Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otkriven identitet

Otac osumnjičenog napadača: Moj sin je pravi anđeo

dzhokhar tsarnaev
FBI
19.04.2013.
u 08:22

Preživjeli je osumnjičenik Džohar Carnajev (19), a preminuli je njegov 26-godišnji brat Tamerlan

Osumnjičenici za bombaški napad u Bostonu, prema najnovijim informacijama, podrijetlom su iz ruske regije u blizini Čečenije, a u SAD-u su živjeli nekoliko godina, izvijestio je američki dužnosnik nacionalne sigurnosti. Jedan od osumnjičenika je Džohar A. Carnajev 19), a drugi je njegov 26-godišnji brat Tamerlan.

Braća su sinoć na Tehnološkom institutu u Massachusettsu (MIT) u Cambridgeu ubila policajca, nakon čega su pobjegla u obližnji Watertown, u kojem su se upustila u pucnjavu s policijom. Mlađi je brat uspio pobjeći, a drugi je ranjen i od ozljeda je preminuo u bolnici. Liječnik je rekao da je imao rane od metaka i šrapnela.

Policajac koji je ubijen u sukobu s "bostonskim bombašima" 26-godišnji je Sean Collier iz Somervillea. Šef policije MIT-a John DiFava Colliera je opisao kao predanog policajca kojeg su svi voljeli.

'Vrlo je inteligentan i uspješan'

 Otac osumnjičenog za bombaški napad u Bostonu izjavio je da je njegov sin Džohar jako pametan i uspješan.

– Moj sin pravi je anđeo. Džohar je student druge godine medicine u Americi. Vrlo je inteligentan. Očekivalo smo da će nas posjetiti na ljeto – izjavio je za AP Anzor Carnajev iz ruskog grada Makačkale.

- Namjestili su im, namjestili su im - rekao je otac i dodao da je vidio na televiziji da su mu ubili starijeg sina Tamerlana. Na kraju je ljutito završio razgovor samo rekavši da ga "ostave na miru, jer mu je sin ubijen".

Ruslan Carni, ujak braće Carnajev, ima drukčije mišljenje.

– Ne zaslužuju da žive na ovoj Zemlji. Volio bih da nikad nisu postojali. Nemam riječi – izjavio je Carni za CBS. Džohar je bio tih dječak, dodao je, a Tamerlan "gubitnik" koji je "zaslužio smrt".

Ruslan je objasnio da su dvojica braće živjeli s njim u istoj kući 10 godina. Potvrdio je da bi oni mogli biti odgovorni za napad. Tsarni je bio šokiran činjenicom da je Tamerlan ubijen, ali zbog toga nije suosjećao s njim. - Nevjerojatno, to je apsolutno zaslužio - rekao je Tsarni te dodao da je uvijek govorio nećacima da samo rade svoj posao, jer je Islam uvijek bio ovdje. - Radite, idite u školu, budite korisni. Morate znati zašto ste došli u Ameriku. Uopće ne suosjećam s njima - rekao je Tsarni i Tamerlana opisao kao "gubitnika".

Otkrio je da su njegovi nećaci emigrirali u SAD 2000. ili 2001. godine te su cijelo vrijeme živjeli u Cambridgeu. Rekao je da nije imao kontakata sa braćom od 2009. godine te vjeruje da su im se roditelji vratili u Rusiju.

Džohar Carnajev ima profil na ruskoj društvenoj mreži VK, na kojoj piše da trenutačno živi u Bostonu te da je od 1999. do 2001. godine polazio školu u Makhackkali, glavnom gradu Dagestana. Glasnogovornik škole rekao je za RT da se obitelj Tsarnaev preselila u Kirgistan 2001. godine. Ondje se Džohar školovao samo godinu dana i nije ostavio poseban dojam, ni dobar ni loš, rekli su njegovi učitelji. Završio je srednju školu Rindge & Latin u Cambridgeu, a grad ga je 2011. nagradio stipendijom od 2500 dolara za visoko obrazovanje, prenosi USA Today.

Carnajev na VK-u navodi i da govori ruski, engleski i čečenski jezik, a kao svoju vjeroispovijest naveo je islam.

>> Terorist Tsarnaev i najmlađa žrtva napada na istoj fotografiji

Naoružan i opasan

RT također navodi kako je Tamerlan Tsarnaev 2009. godine uhićen zbog fizičkog napada na svoju djevojku.

Policija je potvrdila su policajce napali osumnjičenici za bombaški napad u Bostonu, čije je fotografije jučer objavilo FBI. Također je potvrđeno da je jedan osumnjičenik mrtav, a drugi u bijegu.

Policija tvrdi da je preživjeli osumnjičenik naoružan i opasan, a moguće je da na sebi ima eksplozivnu napravu.

– Vjerujemo da je riječ o teroristu, da je došao ovdje ubijati ljude – rekao je policijski inspektor Edward Davis za Huffington Post.

>> Obama u bostonskoj katedrali: Trčat ćete opet

>> Obitelj Sunila Triphatija: Molimo te, vrati se kući

Izrešetali policijsko vozilo

MIT je nakon pucnjave blizu paviljona 32 izdao priopćenje u kojem se studentima naređuje da ne izlaze te da se klone tog područja.

Prema službenom policijskom izvješću, nedugo nakon pucnjave u MIT-u, kojoj je prethodila pljačka dućana, osumnjičenici su pod prijetnjom oružjem ukrali Mercedesov terenac. Vlasnik je pola sata bio u automobilu s osumnjičenicima prije nego što su ga neozlijeđenog ostavili na benzinskoj postaji u Cambridgeu.

Ukradenim Mercedesom došli su do Watertowna, u kojem je došlo do nove pucnjave, a u jednom trenutku začula se i eksplozija, zbog čega je policija novinarima i promatračima naredila da se odmaknu. Policija je uhvaćenog osumnjičenika pod nišanom držala na podu.

Andrew Kitzenberg (29) ispričao je za New York Times da je događaj promatrao s prozora na drugom katu. Vidio je dvojicu mladića kako pucaju po policajcima. Policijski terenac dovezao se prema njima, a oni su ga izrešetali mecima i teško oštetili, nakon čega se zabio u dva auta u njegovu prilazu. Osumnjičenici su potom detonirali veliku bombu.

Autobusi dolaze po građane

– Usred pucnjave su je zapalili i bacili. No otišla je najviše 20 metara – rekao je Kitzenberg. Jedan od mladića nakon eksplozije potrčao je prema policajcima koji su ga oborili – dodao je.

– Čuo sam sirene, a onda hrpu pucnjeva. Zatim sam čuo eksploziju usred pucnjeva. Nakon eksplozije zasvijetlilo je nebo – ispričao je 31-godišnji Adam Healy, koji živi oko 1,5 kilometar od mjesta.

Larry Victor, zubar iz Watertowna, rekao je za Huffington Post da je čuo nekoliko desetaka pucnjeva i najmanje dvije eksplozije.

Policija pretražuje kuću po kuću, građanima je naredila da ostanu u domovima. U Watertown dolaze autobusi koji će građane odvesti na sigurno.

>> Bombe su zapravo bili lonci ispunjeni čavlima

>> Eksplozije u Bostonu: Tko je misteriozni muškarac na krovu?

>> Sve o bombaškom napadu čitajte u našem specijalu

Poslušajte noćašnju pucnjavu u Cambridgeu tijekom policijske akcije:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije