Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAŠTO NA BOŽIĆ

Bozanić: Škole nisu državne i vlast nije njihov gospodar

bozanić (1)
Petar Glebov/PIXSELL
26.12.2012.
u 11:48

Za te škole doprinose svi građani i već iz te perspektive treba se gledati dobro svih. Mi upozoravamo na to da trebamo pred sobom imati roditelje koji imaju i ustavno pravo odgjati svoju djecu

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanć za Hrvatski katolički radio pojasnio je zašto se Crkva upravo za Božić oglasila protiv spolnog odgoja i odgovorio na upite da li su božićni blagdani bili pravo vrijeme za to.

- Božić je za čovjeka. I kada je riječ o Božiću, onda je i riječ o čovjeku. Kada govorimo o Božiću, ne možemo zatvoriti oči pred onim što živi konkretni čovjek. Upravo pomažući tom čovjeku donosi se i mir i ljubav u našu sredinu - rekao je za HKR kardinal Bozanić.

>>Udruga Grozd: Ministar Jovanović je taj koji širi dezinformacije

- U vrijeme komunizma, kad se govorilo da nema Boga i nema vjere, kad se promicalo materiju, najviše su se bojali duha, onoga što piše u Knjizi, bojali su se poruke. Tako i čovjek koji se s jedne strane nalazi u situaciji današnjega života osjeća da je on napadnut, i to u onome što mu se želi izvući, u onome gdje ga se želi oslabiti. Tu je riječ i o tjelesnosti i o spolnosti. Čovjek je na tom području ranjiv i tu ga se razara. Ne dolazi Bog zbog toga da sebe proslavi, nego dolazi da spasi čovjeka. I ako se Bog utjelovio, čovjeka želi spasiti i u njegovoj duši i u njegovom tijelu. I utjelovljenje govori o važnosti tijela u svim segmentima i ako mi želimo promicati dobro čovjeka, onda moramo imati u vidu cjelokupnog čovjeka. Tu je problem u koji ulazi današnje društvo. I na tom području će biti još puno rada. Ponovno se očituje da čovjeka ne spašava čovjek nego Bog - rekao je Bozanić.

Na upit zašto se Crkva toliko zauzela oko te teme rekao je da je "u pitanju odgoj koji se nalaže u javnim školama".

- One nisu državne, tu se vlast ne može predstaviti kao gospodar. Vlast je u službi tih škola. Za te škole doprinose svi građani i već iz te perspektive treba se gledati dobro svih. Mi upozoravamo na to da tu u prvom redu trebamo pred sobom imati roditelje koji imaju i ustavno pravo i pravo koje jamče međunarodne povelje da se brinu da nadziru i izabiru odgoj i obrazovanje za svoju djecu - poručio je zagrebački nadbiskup, dodavši kako je njegova želja da se u javnosti ne govori općenito da je Crkva protiv zdravstvenoga odgoja, jer ga ona podupire, ali i ukazuje na područja u kojima su problemi.

- Željeli bismo da se na tome zaustave svi odgovorni i da to prostudiraju, i da onda odgovorno govore o pojedinim vidovima koje nudi taj 4. modul - poručio je kardinal.

Na kraju razgovora za HKL osvrnuo se i na najavljenu beatifikaciju svećenika Miroslava Bulešića.

- On je svjedok vjere, mladi svećenik koji je ubijen iz mržnje prema Bogu i Crkvi. O njemu se nije smjelo govoriti. Kada sam se školovao u Gimnaziji u Pazinu, mi smo bili informirani o tome. Ali uvijek s jednom rezervom – to se ne smije javno govoriti. Branilo se govoriti o činjenici da se ubilo čovjeka. Očito oni koji su to izvršili, osjetili su da stvar nije završena, da mučenik živi i nakon smrti, da svećeniku Bulešiću nisu mogli nauditi time što su ga ubili i prekinuli njegov ovozemni život. Upravo u perspektivi zajedništva s Bogom, mi znamo da je on živ i da će sigurno biti veliki zagovornik Crkve u Istri, ali i svećenika i onih koji su danas na putu prema svećeništvu.“ Kardinal je spomenuo da je bl. Alojzije Stepinac Miroslavu Bulešiću pomogao u školovanju i bio je informiran o njegovom mučeništvu: „Bio mu je potpora, kao i mnogim mladim svećenicima koji su u ono vrijeme trpjeli.“ Osvrnuo se i na suvremeno mučeništvo: „Varali bismo se kad bismo mislili da danas nema mučeništva. Možda je danas u Crkvi prisutno jedno drugo mučeništvo koje nije krvavo, ali koje je itekako trajno. Mučeništvo je kad se čovjeka omalovažava, okrivljuje, kad mu se pripisuje što nije činio. Ima raznih vidova mučeništva koje žive vjernici, ali i mnogi ljudi u društvu - rekao je kardinal Bozanić.

>>'Naše namjere o zdravstvenom odgoju su dobre i plemenite'

 

Komentara 129

GU
Gustavo
12:34 26.12.2012.

Nisu ni t-com linije državne, dao sam svojedobno 1400 maraka za priključak telefona pa ih je država otuđila i predala švabama.

MA
mandyy
12:34 26.12.2012.

pupoljak, slažem se u potpunosti. Ovo više nema nikakve veze sa vjerom ali niti je imalo. Sutra se idem učlaniti u Udrugu Protagora jer nemogu više ovaj vjerski mobing gledati. Treba nas netko zaštititi od toga a to jedino možemo sami.

ŠI
šifra2
12:34 26.12.2012.

Vi koji napadate Bozanića slobodno se odlučite za Jovanovića! On vam je jako obrazovan, pošten, brižno upravlja našim novcem! Naravno izaberite si ga i na slijedećim izborima, uzmite si ga doma skupa s Milanovićem i čitavom njegovom nesposobnom vladom!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije