, tajnik Haaškog suda, pod čijom je upravom pritvorska jedinica, opisao je agenciji Beta kako je bio prisutan kada je Mladić sletio u Rotterdam te da liječnik koji ga je pregledao u pritvoru nije konstatirao da Mladić ima bilo kakvih hitnih medicinskih problema.

S kime će igrati šah?
Na pitanje je li pod posebnom prismotrom zbog mogućnosti samoubojstva, Hocking je odgovorio niječno. Primanje Mladića u pritvor trajalo je 2,5 sata, a on je, kaže Hocking, bio “izuzetno kooperativan” i s njim su dobro komunicirali. Uručili su mu optužnicu te ga informirali o pravilima i režimu života u pritvoru.

U skladu s pravilima, Mladić je najprije stavljen u izolaciju, a potom će biti smješten u jedno od krila pritvora. Svako krilo sastoji se od nekoliko katova, a pritvorenici se mogu družiti s onima čije su ćelije na istom katu. Upravitelj pritvora nije do pisanja ovog teksta još odlučio gdje će Mladić točno boraviti, odnosno s kojim bi pritvorenicima mogao zaigrati šah, svoju omiljenu igru.

Ključne riječi

Komentara 417

OB
-obrisani-
15:17 01.06.2011.

hrvatskoj je jedini interes da se ne potezu pitanja na njenoj okupacionoj zoni....vi ste ti koji ne daju da se to istrazuje i procesuira.....

DU
Deleted user
11:08 02.06.2011.

dobaaaar daaaaaaaaan

PG
praseca gripa
12:28 01.06.2011.

Koga jos to zanima? Imamo mi i preceg posla!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije