Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zaštita potrošača

Borci za pravdu: Potrošači, naučite svoja prava

'18.05.2012., Zagreb - Jadranka Kolarevic i Ilija Rkman, Udruge za zastitu potrosaca Potrosac.  Photo: Slavko Midzor/PIXSELL'
'Slavko Midzor/PIXSELL'
20.05.2012.
u 12:00

Udruge za zaštitu potrošača na usluzi su svima onima koje je oštetio bilo koji pružatelj usluge ili trgovac. No, važno je i da potrošači znaju svoja prava i obveze

Dvanaest godina napornog i sustavnog rada, sudjelovanja u izradi zakona i propisa iz problematike zaštite potrošača... U suradnji s udrugom “Franak” Društvo Potrošač pokrenulo je kolektivnu tužbu za zaštitu korisnika financijskih usluga... Dobivena teška pravna bitka protiv jedne velike kompanije glede dokazivanja javnih tvrdnji o lošijoj kvaliteti deterdženta od istoimenih koji se prodaju na zapadnoeuropskom tržištu... Mnogo je borbi iza njih, a još ih mnoge i čekaju.

– Svi problemi u EU problemi su i hrvatskih potrošača, s time što su kod nas svi europski problemi puno izraženiji i teži. Obrazovanje je potrošača strateška zadaća države i ulaganje za danas i sutra. Na toj zadaći ne smije se štedjeti jer država, hrvatski sustav zaštite potrošača, potrošači i hrvatski potrošački pokret moraju danas biti spremni za ulazak u EU – ističu Jadranka Kolarević i Ilija Rkman iz Potrošača te napominju kako od Vlade i Grada Zagreba imaju vrlo malu potporu:

– Grad Zagreb godinama ne ispunjava ustavne i zakonske obveze sufinanciranja rada savjetovališta. Takvu ocjenu potvrđuje 92,1% od 4913 anketiranih potrošača na našem portalu, pri čemu ističu dvije poruke: hrvatski potrošači NE uživaju ista prava kao i potrošači u EU te je tvrdnja da hrvatski potrošači uživaju ista prava kao i potrošači u EU tek na razini retorike – objašnjavaju iz Potrošača. Smatraju kako žurno treba početi ispunjavati sve obveze preuzete potpisivanjem ugovora sa EU. Napominju da potrošači imaju prava, ali i obveze:

– Imaju pravo na prigovor, na reklamaciju, na odgovor u zakonskom i razumnom roku te pravo na pravnu zaštitu. Imaju na raspolaganju četiri savjetovališta, financijski slabo kapacitirana, ali postoje zbog informiranja i pružanja pravne pomoći. Trebaju biti ustrajni u ostvarivanju zakonskih prava. Iako kažu da se postupno podiže razina svijesti potrošača o pravima i obvezama, potrebno je još puno truda i rada da bi se izbjegle vječne muke potrošača:

– Svjedoci smo dugog rješavanja potrošačkih upita i reklamacija. Odugovlačenje reklamacijskog predsudskog i sudskog postupka pogoduje trgovcima (nepoštenim), a šteti potrošačima, ali i poštenom poslovnom sektoru – kažu J. Kolarević i I. Rkman, a kao pokazatelj koliko se radi na zaštiti potrošača najbolje govore brojke:

– Četiri savjetovališta i nekoliko udruga riješili su više od 20.000 reklamacija potrošača (od toga savjetovalište u Zagrebu 8664). To je najbolji pokazatelj da smo spremni uložiti znanje i iskustvo i riješiti i najsloženije reklamacije – zaključuju.

>>Cijelu priču pročitajte u današnjem tiskanom izdanju Večernjeg lista

Komentara 7

NO
Novinar
14:39 20.05.2012.

Svatko od nas mora poznavati svoj prava i obveze. I moramo konačno shvatiti da trgovci trebaju naš novac i moraju nam ponuditi najbolje. To je naš novac.

NE
neverane
14:43 20.05.2012.

Prvih deset godina ćete pričat o tužbi za lihvarske kredite,narednih deset godina ćete vodit jalove sporove,a u trećoj dekadi ćemo već otplatit kredite ili izgubit imovinu,tako da taj vaš utopijski,bezvezni aganžman je bespotreban.Gospodo,djelujte na sabornike i sudstvo da se taj slučaj što prije riješi,a ne se prezentirat po medijima i davat utopijske,neživotne savjete.

ZA
zaja1
12:43 20.05.2012.

a hr društvu a zaštitu potrošača je bitno da potrošači plate godišnju članarinu od 20 kn, ili koliko već jest, a boli ih ona stvar za sve nepravilnosti. neki dan sam poslao mail i ukazao na nepravilnosti u plaćanju plina,, pa mi rekli da sam u pravu, ali nek se obratim državnim inspektorima. ja sam zakinut za možda 5 kn godišnje, koliko i gotovo svaki platiša, a \"plinari\" dobivaju milijune za koje nisu ni orali ni kopali. možda dobivaju kakvu proviziju iz tog lopovluka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije