Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sastanak Mosta

Petrov: Ja sam zadovoljan, samo u jednom slučaju išli smo do trećeg našeg kandidata

Božo Petrov
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
19.01.2016.
u 14:45

Iz posljednjih razgovora koje je imao s Oreškovićem i Tomislavom Karamarkom, Petrov "iskreno ne vidi situaciju u kojoj bi se moglo dogoditi da će Orešković tražiti produljenje roka od predsjednice"

Čelnik Mosta Božo Petrov nakon sjednice Nacionalnog vijeća Mosta najavio je da će zajedno s Domoljubnom koalicijom objaviti imena ministara koja će sjediti u budućoj Vladi s Tihomirom Oreškovićem. Prije sjednice Sabora u petak, na kojoj će mandatar tražiti povjerenje zastupnika za njegovu vladu, Domoljubna koalicija i Most trebali bi potpisati reformski sporazum o daljnjoj suradnji.

– Danas smo se usuglašavali oko detalja oko formiranja vlade, oko prijedloga koji su išli gospodinu Oreškoviću. Konačna imena i prezimena ljudi ćete vjerojatno imati sutra ili u četvrtak kada ćemo napraviti presicu. To je glavna stvar o kojoj smo razgovarali. Druga stvar su detalji reformskog sporazuma, pogotovo glavne točke po resorima koje smo mi tražili tijekom usuglašavanja o reformama. Sporazum ćemo potpisati do formiranja Vlade – najavio je Petrov. U tom reformskom sporazumu će, nastavlja, odabrati pet prioriteta po resorima.

– Ali u ovom trenutku ne želim izlaziti s točno određenim točkama, ali one za koje budemo smatrali da su najvažnije, njih ćemo staviti. No tražit ćemo da se provedu i svi oni drugi prijedlozi o kojima smo se već usuglasili s jednom i drugom koalicijom – tvrdi Petrov.

Mandatar je, dodaje, već dao svoje mišljenje o Mostovim kandidatima za ministre.

– Neću sad govoriti o kandidatima, dobit ćete to na presici sutra ili prekosutra. Ja sam zadovoljan. U samo jednom slučaju se dogodio treći kandidat kojeg nudimo mandataru, ali to nije bilo na njegovo inzistiranje nego zato što smo mi možda imali još jednog dodatnog kandidata za kojeg smo voljeli da gospodin Orešković s njim razgovara – rekao je Petrov, no nije želio otkriti za koji se resor uz dva kandidata nudio i treći.

HDZ-ove kandidate, kaže, još nije vidio.

– Taj se dio, što se mene tiče, još uvijek usuglašava. U onom trenutku kada oni budu imali kompletan popis, noći ćemo više o tome reći, a ja se nadam da će to vjerojatno biti danas. Dogovorili smo se da će se na takav način rješavati stvari – objašnjava Petrov te dodaje da imaju pravo veta na kandidate koji im se eventualno ne sviđaju.

– Dogovorili smo se da će se na takav način raditi i biti usuglašavani kandidati. Mi želimo znati tko je taj koga bi gospodin Orešković od naša dva ili eventualno tri kandidata mogao primiti u svoj tim, a isto to će se napraviti i s druge strane s Domoljubnom koalicijom, a nakon toga ćemo mi vidjeti i jedne i druge kandidate pa možemo razgovarati o tome ako slučajno netko ili nama ili njima ne dogovara, da se jednostavno promijeni – objasnio je Petrov.

Iz posljednjih razgovora koje je imao s Oreškovićem i Tomislavom Karamarkom, on "iskreno ne vidi situaciju u kojoj bi se moglo dogoditi da će Orešković tražiti produljenje roka od predsjednice". Dogovorena su, kaže, i imena koja će obnašati dužnosti u Saboru, no Petrov ih nije želio otkriti.

Očekuje da će se danas sresti s mandatarom, a nije želio komentirati hoće li inzistirati na ukidanju županija. Jednako tako nije bio voljan komentirati ni prijedlog rektora Damira Borasa da se u školama uči ćirilica.

- Ja ne bih htio komentirati pojedinačne izjave bilo koga dok se ne sjedne za zajednički stol i ne vidi koji su to razlozi, zbog čega to netko predlaže i slažu li se s time apsolutno sve strane. Dakle, ne bih u ovom trenutku htio izlaziti ni s kakvim komentarima na takav način – odgovorio je Petrov. Sličan odgovor dao je i na pitanje što misli o ukidanju drugog mirovinskog stupa.

– Kada je izišla ta tema u javnost, rekao sam da mi pojedinačno možemo iznositi osobne stavove. Nažalost, ja u ovom trenutku kad izlazim uvijek moram govoriti o zajedničkom stavu Mosta, a taj stav se nije utvrdio jer mi moramo taj dio usuglasiti s drugom stranom s kojom ulazimo u reformski sporazum, pa kad se oko toga usuglasimo, mogu vam reći zajednički stav Mosta – zaključio je Božo Petrov. 

>> Karamarko: Neće biti novih poreza

Komentara 103

ST
StjepanDržislav
14:35 19.01.2016.

Nažalost bolja će biti bilo koja vlada jer SDP-ova vlada je bila najgora vlada u povijesti RH. Ako se sjećate Kosorica im je ostavila 2 kvartala rasta BDP-a, i dolazi SDP i slušaju socrealističnog privrednika Čačića koji nameće program poskupljenjaa struje, vode, plina sve kako bi državne tvrtke investrirale, a od Plomina i Omble još ništa. Istodobno guše realnu ekonomiju poskupljenjem svih inputa kao i poreznom presijom i tek Čačićevim odlaskom u zatvor priznaju da je država loš investitor. Ne manje bitno je da na vodeće položaje kako u državi tako i u javnom poduzećima postavljaju ljude kojima je do tada jedini posao bio sjediti u komitetima. Pogledajte samo javna poduzeća pod upravom Hajdaš Dončića, tj. ona koja imaju veze s ministrastvom prometa i koga su postavljali. Da ne govorim o Apisu i o 300 zaposlenih stranačkih poslušnika. Mogao bi nabrajati do prekosutra.

MA
Marko1337
15:46 19.01.2016.

Bar znamo da ce svi ministri biti Hrvati ! jer u kukule peradarniku bilo je više od polovice srba a ostalo jugogamad.

MA
Marko1337
15:42 19.01.2016.

Mi smo mala zemlja da bi stručne osobe poput,zmaje,tije,hajdaša,grčica,zokija i druzine samo tako odbacili..i to samo nakon četri godine.Fer nije,nit kršcanski, veliki su to ljudi,zemlja mala,situacija teška,tj bila je..sad rastemo,al padacemo sigurno,kaze i drago i jaca i jambo i na tv kazu,i zarko i teršelič..ili mi ili oni dobiva sasvim drugo značenje..il se više ne pika

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije